Σημαντικές αλλαγές στον προσωπικό γιατρό φέρνει το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.
Προσπάθειες για την ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού καταβάλλει η κυβέρνηση, καθώς το υπάρχον σύστημα, κυρίως στην Αττική, έχει αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω έλλειψης γιατρών
Το νομοσχέδιο επιδιώκει να καλύψει αυτό το κενό, αυξάνοντας τις διαθέσιμες επιλογές για τους πολίτες, ώστε να εγγραφούν δωρεάν στον γιατρό της περιοχής τους.
Στόχος του σχεδίου νόμου με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε τη Βουλή σε δημόσια διαβούλευση, την Τετάρτη 25/09/2024, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι θα υπηρετούν ως προσωπικοί γιατροί.
Σήμερα υπάρχουν 3.545 προσωπικοί γιατροί για 5.046.331 εγγεγραμμένους πολίτες στο σύστημα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 56,9% του συνολικού πληθυσμού. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών που δεν έχουν εγγραφεί.
Συγκεκριμένα, οι μη εγγεγραμμένο είναι το 43,1% του πληθυσμού, δηλαδή, 3.822.441 πολίτες.
Για να υπάρξει πλήρης πρωτοβάθμια κάλυψη των πολιτών της χώρας, το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί -με τα νέα κίνητρα που θεσπίζει και την ένταξη στον θεσμό των γιατρών υπαίθρου (αγροτικών)- να εντάξει επιπλέον 3.000 προσωπικούς γιατρούς, αλλά και 100 Προσωπικούς Παιδίατρους, για την κάλυψη 530.000 παιδιών για αρχή.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι η ενίσχυση της ΠΦΥ μέσω του Προσωπικού Γιατρού είναι καθοριστική για την καλύτερη φροντίδα των πολιτών και την πρόληψη νοσημάτων.
Προσωπικός γιατρός: Ποιες ειδικότητες μπορούν να γίνουν
Για τον ενήλικο πληθυσμό, οι προσωπικοί γιατροί περιλαμβάνουν γενικούς/οικογενειακούς ιατρούς και παθολόγους. Για τα παιδιά κάτω των 16 ετών, αρμόδιοι προσωπικοί γιατροί είναι οι παιδίατροι, ενώ για τους εφήβους άνω των 16 ετών μπορούν να είναι είτε παιδίατροι είτε γενικοί ιατροί ή παθολόγοι.
Κατηγορίες προσωπικών γιατρών
Οι γιατροί που συμμετέχουν στο σύστημα διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
Ιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που έχουν εγγεγραμμένο πληθυσμό.
Ιατροί που εργάζονται σε δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ιατροί που βρίσκονται σε διαδικασία εξειδίκευσης στη γενική ιατρική.
Ιδιώτες γιατροί με ιδιωτικά ιατρεία, οι οποίοι συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.
Οι υπηρεσίες από τους γιατρούς αυτούς παρέχονται δωρεάν στους πολίτες, εκτός αν ο πολίτης επιλέξει ελευθεροεπαγγελματία γιατρό που δεν συνεργάζεται με τον ΕΟΠΥΥ, όπου τότε η αμοιβή θα πρέπει να καταβληθεί από τον ίδιο.
Υποχρεωτική εγγραφή στον προσωπικό γιατρό
Η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό είναι υποχρεωτική για όλους τους ενήλικες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, εκτός από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος.
Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό από καταλόγους που επικαιροποιούνται τακτικά, και η εγγραφή γίνεται κυρίως σε επίπεδο δήμου ή όμορων δήμων.
Τι συμβαίνει αν δεν εγγραφεί κάποιος πολίτης
Σε περίπτωση που κάποιος δεν εγγραφεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία (1η Ιουνίου 2025), το σύστημα θα ορίσει αυτόματα έναν προσωπικό γιατρό για αυτόν. Εάν ο πολίτης επιθυμεί να αλλάξει γιατρό, μπορεί να το κάνει έως δύο φορές το χρόνο.
Ωστόσο, αν ένας γιατρός διαγραφεί από το σύστημα, ο πολίτης έχει προθεσμία ενός μήνα για να επιλέξει νέο γιατρό, αλλιώς αυτός θα οριστεί πάλι αυτόματα από το σύστημα.
Προβλέψεις για τους ανηλίκους
Για τα ανήλικα άτομα, η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό είναι υποχρεωτική μόνο για όσους έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για τους μικρότερους είναι προαιρετική και μπορεί να γίνει από τον κηδεμόνα τους.
Το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, ενώ οι αυτόματες εγγραφές και οι συγκεκριμένες προθεσμίες διασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων στο νέο σύστημα προσωπικού γιατρού.
Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia.g
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου