Δραματική κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο Ισραήλ και στο Λίβανο εντείνει τη διεθνή ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου στην Μέση Ανατολή, ενώ και η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ εξαπέλυσε το πρωί αρκετούς πυραύλους κρουζ και drones, παγιδευμένα με εκρηκτικά, κατά στόχων στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με πηγή εντός της ομάδας.
Η Χεζμπολά ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες πως εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες, «σε μια πρώτη ανταπόδοση» για τις πρωτοφανείς εκρήξεις τις οποίες ακολούθησε η προχθεσινή επιδρομή με 45 νεκρούς ανάμεσα στους οποίους ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Το λιβανικό κίνημα ανακοίνωσε πως στοχοποίησε βιομηχανική εγκατάσταση στο Ισραήλ, που παράγει στρατιωτικούς εξοπλισμούς. «Βομβαρδίστηκαν εγκαταστάσεις της στρατιωτικής βιομηχανίας Rafael», σύμφωνα με την οργάνωση,
«Περίπου 90» στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ,, σύμφωνα με την άλλη πλευρά, που έκανε λόγο για πυρκαγιές και ζημιές. Ακολούθησαν χθες εντατικοί βομβαρδισμοί από αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, που έπληξαν περίπου 180 στόχους, σύμφωνα με το στρατιωτικό επιτελείο. Αυτό έκανε λόγο για «επίθεση ευρείας κλίμακας στον νότιο Λίβανο επειδή εντόπισε προετοιμασίες για εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.
Νωρίτερα, υποστήριξε πως στοχοποίησε «χιλιάδες εξέδρες εκτόξευσης» ρουκετών που ήταν «έτοιμες να χρησιμοποιηθούν». Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο στρατός εξαπέλυσε 400 επιθέσεις, ενώ φαίνεται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανταλλαγή πυρών από την έναρξη του πολέμου. Περίπου 10 ρουκέτες πιστεύεται ότι πέρασαν από τον Λίβανο, με τις περισσότερες να αναχαιτίζονται, δήλωσε ο IDF.
Λόγω των εξελίξεων ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ακύρωσε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετείχε στις εργασίες του ΟΗΕ, καλώντας να «τερματιστούν οι φρικτές σφαγές» που διαπράττονται από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε χθες τους Αμερικανούς που βρίσκονται στον Λίβανο να φύγουν το ταχύτερο από τη χώρα, όσο ακόμα είναι «διαθέσιμη» η επιλογή να επιβιβαστούν σε εμπορικές πτήσεις.
Προηγήθηκαν οι πολύνεκρες εκρήξεις συσκευών τηλεπικοινωνιών στα προάστια της Βηρυτού με τραγικό απολογισμό: 39 νεκροί και 2.931 τραυματίες, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές. Η Χεζμπολά όπως και η κυβέρνηση στη Βηρυτό, κατηγόρησαν τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Το διεθνές δίκαιο «απαγορεύει» τη χρήση «παγιδευμένων», φαινομενικά «αθώων» συσκευών, υπογράμμισε από την πλευρά του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, για τον οποίο επρόκειτο για πιθανό «έγκλημα πολέμου».
Στο μεταξύ ο πόλεμος στη Γάζα διανύει πλέον την 352η ημέρα με τις παλαιστινιακές αρχές να ανακοινώνουν χθες πως 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον ακόμη ενός σχολείου των Ηνωμένων Εθνών, που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο χιλιάδων εκτοπισμένων. Στο Τελ Αβίβ, χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν για ακόμη μια φορά χθες βράδυ για να απαιτήσουν η κυβέρνησή τους να κλείσει συμφωνία με τη Χαμάς ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου