Μη αναστρέψιμη η είναι η φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως έδειξαν οι χθεσινές μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το έγκλημα των Τεμπών σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού.
Πλέον στο Μαξίμου έχουν πάρει την απόφαση να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο αλλά ακόμα και έτσι η αυτοδυναμία και κατά πόσο αυτή μπορεί να επιτευχθεί παραμένει ερώτημα.Μπορεί χθες οι συγκεντρώσεις να ήταν αφιερωμένες στο έγκλημα των Τεμπών αλλά συνολικά υπάρχει μεγάλη οργή και συμποσούμενη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση για όλα τα θέματα, γιατί όλοι οι τομείς παρουσιάζονται προβληματικοί.
Η οικονομία; Κυριολεκτικά ανύπαρκτη καθώς στηρίζεται μόνο στις υπηρεσίες, τον τουρισμό και την κατανάλωση. Δηλαδή δεν παράγει τίποτα. Το μόνο που γίνεται είναι ανταλλαγή χρημάτων μεταξύ των… κατοίκων της χώρας.
Δεν δημιουργείται νέος πλούτος και το έλλειμμα μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών συνεχίζει να αυξάνεται.
Η έννομη τάξη; Έχει καταντήσει ανέκδοτο. Κανείς δεν νιώθει ασφαλής ούτε έξω, ούτε καν μέσα στο σπίτι του.
Τα φαινόμενα ένοπλης βίας είναι καθημερινά και η εγκληματικότητα ανηλίκων έχει εκτοξευτεί σε επίπεδα που προκαλούν τρόμο.
Οι υποδομές; Δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ κυριολεκτικά καταρρέουν.
Η ακρίβεια; Πλέον η επιβίωση με μισθό είναι αδύνατη, εάν αυτός δεν είναι της τάξης τουλάχιστον των 2.000 ευρώ.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς…
Αυτό που συνέβη χθες ήταν δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης που σημαίνει ότι έχει πάρει την «κάτω βόλτα».
Χθες πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση στην Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια, αποδεικνύοντας ότι η κοινωνία ασφυκτιά.
Και ας ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν.
Οι άνθρωποι που μίλησαν σε αυτή δεν ήταν πολιτικοί. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν καν φανταστεί ότι κάποτε θα μίλαγαν σε μία συγκέντρωση.
Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι αν ακόμα και με αλλαγή του εκλογικού νόμου η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ένα ποσοστό της τάξης του 32%.
Καταρχάς να πούμε ότι υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο η επόμενη Βουλή να είναι δεκακομματική!
Με τον σημερινό εκλογικό νόμο για να έχει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία ή οποιοδήποτε κόμμα, ορίζονται τα εξής:
Η διαφορά του μπόνους του νυν εκλογικού νόμου με το μπόνους των εκλογών του 2007 και από το 2012 έως το 2019, είναι ότι δεν είναι σταθερό αλλά κλιμακούμενο, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.
Εάν αυτό λάβει 25% το μπόνους είναι 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά ανάμεσα στα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή.
Για κάθε επιπλέον 0,5% το μπόνους αυξάνεται κατά μία έδρα (και ανάλογα μειώνονται οι έδρες των άλλων κομμάτων), με ανώτατο όριο τις 30 έδρες. ‘Αρα, το ανώτατο όριο των 50 εδρών μπόνους εξασφαλίζει το πρώτο κόμμα με ποσοστό 40%, όπως έλαβε η ΝΔ στις πρόσφατες διπλές εθνικές εκλογές.
Η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά και σε συνδυασμό με το ποσοστό που θα λάβουν αθροιστικά τα κόμματα που δεν θα πιάσουν το όριο του 3%.
Όσο πιο υψηλό το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας.
Αντίστροφα, όσα περισσότερα κόμματα στο κοινοβούλιο (άρα μικρότερο ποσοστό για τους λοιπούς συνδυασμούς), τόσο θα ανεβαίνει το μίνιμουμ ποσοστό για τον πρώτο.
Για παράδειγμα, με πεντακομματική Βουλή η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ποσοστό περί το 37,5%, με εξακομματική ο πήχης ανεβαίνει γύρω στο 38,4% και με επτακομματική στο 39,3%μ κ.ο.κ.
Συνεπώς, στο Μαξίμου θέλουν να προσαρμόσουν το όριο με έναν νέο εκλογικό νόμο, να είναι κάτω από 32%!
Φυσικά, ο νόμος αυτός δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί από τις πρώτες εκλογές καθώς δεν θα ψηφιστεί από 200 βουλευτές.
Η ΝΔ «σκοπεύει» σε διπλές εκλογές όπως ακριβώς είχε γίνει το 2023 (ωστόσο υπάρχει και εδώ ένα ερώτημα τι θα διαλέξει να κάνει το ΠΑΣΟΚ τότε, το οποίο μπορεί να επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση με τα αριστερά κόμματα και να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία κανείς δεν ξέρει πως θα είναι η πολιτική κατάσταση τότε).
Παρόλα αυτά όμως ούτε τότε (μετά από διπλές εκλογές) είναι σίγουροι στο Μαξίμου πως θα κερδίσουν την αυτοδυναμία.
Μπορεί ακόμα όπως δείχνουν τα πράγματα, η ΝΔ να μην έχει ακόμα αντίπαλο και να έχει σχεδόν σίγουρη (εκτός απροόπτου) την πρωτιά αλλά η φθορά της είναι δεδομένη και αυξάνεται.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.
Το ΠΑΣΟΚ με βάση τις δημοσκοπήσεις θα είναι το δεύτερο κόμμα και ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος καθώς το έχει ξανακάνει.
Θα επικαλεστεί λόγους εθνικής ανάγκης και θα το κάνει ξανά με την ίδια ευκολία.
Βέβαια, και ο Κ.Βελόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, μπορεί να είναι και αυτός ένας πιθανός κυβερνητικός εταίρος εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να κάνει άνοιγμα προς τα δεξιά.
Στο Μαξίμου θεωρείται «εύκολος συνέταιρος» καθώς τον ελέγχει και μάλιστα από διάφορες πλευρές.
Στο Μαξίμου φυσικά θέλουν την αυτοδυναμία πάνω απ’ όλα αλλά εάν δεν την καταφέρουν τότε θα διαλέξουν τον «καταλληλότερο» κυβερνητικό εταίρο και θα προχωρήσουν σε συγκυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου