Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Τα «καρφιά» που έπεσαν από τις δύο πλευρές

Τεταμένοι διάλογοι δημοσιογράφων με Τσίπρα για τις τηλεοπτικές άδειες

  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 4
Θεσσαλονίκη
Φορτίστηκε το κλίμα στη συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ όταν ρωτήθηκε για το μέλλον των εργαζομένων στα κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια λειτουργίας. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε εκνευρισμένος αρχικά, ωστόσο προσπάθησε να απαντήσει στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Πρώτη έθεσε το θέμα η δημοσιογράφος του Alpha Ευαγγελία Τσικρικά:

«Ονομάζομαι Ευαγγελία Τσικρικά και δουλεύω στον Alpha 21 χρόνια. Σας κοιτώ στα μάτια για να σας πω ότι νοιώθω πως εσείς και η κυβέρνησή σας με απολύει από τη δουλειά μου. Ήξερα ότι τις απολύσεις τις κάνουν οι εργοδότες όχι οι κυβερνήσεις. Χάνω τη δουλειά μου και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί. Εργάζομαι σε μια κερδοφόρα επιχείρηση, τη μοναδική στο χώρο, δεν έχει δάνεια, δεν χρωστάει, έχει πληρώσει και πληρώνει πάρα πολλά χρήματα σε φόρους και εισφορές και το σημαντικότερο εμένα και άλλους 600 εργαζόμενους τους πληρώνει όλους στην ώρα τους. Κύριε Τσίπρα ακούγαμε ένα μπαράζ δηλώσεων τον προηγούμενο καιρό από εσάς και υπουργούς σας ότι η τηλεοπτική αγορά δεν σηκώνει παρά μόνο 4 σταθμούς. Μάθαμε ότι η διαφημιστική πίτα είναι 200 εκατομμύρια, και στην αγορά χωράνε μόνο 4 κανάλια, ούτε ένα παρά πάνω. Όμως αυτό το αφήγημα καταρρίφθηκε από το υψηλό τίμημα που προσέφεραν εκείνοι που παίρνουν τις άδειες. Εδωσαν 246 εκατ. ευρώ μόνο για τον αέρα, την μαρκίζα. Τι έχετε να πείτε τώρα;
»Λέτε ότι τα κάνετε όλα για την νομιμότητα. Εσείς δεν δίνατε συνεντεύξεις στα κανάλια αυτά; Τα κανάλια ζητούσαν άδεια, δεν δίνανε άδειες οι κυβερνήσεις. Ρωτώ: Γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους. Σε έναν τηλεοπτικό σταθμό που κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών και που σε έναν διαγωνισμό ρουλέτα έδωσε 61 εκατ. ευρώ και δεν πήρε άδεια. Τον Ιανουαριο του 2015, σας ακούσαμε στη Βουλή να λέτε, κλαίγοντας σχεδόν, ότι θα είστε κάθε λέξη του Συντάγματος, ότι θα υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία. Όσες περισσότερες φωνές τόση περισσότερη δημοκρατία. Αλλαξε κάτι κ. Τσίπρα στα πιστεύω σας;»
Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας και στην τελευταία επιχείρηση και όχι μόνο στην επιχείρηση που δουλεύετε εσείς. Και δεν είστε η μόνη εργαζόμενη όλα αυτά τα 6-7 χρόνια της καταστροφής, ιδίως τα 5 χρόνια της μεγάλης καταστροφής, όταν τα περισσότερα από τα ΜΜΕ καταφέρονταν εναντίον αυτών των εργαζόμενων που έδιναν μάχη για να γλιτώσουν τις θέσεις εργασίας τους, χωρίς έλεος, δεν είστε η μόνη εργαζόμενη που έχετε βρεθεί σε μια δύσκολη θέση».
Όταν η δημοσιογράφος επιχείρησε να τον διακόψει, ενοχλημένος ο πρωθυπουργός της είπε: «Σας παρακαλώ, δεν θα με διακόψετε. Θα απαντήσω και μετά αν θέλετε επανέρχεστε». Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη καλούσε: «Όχι διάλογος, όχι διάλογος».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Ενδιαφερόμαστε για την δική σας θέση εργασίας, όπως και για των συναδέλφων σας, όπως ενδιαφερόμασταν και για τις 2.000 θέσεις από τις 4.000 θέσεις εργασίας που υπήρχαν στο χώρο των ΜΜΕ το 2008. Γι αυτούς τους 2000 δεν έκλαψε κανείς. Δεν είχαν μάνα αυτοί… Τώρα κάποιοι χύνουν υποκριτικά κροκοδείλια δάκρυα. Εμείς δεν κάνουμε αυτό. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Τα 8 μέσα πανελλαδικής εμβέλειας δεν έκαναν όπως τώρα, και σωστά, κινητοποιήσεις . Όμως εμείς θα σταθούμε δίπλα και στον τελευταίο εργαζόμενο. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο που ήταν ασύδοτο τα προηγούμενα χρόνια και αυτό σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με τις επιταγές του Συντάγματος.
»Το Δημόσιο θα έπρεπε τα προηγούμενα 27 χρόνια να έχει κάνει 3 δημοπρασίες. Και σε χρόνια πολύ καλύτερα, φανταστείτε τα έσοδα για το Δημόσιο. Αναλογιστείτε τι έχει χάσει το Δημόσιο. Έχει χάσει ένα τεράστιο ποσό αυτά τα χρόνια, μόνο και μόνο γιατί οι κυβερνήσεις για να στηρίζουν και να στηρίζονται από τα ΜΜΕ δεν προχωρούσαν σε κάτι που είναι αυτονόητο. Να σας θυμίσω επίσης ότι αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση, στο α’ μνημόνιο, και μετά όλοι το ξεχάσανε. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα και 4 άδειες, γιατί πιστεύουμε ότι τα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας να έχουν τη δυνατότητα να έχουν οικονομικά βιώσιμα σχήματα. Να μπορούν να ζουν από τη διαφήμιση και όχι από τη διαπλοκή. Μεγιστοποιήσαμε είναι η αλήθεια τα πιθανά κέρδη του δημοσίου μέσα από το διαγωνισμό. Υπερασπιστήκαμε το δημόσιο συμφέρον. Βάλαμε σκληρούς όρους ανταγωνισμού και αποδείχθηκε ότι το τίμημα ήταν πολύ υψηλό. 
»Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην χάσει ούτε ένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Βεβαίως η αγορά έχει τους δικούς της όρους να αυτορυθμίζεται. Αν δούμε τη συνολική εικόνα, έχουμε ένα μέσο που ήταν ίσως από τα κυριότερα από το ’90 και μετά που κλείνει όχι λόγω του διαγωνισμού, αλλά επειδή οι μέτοχοι –αναφέρομαι στο Mega- δεν φρόντισαν για τη διάσωσή του και έχουμε και μια διαδικασία διαγωνιστική, που 2 από τα ΜΜΕ που εκπέμπουν σήμα κατάφεραν να πάρουν άδεια και 2 νέοι. Στην πραγματικότητα 2 φεύγουν, 2 έρχονται.
»Τι γίνεται τώρα με τους εργαζόμενους. Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε κίνητρα αν γίνουν απολύσεις, αυτοί να προσληφθούν στους νέους παρόχους. Και έχουμε ήδη εξαγγείλει σε προγράμματα του υπουργείου Εργασίας επιδοτήσεις για τους νέους παρόχους, να προσλάβουν απολυμένους με 360 ευρώ επιδότηση για τον πρώτο χρόνο και τον επόμενο χρόνο επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κίνητρα να μην χαθεί καμία θέση εργασίας. Όμως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κρατούνται όμηροι από κάποιους που θέλουν να εκπέμπουν χωρίς να πληρώνουν».
«Δεν νοιώθουν όμηροι, πάντως» παρατήρησε η δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο πρωθυπουργός: «Το τσάμπα πέθανε». Η δημοσιογράφος του Alpha υπενθύμισε: «Δώσανε πολλά χρήματα πάντως», την ώρα που ο πρωθυπουργός συνέχιζε: «Κάποιοι είχανε μάθει όλα τα προηγούμενα χρόνια, το παραδέχονται και οι ίδιοι, να δανειοδοτούνται με θαλασσοδάνεια και να πληρώνουν με αέρα». «Θα μπορούσατε να πάρετε περισσότερα χρήματα, αν…» προσπάθησε να διακόψει εκ νέου τον πρωθυπουργό η κ. Τσικρικά, ωστόσο ο κ. Τσίπρας συνέχιζε: «Ε, τι να κάνουμε ο αέρας τελείωσε. Δεν μπορούν να πληρώνουν με αέρα. Κάποιοι άλλοι είχαν μιλήσει για νταβατζιλίκι στο παρελθόν. Ε, θα σας πω, λοιπόν, ότι το νταβατζιλίκι και το αεριλίκι τελείωσε στη χώρα». «Ένας σταθμός που δίνει 61 εκατ. ευρώ όμως δεν νομίζω ότι μπορεί να κατηγορηθεί για..» προσπάθησε να απαντήσει η δημοσιογράφος, για να την διακόψει η κ. Γεροβασίλη, αυτήν την φορά, ζητώντας να προχωρήσουν με τις ερωτήσεις και άλλοι δημοσιογράφοι.
Αργότερα, στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών επανήλθε η δημοσιογράφος του STAR Ειρήνη Σαββοπούλου η οποία απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε στη συνάδελφό της είπε: «Προς αποκατάσταση της αλήθειας, επειδή πριν από λίγο μας βάλατε απέναντι και από άλλους συναδέλφους μας, και περί των κροκοδείλιων δακρύων για τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, εμάς δεν μας κλείνει η κρίση. Εμείς αντέξαμε στην κρίση. Εμάς σας κλείνετε εσείς με την απόφασή σας για τις 4 άδειες. Όσο για την ΕΡΤ, να σας θυμίσω ότι κάναμε αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Μιλήσατε για νταβατζιλίκια έχοντας απέναντί σας εν δυνάμει άνεργους συναδέλφους και άλλους τόσους που μας ακούν από την Αθήνα. Θέλω να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό, επειδή λέτε ότι το τζάμπα πέθανε, γιατί δεν λέτε πόσα χρήματα κατέβαλαν τα κανάλια όλα αυτά τα χρόνια και πόσα θα χαθούν από εισφορές, φορολογία, τα επιδόματα ανεργίας. Δώστε μας κι εμάς ένα χρονοδιάγραμμα για την επόμενη ημέρα, για παράδειγμα για την διέξοδο που θα μπορούσε να δοθεί με τις θεματικές άδειες κι αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά το μαύρο».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Κατανοώ πλήρως τη συναισθηματική φόρτιση που έχετε, καθώς και το γεγονός ότι η θέση εργασίας σας είναι ό,τι πιο πολύτιμο. Αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για μια μερίδα εργαζομένων, αλλά αφορά το 1,5 εκατ. ανέργων που έχουμε δυστυχώς παραλάβει από μια καταστροφική 5ετία. Θέλω να σας επαναλάβω, και προσπαθήστε να το καταλάβετε: Δεν κλείνει ο διαγωνισμός τους σταθμούς σας -δεν ξέρω αν θα κλείσουν κιόλας γιατί μπορεί να εκπέμπουν από άλλες πλατφόρμες, πάντως όχι από δημόσια συχνότητα, όχι έχοντας ένα δημόσιο αγαθό και μη πληρώνοντας- αυτό που σας κλείνει είναι ότι οι ιδιοκτήτες σας κάνοντας επιχειρηματικό υπολογισμό, με βάσει τα δικά τους συμφέροντα, δεν πήραν άδεια».
