Από τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, η Αθήνα κράτα τη συνέχιση της συνεργασίας με Τουρκία στο μεταναστευτικό. Ο πολιτικός διάλογος συνεχίζεται. Κουβέντα για το Κυπριακό στις επίσημες ανακοινώσεις.
Το μεταναστευτικό ήταν το θέμα στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, που “έκαιγε” την ελληνική πλευρά. Και ως προς αυτό αποφασίστηκε η συνέχιση και εντατικοποίηση της συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας.
Ενώ για τα “βαριά” πολιτικά θέματα ο διάλογος συνεχίζεται… γιαβάς γιαβάς. Και το Κυπριακό δεν αναφέρθηκε καν στις επίσημες ανακοινώσεις. Αν και φυσικά κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός έθεσε το Κυπριακό στον Τούρκο πρόεδρο επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας.
Ο Ερντογάν λίγο πριν τη συνάντηση, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε προκαλέσει ζητώντας την αναγνώριση του ψευδοκράτους και μιλώντας για “λύση δύο κρατών” στην Κύπρο.Αλλά η Αθήνα όπως και η Λευκωσία βασίζονται στο γεγονός ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό μιλά ξεκάθαρα για διζωνική δικοινοτική συνομοσπονδία. Επομένως διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν δεν αλλάξει τροπάρι η Άγκυρα. Και προφανώς συμφωνήθηκε στις επίσημες ανακοινώσεις και οι δύο πλευρές να μην αναφερθούν δημοσίως στο Κυπριακό για να μην παραχθούν τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά.
Κάτω από τα “ήρεμα νερά”
Ήρεμα νερά βέβαια μόνο στην επιφάνεια. Δεδομένου ότι η επιμονή της τουρκικής πλευράς σε αναθεωρητική ατζέντα και τα τσαλίμια που επιχειρεί στον πολιτικό διάλογο, ναρκοθετούν και οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για τα καυτά θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Η Τουρκία θέλει μία διαπραγμάτευση για Αιγαίο σε επίπεδο ΥΠΕΞ και μία διαπραγμάτευση για θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο με διεθνή διάσκεψη. Σε αυτή τη διεθνή διάσκεψη η Άγκυρα θέλει να μετέχουν η Λιβύη και η Αίγυπτος, όχι όμως και η Κύπρος. Κάτι που δεν μπορεί φυσικά να δεχθεί η Ελλάδα.
Παρόλα αυτά κατά τη χθεσινή συνάντηση οι δύο ηγέτες ανανέωσαν την εντολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών να συνεχίσουν να διερευνούν εάν μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος στον πολιτικό διάλογο. Ανακοινώθηκε επίσης πως το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025. Εκεί θα συναντηθούν ξανά Μητσοτάκης- Ερντογάν.
Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η θετική ατζέντα και ο πολιτικός διάλογος σε επίπεδο ΥΠΕΞ θα πρέπει να προχωρήσουν επομένως κατά τον Οκτώβριο με Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες πριν τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την Αθήνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας.
Τα επόμενα βήματα στο μεταναστευτικό
Στο άμεσο μέλλον όμως θα υπάρξει και συνάντηση σε επίπεδο υπουργών για την εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη που έδωσε στο CNN ζωντανά αμέσως μετά το ραντεβού με Ερντογάν ρωτήθηκε πολλάκις για το θέμα και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία.
Λόγω του πολέμου στον Λίβανο υπάρχει άλλωστε ανησυχία και για νέες ροές προσφύγων προς τη Μεσόγειο. Ενώ η αλλαγή στάσης της Γερμανίας στο μεταναστευτικό προβληματίζει τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι: “Θέλουμε οι βάρκες να μην μπαίνουν στο νερό και για αυτό χρειαζόμαστε τη συνεργασία των τουρκικών αρχών”. Σημείωσε ότι: “Έχουμε κάνει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο αποκαθιστώντας κανάλια επικοινωνίας” και πρόσθεσε: “Η συνεργασία μας με Τουρκία στο θέμα αυτό είναι πολύ σημαντική.”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου