Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Παίρνει κεφάλι το Brexit καθώς η συζήτηση στρέφεται στη μετανάστευση

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, το 43% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Observer.

 
Νεότερη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Observer επιβεβαίωσε την Κυριακή την ώθηση που έδωσε στην παράταξη υπέρ του Brexit η έμφαση των τελευταίων ημερών στο θέμα της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης.

Ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, το 43% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. (ποσοστό αυξημένο κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση προ δύο εβδομάδων) και το 40% υπέρ της παραμονής (ποσοστό μειωμένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες).

Μέσα στην εβδομάδα δύο δημοσκοπήσεις για τον «Guardian», μία διαδικτυακή και μία τηλεφωνική, επέστρεψαν το ίδιο αποτέλεσμα, 52% υπέρ του Brexit και 48% εναντίον. Επίσης, η εβδομαδιαία δημοσκόπηση για την «Daily Telegraph» έδειξε μείωση της διαφοράς υπέρ της παραμονής από 13% σε 5%. Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων, όπως παρακολουθείται και ανανεώνεται καθημερινά από τους «Financial Times», δίνει μειωμένο προβάδισμα στην παραμονή στην Ε.Ε. με 46% έναντι 43%.

Το ότι η ενίσχυση της εκστρατείας Vote Leave οφείλεται στο θέμα της μετανάστευσης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 41% των ψηφοφόρων απαντούν ότι η ελεύθερη έλευση κοινοτικών μεταναστών στη Βρετανία είναι ένα από τα δύο βασικότερα θέματα που θα καθορίσουν την ψήφο τους. Στις ίδιες απαντήσεις ακολουθεί με 35% το κατά πόσο η Βρετανία μπορεί να νομοθετεί χωρίς παρεμβολές από τις Βρυξέλλες και με 29% το ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος ενός Brexit.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η εταιρεία Opinium που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση για λογαριασμό του «Observer» χρησιμοποίησε διαφορετική μεθοδολογία, ώστε να λαμβάνεται υπόψη το ότι τα δείγματα των διαδικτυακών δημοσκοπήσεων θεωρείται πως κάποιες φορές περιλαμβάνουν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό «κοινωνικά συντηρητικών» πολιτών. Χωρίς αυτή την αλλαγή στη μεθοδολογία, η παραμονή στην Ε.Ε. εξακολουθεί να προηγείται με 43% έναντι 41% του Brexit.

Οι αναποφάσιστοι προσδιορίζονται γύρω στο 14%. Ωστόσο και μεταξύ αυτών έχει κλείσει η ψαλίδα υπέρ των όσων δηλώνουν ότι «κλίνουν» υπέρ της παραμονής. Η διαφορά έχει μειωθεί από 55-32% προ δύο εβδομάδων σε 36-33%.

Κόντρας συνέχεια

Έχοντας αναθαρρήσει από την ενίσχυση των ποσοστών τους, εκπρόσωποι της εκστρατείας Vote Leave επέκτειναν την επιχειρηματολογία τους και πέρα του μεταναστευτικού ζητήματος. Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Observer ότι κανένας γνήσιος «φιλελεύθερος διεθνιστής» δε θα μπορούσε να υποστηρίζει την Ε.Ε., καθώς αυτή είναι μία «συνωμοσία των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων, των υποστηρικτών τους και της Κομισιόν ώστε να καθορίζονται κανονισμοί με τέτοιον τρόπο ώστε να αποκλείεται ο ανταγωνισμός».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ σε δική του δήλωση είπε ότι μόνο εκτός Ε.Ε. θα μπορέσουν να υλοποιηθούν οι προοδευτικές πολιτικές κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης που έχει υποστηρίξει ο Πρωθυπουργός Κάμερον υπό το σύνθημα «ένα έθνος».

Σε απάντηση ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι μια έξοδος από την Ε.Ε. υπό την ηγεσία των Τόρις (Συντηρητικών) αποτελεί απειλή για τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ ο λόρδος Μάντελσον, εκ των εμπνευστών των «Νέων Εργατικών» του Τόνι Μπλερ, σχολίασε ότι «δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα από τον καταστροφικό συνδυασμό της εξόδου από την Ε.Ε. και μιας πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον».

Η πιο σκληρή επίθεση του Σαββατοκύριακου, ωστόσο, σε βάρος της εκστρατείας Vote Leave ήρθε από τον πρώην πρωθυπουργό σερ Τζον Μέιτζορ, σε μία ακόμα ένδειξη του πόσο έχει διαιρέσει το Συντηρητικό Κόμμα το δημοψήφισμα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, ο σερ Τζον χαρακτήρισε τον Μπόρις Τζόνσον «αυλικό γελωτοποιό» που δε θα είχε την αφοσίωση των βουλευτών του κόμματος αν γινόταν Πρωθυπουργός. Έκανε δε λόγο για «άθλια» εκστρατεία από τους υποστηρικτές του Brexit, κατηγορώντας τους για «δόλιους» ισχυρισμούς με σκοπό την «παραπλάνηση» του κοινού.

Εξάλλου, ο ηγέτης του κόμματος UKIP Νάιτζελ Φάρατζ υποστήριξε την Κυριακή ότι η παραμονή στην Ε.Ε. δημιουργεί τον κίνδυνο επιθέσεων σεξουαλικής φύσης στη Βρετανία, ανάλογες με αυτές στην Κολωνία, από συμμορίες κοινοτικών και άλλων μεταναστών. Η προειδοποίηση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, με τον κ. Φάρατζ να κατηγορείται ότι «έπεσε ακόμα πιο χαμηλά».

Ο κ. Φάρατζ θα υποβληθεί σε τηλεοπτική «ανάκριση» στο ITV από πολίτες το βράδυ της Τρίτης, ενώ μισή ώρα νωρίτερα την ίδια διαδικασία θα έχει αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός Κάμερον, ο οποίος δεν ήθελε ένα παραδοσιακό πολιτικό debate με τον ηγέτη του UKIP.

Πέρα από όλα αυτά, εκπρόσωποι της εκστρατείας υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. προειδοποιούν ότι για να αποφευχθεί η πιθανότητα ενός Brexit «από ατύχημα» θα πρέπει όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου να εγγραφούν εγκαίρως στους εκλογικούς καταλόγους. Η διορία λήγει την Τρίτη εν μέσω αναφορών ότι πολλοί νέοι, που θεωρείται πιο πιθανό να υποστηρίξουν την παραμονή στην ΕΕ, δεν έχουν εγγραφεί μεταξύ άλλων διότι δεν κάνουν τον κόπο να αναζητήσουν τον αριθμό εθνικής ασφάλισής τους που ζητείται κατά την εγγραφή.

Τέλος, ρεπορτάζ του «Guardian» αναφέρει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσει να εφαρμόζει σε προληπτική βάση το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της αναταραχής που θα προκαλούσε ένα Brexit στις 14 Ιουνίου. Αυτή η πρώτη φάση του σχεδίου προβλέπει την παροχή χρηματοδότησης σε όποιες εμπορικές τράπεζες το επιθυμούν ώστε να είναι εξασφαλισμένη η κεφαλαιακή επάρκειά τους την επομένη του δημοψηφίσματος


Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/316774/pairnei-kefali-to-brexit-kathos-i-suzitisi-strefetai-sti-metanasteusi/#ixzz4AjjcoLgj
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μόλις Τώρα: Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες περικυκλώνονται σε 3 διαφορετικ...

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκονταν το ουκρανικό οχυρό που κατέλαβε σήμερα ο ρωσικός στρατός. Περικυκλώνονται ...