Ραγδαίες αποδεικνύονται οι εξελίξεις γύρω από το ουκρανικό ζήτημα, καθώς οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν μια μακρά συνομιλία με τον πόλεμο να βρίσκεται στο επίκεντρο. Διπλωματικός πυρετός μετά και από την συνομιλία Τραμπ με Ζελένσκι, ενώ η αμερικανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Κιέβου την Παρασκευή στο Μόναχο.
Τα είπαν με γνώμονα την... κοινή λογική
Όπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω της δικής του πλατφόρμας Truth Social, συμφώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για να μπει τέλος στην αιματοχυσία. Πρόσθεσε δε πως θα ενημερώσει άμεσα τον πρόεδρο της Ουκρανίας για τις εξελίξεις.
Το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει:
Μόλις είχα μια μακρά και αρκετά παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Συζητήσαμε για την Ουκρανία, την Μέση Ανατολή, την Ενέργεια, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη δύναμη του δολαρίου και άλλα θέματα. Μιλήσαμε για την μεγάλη ιστορία των εθνών μας και για το γεγονός ότι πολεμήσαμε επιτυχημένα μαζί στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και θυμηθήκαμε ότι η Ρωσία έχασε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων και εμείς, επίσης, χάσαμε τόσους πολλούς. Ο καθένας μας μίλησε για τις δυνάμεις των εθνών μας και τα οφέλη που θα έχουμε κάποια ημέρα εάν εργαστούμε μαζί. Αλλά πρώτα, όπως συμφωνήσαμε, θέλουμε να σταματήσουμε τα εκατομμύρια των θανάτων στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποίησε το πολύ δυνατό σύνθημα της καμπάνιας μου "Κοινή Λογική". Πιστεύουμε και οι δύο πολύ σε αυτό. Συμφωνήσαμε να εργαστούμε μαζί, πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένων και επισκέψεων στις χώρες μας. Συμφωνήσαμε, ακόμη, να δώσουμε εντολή στις ομάδες μας να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις άμεσα και θα ξεκινήσουμε με το να ενημερώσουμε τον πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας για τη συζήτηση, κάτι που θα κάνω αμέσως τώρα.
Ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Βαλς και τον Ειδικό Απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, πιστεύω ακράδαντα, θα είναι επιτυχείς.
Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έναν πόλεμο που δεν θα συνέβαινε αν ήμουν πρόεδρος, αλλά συνέβη, οπότε πρέπει να τελειώσει. Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές! Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Πούτιν για τον χρόνο και την προσπάθειά του σε σχέση με αυτό το κάλεσμα, καθώς και για την απελευθέρωση, χθες, του Μαρκ Φόγκελ, ενός υπέροχου ανθρώπου που χθες το βράδυ χαιρέτησα προσωπικά στον Λευκό Οίκο. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη, ελπίζω σύντομα!.'
«Ο Ζελένσκι θέλει ειρήνη»
Λίγο αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε μέσω των κοινωνικών δικτύων πως είχε μια καλή συνομιλία με τον πρόεδρο Ζελένσκι για να υπογραμμίσει ότι «και εκείνος, όπως ο πρόεδρος Πούτιν, θέλει ειρήνη».
Προανήγγειλε, μάλιστα, περαιτέρω συζητήσεις στη Σύνοδο για την Ασφάλεια στο Μόναχο την προσεχή Παρασκευή, εκεί όπου η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα έχει ως επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
«Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα είναι θετικά» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος για να προσθέσει «ήρθε η ώρα να τελειώσουμε αυτόν τον γελοίο πόλεμο που έχει φέρει τεράστια και εντελώς αχρείαστη καταστροφή και θάνατο. Ας ευλογήσει ο Θεός τους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας».
«Σφίγγα» το Κρεμλίνο
Από την πλευρά της η Μόσχα, μέσω ανακοίνωσης του Κρεμλίνου, επιβεβαιώνει την τηλεφωνική συνομιλία, προσθέτοντας ότι κράτησε για περισσότερο από μιάμιση ώρα, όμως δεν έχει δώσει καμία περαιτέρω λεπτομέρεια στη δημοσιότητα.
Λίγη ώρα αργότερα το πρακτορείο ria ανέφερε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης και συμφώνησε με τον Τραμπ πως μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων.
Η αντίδραση από τον Ζελένσκι
Το Κίεβο, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, επιβεβαίωσε το ωριαίο τηλεφώνημα του Ουκρανού προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι τόνισε πως συζήτηση με τον Ντόναλντ Τραμπ «τις δυνατότητες για την επίτευξη της ειρήνης» και ότι «εργαζόμαστε με τις ΗΠΑ χαρτογραφώντας τα επόμενα βήματά μας για να σταματήσουμε την ρωσική επιθετικότητα και να διασφαλίσουμε μόνιμη και αξιόπιστη ειρήνη».
«Κανένας δεν θέλει την ειρήνη στην Ουκρανία περισσότερο από εμένα. Όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ ας το πετύχουμε. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές και να προγραμματίσουμε τις επόμενες συναντήσεις» τόνισε και ενημέρωσε ότι συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και για τη συνεργασία των δύο κρατών σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομικής συνεργασίας και πόρους.
Ωμό άδειασμα από τον Χέγκσεθ
Είχε προηγηθεί μια ομιλία-ψυχρολουσία για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τις Βρυξέλλες από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο συνάντησης του ΝΑΤΟ.
Ο Πιτ Χέγκσεθ, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, διεμήνυσε ότι η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος, τονίζοντας παράλληλα πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν βλέπει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου που πυροδοτήθηκε από τη ρωσική εισβολή πριν τρία χρόνια.
Ο Χέγκσεθ, βέβαια, δεν σταμάτησε εκεί, αλλά έστειλε τα γνωστά αυστηρά μηνύματα προς την Ε.Ε. σημειώνοντας ότι πρέπει να εντείνουν και να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της Ευρώπης για να υπογραμμίσει πως τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη της Συμμαχίας θα χορηγήσουν το «συντριπτικό» μερίδιο μελλοντικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Τα ανοίγματα Ζελένσκι
Σημειώνεται ότι, χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε μια μαραθώνια συνέντευξη στον Guardian μέσω της οποίας εναπόθεσε όλες τις ελπίδες του στην αμερικανική κυβέρνηση, υποβαθμίζοντας τον ρόλο που μπορεί να έχει η Ευρώπη στη στήριξη της χώρας του.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μάλιστα, μίλησε πρώτη φορά επισήμως για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στο πλαίσιο συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου