Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Νερό: Είναι ασφαλέστερο της βρύσης ή το εμφιαλωμένο; - Τι δείχνει νέα έρευνα για τη σχέση με τον καρκίνο Τι δηλώνουν επιστήμονες Μέχρι και τα τρία τέταρτα όλων των εμφιαλωμένων νερών που πίνουμε θα μπορούσαν να περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο

 

Νερό: Είναι ασφαλέστερο της βρύσης ή το εμφιαλωμένο; - Τι δείχνει νέα έρευνα για τη σχέση με τον καρκίνο

Τι δηλώνουν επιστήμονες

Μέχρι και τα τρία τέταρτα όλων των εμφιαλωμένων νερών που πίνουμε θα μπορούσαν να περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο nero-karkinosΝέα έρευνα αναφέρει πως το νερό της βρύσης είναι «πιο καθαρό από το εμφιαλωμένο νερό», καθώς δεν περιέχει ενώσεις που συνδέονται με τον καρκίνο.Μέχρι και τα τρία τέταρτα όλων των εμφιαλωμένων νερών που πίνουμε θα μπορούσαν να περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Επιστήμονες στο Κατάρ διαπίστωσαν ότι το 10% έως 78% του εμφιαλωμένου νερού φέρει μολυσματικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μικροπλαστικών -μικροσκοπικά σωματίδια που περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και πιστεύεται ότι παρεμβαίνουν σε πολλαπλές σωματικές διεργασίες.

Τι είναι τα μικροπλαστικά, που βρίσκονται στο νερό

Αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, τα μικροπλαστικά είναι θραύσματα πλαστικού. Τα σωματίδια αυτά εισέρχονται στα τρόφιμα, στα αποθέματα νερού, ακόμη και στον αέρα. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών τα έχει ήδη συνδέσει με την ανάπτυξη καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άνοιας, ακόμη και με χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα.

Οι επιστήμονες του Weill Cornell Medicine στο Κατάρ, οι οποίοι διεξήγαγαν την τελευταία μελέτη, βρήκαν επίσης ίχνη άλλων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των φθαλικών ενώσεων και της δισφαινόλης Α (BPA).

Θεωρείται ότι διασπώνται και εισέρχονται στο νερό όταν τα μπουκάλια συμπιέζονται ή το καπάκι ανοίγει και κλείνει επανειλημμένα.Μπορούν επίσης να εισχωρήσουν στο νερό εάν ένα μπουκάλι εκτεθεί σε θερμότητα, όπως αν αφεθεί σε ένα ζεστό δωμάτιο, σε ένα αυτοκίνητο μια ζεστή μέρα ή έξω στον ήλιο.

Χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο ανθεκτικά, ενώ οι φθαλικές ενώσεις είναι γνωστό ότι παρεμβαίνουν στην παραγωγή ορμονών στο σώμα.Η BPA είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει τις συσκευασίες τροφίμων ισχυρότερες και λιγότερο ευάλωτες στη διάβρωση ή τη διάσπαση.

Και οι δύο έχουν επίσης συνδεθεί με την υπογονιμότητα, το άσθμα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Όμως και οι δύο κίνδυνοι για την υγεία πιστεύεται ότι αυξάνονται μόνο όταν εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα.

Eμφιαλωμένο νερό vs βρύσης

Γράφοντας στο περιοδικό BMJ Global Health, οι επιστήμονες δήλωσαν: «Ενώ υπάρχουν βραχυπρόθεσμα όρια ασφαλείας, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των ρύπων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες».

«Η εξάρτηση από το εμφιαλωμένο νερό συνεπάγεται σημαντικό κόστος για την υγεία, τα οικονομικά και το περιβάλλον, γεγονός που απαιτεί επείγουσα επαναξιολόγηση της ευρείας χρήσης του».

Οι επιστήμονες προέτρεψαν επίσης τα εστιατόρια και άλλους δημόσιους χώρους να εγκαταλείψουν το εμφιαλωμένο νερό και να χρησιμοποιούν νερό από βρύσες.

Το νερό της βρύσης είναι πολύ πιο ασφαλές για κατανάλωση, καθώς υπόκειται σε «αυστηρά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας» και δεν ενέχει τον κίνδυνο «βλαβερών χημικών ουσιών που διαρρέουν από τα πλαστικά μπουκάλια», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Τα μικροπλαστικά ανησυχούν τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο μέσος άνθρωπος καταπίνει περίπου πέντε γραμμάρια πλαστικού την εβδομάδα. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να είναι πολύ περισσότερα, καθώς δεν έχουν αναλυθεί όλα τα τρόφιμα για να ελεγχθεί η περιεκτικότητά τους σε πλαστικό.

Πιστεύεται, επίσης, ότι οι άνθρωποι εισπνέουν έως και 7.000 μικροπλαστικά την ημέρα, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να είναι, μαζί με τον αμίαντο ή τον καπνό, απειλή για την υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 30,2% η ΝΔ, πέμπτος (ξανά) ο ΣΥΡΙΖΑ - "Μάχη" Ανδρουλάκη-Διαμαντοπούλου, με τρίτο τον Δούκα στο ΠΑΣΟΚ

  Λίγο πάνω από το "ψυχολογικό όριο" του 30% τοποθετεί την εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας η νέα δημοσκόπηση της Metron A...