«Μα κάποιοι θα έμεναν έξω έτσι κι αλλιώς, κ. Τσίπρα» σημείωσε η δημοσιογράφος, αλλά χωρίς να πτοηθεί ο πρωθυπουργός, συνέχισε: «Αυτό σας κλείνει. Όσοι ήθελαν μπήκαν στο διαγωνισμό, έδωσαν μεγάλες προσφορές, πήραν τις άδειες. Επίσης, ο διαγωνισμός έγινε με αδιάβλητο τρόπο. Ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δώσαμε τις άδειες σε αυτούς που θέλαμε και αφήσαμε απ’ έξω αυτούς που δεν θέλαμε. Να σας θυμίσω τη σπέκουλα που γινόταν από άλλο σταθμό, τον ΣΚΑΙ, ότι δεν θα του δοθεί άδεια; Ο ΣΚΑΙ είναι ο πρώτος που πήρε άδεια. Έτσι ήταν ο διαγωνισμός. Είχε τα καλά του, είχε και τα κακά του, γιατί κάποιοι έδωσαν λιγότερα και πήραν άδεια και κάποιοι έδωσαν περισσότερα και δεν πήραν άδεια».
Επανερχόμενος, δε, στο θέμα των θέσεων εργασίας παρατήρησε ότι «ερχόμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα σημαντικό, αναγνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό και για τον τελευταίο εργαζόμενο, αλλά το πρόβλημα σας δεν είναι σημαντικότερο το δικό σας πρόβλημα, από το πρόβλημα χιλιάδων άλλων εργαζόμενων ή από το πρόβλημα των εργαζομένων του ALTER ή της Ελευθεροτυπίας, ή σε μια σειρά από ΜΜΕ. Στο νόμο για τα ΜΜΕ αναφέρεται ότι πρέπει να έχουν μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, αξιοπρεπούς αμοιβής. Όλοι γνωρίζουμε το καθεστώς γαλέρας που υπάρχει στα ΜΜΕ και ειδικά εσείς και οι συνδικαλιστές σας. Από τη δική μας πλευρά, μόνος γνώμονας είναι η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και ταυτόχρονα των εργαζομένων. Αλλά δεν μπορεί να ταυτίζετε τα συμφέροντα των εργαζομένων με τα συμφέροντα των εργοδοτών. Και δεν μπορεί στο όνομα της υπεράσπισης ορισμένων θέσεων εργασίας να μην προχωρήσουμε στη ρύθμιση που έχει ανάγκη το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».
Ο τρίτος δημοσιογράφος που έθεσε το ζήτημα του «μαύρου» ήταν ο Χρήστος Τσιγουρής εκ μέρους του Mega, που σημείωσε: «Οι περισσότερες αναφορές είναι για το τίμημα. Δηλαδή, 246 εκατ. ευρώ και τσακ ρυθμίστηκε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο; Θέλω να πω είναι μόνο ποσοτικό για την κυβέρνηση της Αριστεράς το ζήτημα της τηλεόρασης; Αν δεν είναι ποσοτικό και είναι ποιοτικό, γιατί οι περισσότερες αναφορές είναι για το τίμημα; Αν είναι ποιοτικό, γιατί δεν αναφέρεστε πώς ονειρεύεστε το μοντέλο του τηλεοπτικού τοπίου της επόμενης ημέρας; Και πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι όταν οι 2 πόλοι του νέου τοπίου είναι οι ίδιοι;»
Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν είναι μόνο ποσοτικό το ζήτημα. «Δεν ισχυρίζομαι ότι τελειώσαμε εδώ με το διαγωνισμό, με την ανάγκη το νέο τοπίο να έχει κανόνες. Μιλάνε κάποιοι ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε μια νέα διαπλοκή. Θέλουμε απλώς να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, πηγαίνοντας κόντρα σε όλο το σύστημα. Ξέρετε εμείς τι κόστος έχουμε εμείς από αυτό; Ποια νέα διαπλοκή; Αυτοί που μπήκαν στο διαγωνισμό και δεν πήραν άδεια είναι εναντίον μας, αυτοί που εκπέμπανε και τώρα τους αναγκάσαμε να πληρώσουν θα είναι εναντίον μας, αυτοί που τώρα μπαίνουνε και ακούνε τον κ. Μητσοτάκη να λέει θα σας τις δώσουμε τσάμπα, θα είναι εναντίον μας.
»Έρχεται ο κ. Μαρινάκης και δίνει όσο 3 Τσαμπιονς Λιγκ για να εκπέμψει και έρχεται ο Μητσοτάκης και του λέει «τσάμπα αγόρι μου, γιατί να μας δώσεις 75 εκατ., θα στα δώσω πίσω». Για σκεφτείτε ποια κυβέρνηση είχε το σθένος τόσα χρόνια να πάει κόντρα σε μια από τις κορυφές του τριγώνου της αμαρτίας. Γιατί αυτό ήταν το σύστημα τόσα χρόνια. Δεν θέλω να τσουβαλιάσω και πράγματι υπήρχαν επιχειρηματίες που δεν είχαν την ίδια λογική. Αλλά το σύστημα σε γενικές γραμμές αυτό ήταν. ΜΜΕ που έπαιρναν θαλασσοδάνεια, τραπεζίτες που τους έδιναν τη δυνατότητα να παίρνουν θαλασσοδάνεια, κι ένα πολιτικό σύστημα που έκανε τα στραβά μάτια στις τράπεζες για να στηρίζεται από τα ΜΜΕ. Ε, αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει σε αυτήν την χώρα.
»Όταν ξεκίνησε η συζήτηση αυτή πίστευα ότι θα είχα μαζί μου τη ΝΔ γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος, και ο κ. Μεϊμαράκης είχε υποσχεθεί ότι θα έβγαινε το ΕΣΡ και πιστεύω ότι θα το έκανε, αλλά όταν βγήκε ο κ. Μητσοτάκης το πρώτο που έκανε ήταν να μπλοκάρει το ΕΣΡ. Για να στηρίξει ποιους; Αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια είχαν μάθει να είναι πάνω από τον νόμο. Δεν θέλω να τσουβαλιάσω τους επιχειρηματίες, κάποιοι έκαναν υπολογισμούς και είπαν είναι υπερβολικό να δώσουμε μεγάλα νούμερα, δεν θα μπούμε. Σεβαστή η απόφασή τους και είναι λογική και μπορεί να είναι πιο υγιής. Όμως εμείς ως κυβέρνηση πρέπει να υπερασπιστούμε το ελληνικό δημόσιο, όχι τους φίλους μας, όχι αυτούς που θα μας βοηθήσουν. Και δεν φοβόμαστε να κάνουμε αυτό που κάνουμε και να κρινόμαστε από τους έλληνες πολίτες, χωρίς να έχουμε ανάγκη να μας λιβανίζουν ΜΜΕ. Δεν θέλουμε να μας λιβανίζουν. Θέλουμε αντικειμενική ενημέρωση.
»Δυστυχώς στον τόπο υπάρχει πρόβλημα αντικειμενικής ενημέρωσης, γιατί είναι συμφέροντα πισω που ορίζουν την είδηση. Το πρώτο σκέλος, λοιπόν, ήταν ο διαγωνισμός, το δεύτερο σκέλος θα είναι ένα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και απευθύνω έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση να λέει αλλοπρόσαλλα πράγματα. Να αναγνωρίσει το διαγωνισμό γιατί είναι νόμος του κράτους, να δεχθεί ότι είχε άδικο και ήταν ατόπημα η υπεράσπιση ιδιωτικών συμφερόντων έναντι του δημόσιου και να πάμε μαζί σε συγκρότηση του ΕΣΡ που θα βάλει κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και στους τέσσερις νομίμως αδειοδοτηθέντες σταθμούς».
Σε νέα ερώτηση για το ενδεχόμενο η αποφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην είναι αυτή που θέλει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφασή της αλλά δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα το ΣτΕ να ακυρωθεί ο διαγωνισμός». Προανήγγειλε, δε, ότι αν η αντιπολίτευση δεν βοηθήσει με το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα προχωρήσουμε με την εφαρμογή του νόμου και τον διαγωνισμό για τις θεματικές και περιφερειακές άδειες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Συναγερμός» στη Βρετανία λόγω σφοδρής κακοκαιρίας: Εκκενώνονται περιοχές – Χωρίς ρεύμα 560.000 κτήρια (vid) Οι Αρχές έστειλαν μήνυμα έκτακτης προειδοποίησης για κίνδυνο ζωής σε 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους 24.01.2025 | 09:12

  Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη Βρετανία έχει προκαλέσει σειρά προβλημάτων, με περιοχές να εκκενώνονται, πανεπιστήμια και σούπερ μάρκετ...