Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Πόλεμος ανακοινώσεων εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης

aleppo-dead-child.jpg

Νεκρό παιδί στο ΧαλέπιSyrian Civil Defense White Helmets via AP
Την ίδια ώρα που τα φάρμακα και τα τρόφιμα τελειώνουν και 600 τραυματίες χρήζουν άμεσης μεταφοράς έξω από το Χαλέπι, ενώ 860.000 άμαχοι είναι εγκλωβισμένοι σε ολόκληρη τη χώρα, συνεχίζεται η αμφίβολου αποτελέσματος διπλωματική προσπάθεια για νέα κατάπαυση πυρός με σειρά αντεγκλήσεων και πόλεμο δηλώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. 
Ενώ οι διπλωματικές επαφές είναι σε εξέλιξη, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι οι δηλώσεις των αξιωματούχων τους είναι τουλάχιστον μη βοηθητικές και άκομψες.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κάλεσε τη Μόσχα να καθηλώσει στο έδαφος τα αεροπλάνα της που πετούν πάνω από τις περιοχές της Συρίας όπου διεξάγονται μάχες, περιλαμβανομένου και του Χαλεπίου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους πως η ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα και πως ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» θα συνεχιστεί.
Ωστόσο, παρά τις αντεγκλήσεις, ο Ντμίτρι Πέσκοφ είπε πως η Ρωσία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για συνεργασία με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια να επιλυθεί η συριακή κρίση.
Επίσης κάλεσε την Ουάσινγκτον να τηρήσει την υπόσχεσή της να διαχωρίσει τους μαχητές της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης από τους «τρομοκράτες» και αναφερόμενος στη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, ότι η Ρωσία έχει συμφέρον να σταματήσει τη βία στη Συρία, επειδή οι εξτρεμιστές μπορεί να εκμεταλλευθούν το κενό εκεί και να εξαπολύσουν επιθέσεις «εναντίον ρωσικών συμφερόντων, ίσως ακόμη και εναντίον ρωσικών πόλεων», τη χαρακτήρισε άκομψη και μη βοηθητική.
Ανάλογη ήταν και η θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, που δήλωσε πως η Ρωσία έχει σοκαριστεί από τον απειλητικό τόνο της τελευταίας δήλωσης των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Συρία, θεωρώντας ότι ισοδυναμεί με υποστήριξη της τρομοκρατίας.
«Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τις δηλώσεις αυτές διαφορετικά από μια ντε φάκτο υποστήριξη της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την τρομοκρατία», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
«Αυτές οι ελάχιστα συγκαλυμμένες προσκλήσεις να χρησιμοποιηθεί η τρομοκρατία ως όπλο κατά της Ρωσίας δείχνουν τα πολιτικά βάθη στα οποία έχει φθάσει η προσέγγιση της τρέχουσας κυβέρνησης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και ειδικά στη Συρία», είπε.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, από την άλλη πλευρά, έβαλε στο παιχνίδι και την Τουρκία, καθώς όπως είπε η ρωσοτουρκική συνεργασία γίνεται όλο και πιο εποικοδομητική και η κοινή δράση είναι πιθανή.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αρχίσει να σκέπτεται πιο σκληρές απαντήσεις στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία επίθεση της συριακής κυβέρνησης στο Χαλέπι, περιλαμβανομένων και στρατιωτικών επιλογών, καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις με τη Μόσχα εξανεμίζουν τις ελπίδες για μια πολιτική επίλυση.
Ωστόσο ο Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως η Μόσχα δεν βλέπει άλλη εναλλακτική στο αρχικό σχέδιο ΗΠΑ-Ρωσίας να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν μια εκεχειρία στη Συρία και πως η Ουάσινγκτον θα ήταν καλό να επικεντρωθεί στην εφαρμογή της.
Επίσης, υποστήριξε ότι το σχέδιο επταήμερης εκεχειρίας που προτάθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και πως η Μόσχα προτείνει, αντ΄αυτού, μια 48ωρη «ανθρωπιστική παύση» στο Χαλέπι.

Κέρι: Στα πρόθυρα διακοπής συνομιλιών

Από την Ουάσινγκτον, ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα διακοπής των συνομιλιών με τη Ρωσία, καθώς υπάρχει «τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης».
Όπως εξήγησε, «βρισκόμαστε στα πρόθυρα τερματισμού των συνομιλιών επειδή είναι παράλογο ενώ πραγματοποιείται αυτό το είδος του βομβαρδισμού να καθόμαστε να προσπαθούμε να πάρουμε τα πράγματα στα σοβαρά».
«Είναι από αυτές τις στιγμές όπου θα χρειαστεί να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές», πρόσθεσε.

Και η Τουρκία...

Τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία εξήρε και Ρωσίδα εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα, η οποία δήλωσε ότι η συνεργασία με την Τουρκία στη Συρία γίνεται όλο και πιο «εποικοδομητική» τώρα που η Μόσχα και η Άγκυρα βελτιώνουν τις σχέσεις τους.
«Αν χρειαστεί, κοινές δράσεις είναι πιθανές», είπε, χωρίς όμως δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η Ζαχάροβα δήλωσε, εξάλλου, πως οι ΗΠΑ δεν έχουν απλή πολιτική με συνοχή για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία.
«Κατά πρώτον, είναι βεβαίως η απουσία μιας γενικής συντεταγμένης πολιτικής των ΗΠΑ για το συριακό», δήλωσε στην ιστοσελίδα ΑΠΕ-Sputnik.

Τουρκικό τείχος κατά... τρομοκρατίας

Την ίδια στιγμή, η τουρκική ηγεσία δηλώνει ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία στη Συρία υπέρ της εκεχειρίας, αλλά και να εντείνει τον αγώνα της κατά των «τρομοκρατών».
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για μια εκεχειρία στη Συρία αλλά και να βοηθήσει στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για κατάπαυση του πυρός και πολιτική επίλυση. Αν η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί μας για την εκεχειρία και την ανθρωπιστική βοήθεια, είμαστε περισσότερο από έτοιμοι», δήλωσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εξουδετερώσει τον «διάδρομο της τρομοκρατίας» στα σύνορά της με τη Συρία.
Υπογράμμισε ότι η απειλή είναι διπλή, το Ισλαμικό Κράτος και οι μαχητές των Κούρδων της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος αρχίζει να βλέπει πως οι δυναμεις των Κούρδων της Συρίας, το Ισλαμικό Κράτος και οι μαχητές που είναι πιστοί στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ «αλληλοτροφοδοτούνται».
Στο πλαίσιο αυτό καταπολέμησης της «τρομοκρατίας», ο υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα έχει κλείσει πλήρως τα σύνορά της, μήκους 911 χιλιομέτρων, με τη Συρία μέχρι την επόμενη άνοιξη, όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός τείχους.
«Θέλουμε να κλείσουν τα 911 χιλιόμετρα των συνόρων με τη Συρία. Θα έχουμε κλείσει τα σύνορα μέχρι την άνοιξη του 2017», είπε από τη μεθοριακή πόλη Καρκαμίς.
Πάντως, Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι σκοπός του τείχους είναι να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση από τη Συρία προς την Τουρκία, η οποία ήδη φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

861 χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι

Και ενώ οι εμπλεκόμενες δυνάμεις διασκέπτονται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ το ανατολικό Χαλέπι αντιμετωπίζει μια «ανηλεή ανθρωπιστική καταστροφή», τη στιγμή που οι εγκλωβισμένοι άμαχοι στη Συρία έχουν φτάσει τους 861.200 από 586.200.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ στη Γενεύη, κ. Ο'Μπράιαν, μόνο στις 22 Σεπτεμβρίου, εν μέσω της εκεχειρίας, 320 άμαχοι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 100 παιδιά, και τραυματίστηκαν 765.
Και απευθυνόμενος στη Ρωσία και τις ΗΠΑ είπε ότι υπάρχουν μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν ευθύνη γι' αυτά που συμβαίνουν
Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έως και 600 τραυματίες θα πρέπει να απομακρυνθούν από το Χαλέπι, όπου τα ιατρικά εφόδια λιγοστεύουν και υπάρχουν τρόφιμα μόνο για το ένα τέταρτο του πληθυσμού.
Ο αναπληρωτής απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Ράμζι Εζελντίν Ράμζι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη κάλεσε τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να «αναβιώσουν» τη συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών της 19ης Σεπτεμβρίου και να την «κάνουν πραγματικότητα για άλλη μία φορά».
«Νομίζω πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να εξέλθουμε από αυτή την πολύ δύσκολη ανθρωπιστική και στρατιωτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι Σύροι», είπε.
«Εκτιμάται πως έως και 600 τραυματίες δεν μπορούν να λάβουν κατάλληλη θεραπεία», δήλωσε ο Ράμζι, σημειώνοντας πως ο ανταρτοκρατούμενος τομέας των περίπου 275.000 κατοίκων διαθέτει μόνον 35 γιατρούς και ελάχιστες ιατρικές προμήθειες.
Η απομάκρυνση εκατοντάδων ανθρώπων για ιατρικούς λόγους «είναι η ύψιστη προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή», είπε. 
Υπάρχουν επίσης «μεγάλες ελλείψεις» σε πόσιμο νερό και ηλεκτρικό και πολλά αρτοποιεία παραμένουν κλειστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κυρ. Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια - Ψήφος ευθύνης και προόδου στις ευρωεκλογές

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Κυριακή 28 Απριλίου 2024, 10:45:34 /   Τελευταία Ενημέρωση: 10:49   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση π...