Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Νασράλα: «Νεκρός στο χτύπημα της Βηρυτού», λένε ισραηλινά ΜΜΕ - Διαψεύδει η Χεζμπολάχ

 

Νασράλα: «Νεκρός στο χτύπημα της Βηρυτού», λένε ισραηλινά ΜΜΕ - Διαψεύδει η Χεζμπολάχ© CNN.gr

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα στην επίθεση στο κεντρικό αρχηγείο της οργάνωσης στη Βηρυτό το βράδυ της Παρασκευής, ανέφεραν οι IDF, σύμφωνα με τη Jerusalem Post.

Oι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, βρισκόταν στο καταφύγιο που στόχευσε ο βομβαρδισμός και οποιοσδήποτε ήταν μέσα θα ήταν δύσκολο να επιβιώσει από μια τέτοια επίθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.Aντίστοιχα, και το ισραηλινό ειδησεογραφικό κανάλι 12 μεταδίδει ότι η εκτίμηση στο Ισραήλ είναι ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στο αποψινό χτύπημα των IDF στο υπόγειο αρχηγείο της τρομοκρατικής ομάδας στη Βηρυτό.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Ισραήλ: Το χτύπημα στον Νασράλα πέτυχε» αναφέρει ο τίτλος ενός άλλου ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού, του Channel 13.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας για τον θάνατο του Νασράλα.

Η διάψευση από τη Χεζμπολάχ

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, δεν βρισκόταν σε κάποιο από τα κτήρια στη Βηρυτό που χτυπήθηκαν από ισραηλινούς πυραύλους νωρίτερα σήμερα και είναι «καλά».

«Η Αυτού Εξοχότητα ο Γενικός Γραμματέας είναι καλά και δεν βρισκόταν στο σημείο που στοχοποιήθηκε», δήλωσε ο υπεύθυνος για τις σχέσεις με τα ΜΜΕ της Χεζμπολάχ Χατζ Μουχάμαντ Αφίφ, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην ιρανική τηλεόραση

Συνεχίζεται το θρίλερ

Το Reuters ανέφερε αρχικά ότι ο Νασράλα ήταν ζωντανός, επικαλούμενος πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το οποίο ελέγχεται από το Σώμα των φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ανέφερε επίσης ότι ήταν ζωντανός όπως και ένα ακόμη στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Την ίδια ώρα, λιβανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Hashem Safieddine, ο επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ που θεωρείτο το νούμερο 2 στη Χεζμπολάχ πίσω από τον Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.

Πολλά ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν νωρίτερα ότι στόχος της σημερινής επίθεσης στη Βηρυτό ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ και ότι ο ισραηλινός στρατός έκανε χρήση περίπου 50 τόνων πυρομαχικών στο πλήγμα κατά του αρχηγείου της οργάνωσης.

Η σφοδρότερη επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, από το 2006

Πρόκειται για τη σφοδρότερη επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, από την έναρξη της σύγκρουσης το 2006, προειδοποίησε νωρίτερα πηγή ασφαλείας στον Λίβανο, ενώ το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι βομβαρδίστηκε «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ που βρισκόταν «σε κτήρια όπου κατοικούσαν πολίτες» στο προάστιο Νταχίγιε, προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης.

Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων και το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, Al Manar μετέδωσαν εικόνες από τεράστιο κρατήρα και τεράστιο σύννεφο καπνού να έχει υψωθεί πάνω από την πόλη. Κάτοικοι άκουγαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονταν σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Κτήρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις επιδρομές, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ.

Επιστρέφει στο Ισραήλ ο Νετανιάχου - Αγωνία για τα αντίποινα

Παράλληλα, ρεπορτάζ από το Τελ Αβίβ αναφέρουν ότι μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της Χεζμπολάχ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιστρέφει εσπευσμένα από τη Νέα Υόρκη, όπου είχε βρεθεί για τη συνεδρίαση του ΟΗΕ.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για έκτακτο πολεμικό συμβούλιο, χωρίς να είναι βέβαιο εάν η εξολόθρευση ή μη του Χασάν Νασράλα θα βάλει και τον επίλογο στα χτυπήματα κατά του Λιβάνου ή τη ματαίωση της χερσαίας επίθεσης που βρίσκεται σε αναμονή.

Πάντως, από την πλευρά του Ιράν όλοι περιμένουν αρχικά να γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας του Χασάν Νασράλα και κατόπιν να αποφασιστεί πότε και ποια θα είναι η «απάντηση» στο Ισραήλ για το τεράστιο χτύπημα στη Βηρυτό.

Απειλές από την ιρανική πρεσβεία στον Λίβανο: «Αξίζει μία κατάλληλη τιμωρία στο Ισραήλ»

«Έγκλημα» που αξίζει μία «κατάλληλη τιμωρία» χαρακτηρίζει η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο τις σημερινές επιθέσεις του Ισραήλ στη Βηρυτό, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση.

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ιρανική πρεσβεία στον Λίβανο χαρακτήρισε τις αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού «ένα καταδικαστέο έγκλημα και απερίσκεπτη συμπεριφορά» που συνιστούν «μια επικίνδυνη κλιμάκωση που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού».

Η πρεσβεία του Ιράν αναφέρει, επίσης, ότι για τις σημερινές επιθέσεις το Ισραήλ «αξίζει μία κατάλληλη τιμωρία».

Ο Μοτζτάμπα Αμανί, ο πρεσβευτής του Ιράν στον Λίβανο, τραυματίστηκε την περασμένη εβδομάδα όταν εξερράγησαν χιλιάδες ασύρματες συσκευές που ανήκαν σε μέλη της Χεζμπολάχ.

Δεν γνωρίζαμε για την επίθεση, λέει η Ουάσινγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν σε αυτήν την επιχείρηση και δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων», είπε στους δημοσιογράφους η Σαμπρίνα Σινγκ.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν ενώ ο Όστιν πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ έπειτα από μια επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Η εκπρόσωπος απέφυγε να διευκρινίσει εάν ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε στον Όστιν για την επιχείρηση και αν ο στόχος της ήταν όντως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Το Πεντάγωνο δεν θέλει επίσης να κάνει «εικασίες» για την τύχη του Νασράλα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε επίσης για τα πλήγματα στη Βηρυτό από τους συνεργάτες του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν τραβάει νέα κόκκινη γραμμή-«Θα ξεκινήσω πυρηνικό πόλεμο κατά ΗΠΑ και Ουκρανίας αν...»

  Οι Δυτικοί θεωρούν «μπλόφες» τις νέες προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου, όμως η Μόσχα μάλλον σοβαρολογεί... ΟΡώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πού...