Της Νίκης Ζορμπά
Μετά από ακόμη μια σκληρή αναμέτρηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου για μια ακόμη φορά η νέα πλειοψηφία έδειξε τα δόντια της στους θιασώτες Κασσελάκη, σαρώνοντας στην ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα της εσωκομματικής εκλογής, το -προς ώρας- κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, πορεύεται σε ένα δίμηνο με προεξοφλημένες σκληρές εντάσεις και ψηφίζει το νέο αρχηγό του στις 24 Νοεμβρίου.
1. Η πλευρά της νέας πλειοψηφίας , συσπειρώνεται γύρω από την υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμμελου, που θα εκδηλωθεί και τυπικά, προσεχώς.
Όλοι; Θεωρητικώς ναι, καθώς το κρίσιμο στοίχημα είναι να πάρουν πίσω το κόμμα τους και τη "σφραγίδα".
Δεν είναι μικρό πράγμα η κατοχή της σφραγίδας και δεν την εγκαταλείπει κανείς , εύκολα. Αυταπόδεικτη παραδοχή , αν σκεφτεί κανείς ότι ο έκπτωτος Στέφανος Κασσελάκης που ουδεμία σχέση ουσιαστική απέκτησε με το κόμμα που διοίκησε για δώδεκα μήνες και καταφέρεται εναντίον του με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς, δεν αποφάσισε να ιδρύσει ένα άλλο ολόδικό του αλλά διεκδικεί ξανά ( πιθανότατα αύριο η τυπική εκδήλωση της υποψηφιότητάς του) να πάρει και πάλι το τιμόνι, αυτού που τον καθαίρεσε.
Επιστρέφοντας στα του Σωκράτη Φάμελλου, οι "87" θα στοιχηθούν πίσω του ελέω στρατηγικής σκοπιμότητας μεν αλλά όχι ενθουσιωδώς. Υπάρχουν στελέχη -και δη επιφανή- που δεν ξεχνούν πως η "εξισορροπιστική" του στάση στο προηγούμενο συνέδριο του Φεβρουαρίου, εκεί όπου ο Αλέξης Τσίπρας με μια διαδικτυακή παρέμβαση του "τράβηξε το χαλί" και η Όλγα Γεροβασίλη, ηγήθηκε της προσπάθειας για καθαίρεση του Κασσελάκη ήδη από τότε, "διέσωσε" ουσιαστικά ( μαζί με τον Νίκο Παππά) τον τέως πλέον πρόεδρο.
2. Το συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου θα είναι έκτακτο, με εκλογή νέων συνέδρων ( δεν θα πάνε με το παλιό Σώμα), όπερ πρότειναν και "κέρδισαν" οι 87, κόντρα σε Κασσελάκη αλλά και Πολάκη, οι οποίοι - για δικό του λογαριασμό καθένας- ήθελαν να πραγματοποιηθεί με τους προηγούμενους συνέδρους. Εκεί όπου αμφότεροι, είχαν συγκεκριμένα και διόλου ευκαταφρόνητα ερείσματα.
Το πρόβλημα είναι ότι η πλευρά Κασσελάκη δεν αποδέχεται την έκπτωσή του και διαμηνύει πεντακάθαρα ότι εκεί, σε αυτό το "τερέν", θα επιδιώξει την ανατροπή της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής , βάσει της οποίας "εκδιώχθηκε".
Οι δικλείδες ασφαλείας που επιδίωξαν και πέτυχαν οι 87 να περάσουν ( όποιος καταθέτει υποψηφιότητα δηλώνει ταυτόχρονα ότι σέβεται τις αποφάσεις των Οργάνων) , λίγα μπορούν να εξασφαλίσουν στην πλειοψηφία: Οι θιασώτες Κασσελάκη ( σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και νυν βουλευτές) έχουν δειξει άγριες διαθέσεις επ αυτού: Κοινώς, ο κίνδυνος να μετατραπεί σε ροντέο ( και αυτό το συνέδριο) είναι παραπάνω από πιθανός.
3. Ο Στ. Κασσελάκης, επιδίδεται σε κλεφτοπόλεμο εντυπώσεων - για την ώρα. Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΕ το Σάββατο για παράδειγμα, γινόταν γνωστό ότι εκείνος βρίσκεται στην Άρτα, το "κάστρο" της Όλγας Γεροβασίλη. Η ίδια το σχολίασε σε ελεύθερη αλλά πίστή απόδοση του κλίματος του σχολίου της: Αξιοθρήνητη και ιλαρή κίνηση.
4. Και με το πόθεν έσχες τι γίνεται; Είχε πέσει στο τραπέζι της ΠΓ ως πιθανό προαπαιτούμενο για να επικυρωθεί η υποψηφιότητα όποιου θέσει για την αρχηγία του κόμματος, αποσύρθηκε λόγω αντιδράσεων της πλευράς Κασσελάκη ( γιατί άραγε;) αλλά δεν κατέθεσαν τα όπλα, όλοι οι "87".
Ο Χρήστος Σπίρτζης , εκπροσωπώντας όσους μετ επιτάσεως επέμεναν να μπει ως κριτήριο, το επανέφερε στην Κεντρική Επιτροπή.
Το κέρδισε - έστω και με οριακή πλειοψηφία- στην ψηφοφορία αλλά - στην πράξη- έχει περΙσσότερο χαρακτήρα τακτικής και συμβολισμού το ζήτημα και λιγότερο "ρήτρας".
Αν δηλαδή ο Στ Κασσελάκης και η πλευρά του συνεχίσει να ξιφουλκεί εναντίον αυτής της προυπόθεσης ( θα κριθεί από το συνέδριο εάν θα ισχύσει), θα εκτεθεί, προκαλώντας την εύλογη απορία: Μα γιατί τόσο άγχος για το πόθεν έσχες; Τι έχει να κρύψει;
*Διαβάστε ακόμα
-Προαναγγελία υποψηφιότητας σε... δόσεις από Στ. Κασσελάκη: Είμαι εδώ
-Γεροβασίλη: Δεν θα είμαι υποψήφια- Θα κάνουμε τα πάντα για να μην κερδίσει ο Κασσελάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου