Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΆΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

«Σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την Deutsche Bank UPD

deutsche-bank.jpg

Deutsche BankDreamstime
Ανακάμπτει η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την είδηση ότι η τράπεζα πουλάει την ασφαλιστική της Abbey Life, ενισχύοντας κατά τι το κεφάλαιο της.
«Βοήθεια από την κυβέρνηση είναι αδιανόητη» διακήρυξε στην Bild ο διευθύνων σύμβουλος της, ωστόσο σύμφωνα με την Die Zeit η κυβέρνηση και η επιβλέπουσα αρχή ήδη καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Die Zeit, το σχέδιο θα «ενεργοποιηθεί» εφόσον ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός χρειαστεί νέα κεφάλαια και δεν καταφέρει να τα βρει από τις αγορές.
Η εφημερίδα επικαλούμενη αξιωματούχους στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη αναφέρει ότι σύμφωνα με τα σχέδια αυτά η τράπεζα θα μπορούσε να πουλήσει ορισμένα περιουσιακά της στοιχεία σε άλλες τράπεζες- πιθανόν με κάποιους είδους κρατική εγγύηση.
Ενώ στην χειρότερη περίπτωση η γερμανική κυβέρνηση θα γίνει μέτοχος στην τράπεζα, με μερίδιο 25%, αν και το Βερολίνο εξακολουθεί να ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί η τράπεζα την στήριξη του.
Υπάρχουν και ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι- γράφει η Die Zeit- που εκτιμούν ότι θα πρέπει η Deutsche Bank να υπαχθεί στο «μηχανισμό» του bail in της Ε.Ε., σύμφωνα με τον οποίο πιστωτές, ομολογιούχοι και πελάτες είναι οι πρώτοι που θα διασώσουν την τράπεζα.
Αυτή η λύση ωστόσο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, μπορεί να οδηγήσει «σε νέα αναταραχή στις αγορές».   
Πριν από λίγο το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε την είδηση υποστηρίζοντας ότι δεν επεξεργάζεται κανένα σχέδιο διάσωσης της τράπεζας.

Οι τέσσερις επιλογές της Μέρκελ

Σύμφωνα με την Wall Street Journal  η καγκελάριος έχει τέσσερις επιλογές:
1) Να προσπαθήσει να μειωθεί το πρόστιμο των 14 δισ. ασκώντας πιέσεις και στις δυο πλευρές να διαπραγματευτούν μικρότερο διακανονισμό και παρασκηνιακά ζητώντας την επιείκια της Ουάσιγκτον. 
2) Να χειραγωγήσει κάπως τους κανονισμούς. Το Βερολίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα «παραθυράκι» στους τραπεζικούς κανονισμούς που επιτρέπει προληπτική κρατική ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας που έχει αποτύχει στα λεγόμενα stress tests. Σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να πείσει την επιβλέπουσα αρχή να «δοκιμάσει» τις αντοχές της DB, επιτρέποντας έτσι την παρέμβαση της κυβέρνησης με «ένεση κεφαλαίου» εφόσον η τράπεζα αποτύχει να περάσει τον έλεγχο.   
3) Να πιέσει την Deutsche Bank να αυξήσει το κεφάλαιο της. Η κυβέρνηση μπορεί να προσπαθήσει να «κινήσει» το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα για την DB  ή να την ενθαρρύνει να εκχωρήσει «πολύτιμα» περιουσιακά της στοιχεία αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να μην εκταμιευτούν κονδύλια από τα κρατικά ταμεία.    
4) Να προχωρήσει στη συγχώνευση της Deutsche Bank και της Commerzbank,  της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Σύμφωνα με αναλυτές αυτό από μόνο του δεν θα βελτιώσει την ποιότητα των ισολογισμών, αλλά επειδή η κυβέρνηση ήδη κατέχει το 15,6% της Commerzbank - κληρονομιά από το πακέτο διάσωσης του 2009- μια τέτοια συμφωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η «πίσω πόρτα» για την κρατική ενίσχυση της Deutsche Bank.

«Δεν θέλουμε βοήθεια»

Βοήθεια από την κυβέρνηση είναι αδιανόητη» διακήρυσσε από την άλλη πλευρά με συνέντευξη του στην Bild ο διευθύνων σύμβουλος της DB, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει ούτε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
«Ποτέ δεν ζήτησα την υποστήριξη της καγκελαρίου. Ούτε άφησα να εννοηθεί κάτι τέτοιο» είπε στη γερμανική ταμπλόιντ ο John Cryan διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις σχετικές πληροφορίες  που πυροδότησαν το ξεπούλημα της μετοχής της τράπεζας.
Υποστήριξε ότι δεν επιδίωξε την βοήθεια του Βερολίνου για να γίνει ευνοϊκός διακανονισμός στο πρόστιμο των 14 δισ. ευρώ που ζητά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού ένα τέτοιο αίτημα «είναι αδιανόητο».
Δεν μπορώ να καταλάβω, είπε ο Cryan «πώς θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί κάτι τέτοιο». 
Το περιοδικό Focus είχε γράψει το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η Μέρκελ είχε συναντηθεί με τον Cryan το καλοκαίρι και του διαμήνυσε ότι δεν πρέπει να περιμένει βοήθεια από το Βερολίνο στην διαμάχη της τράπεζας με το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης.
Μετά την δημοσίευση της πληροφορίας, οι μετοχές της DB κατρακύλησαν  σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ, αναγκάζοντας την τράπεζα να βγει να διαψεύσει τα πάντα.
Ωστόσο η μακρά λίστα των νομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η DB (το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων είναι μόνο ένα από αυτά που καλείται να πληρώσει) έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία μεταξύ των επενδυτών ότι θα πρέπει να βρει νέο κεφάλαιο για να μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς που έρχονται. 
Πράγματι η απαίτηση των Αμερικανών «μας έχει προκαλέσει ανησυχία» παραδέχθηκε ο Cryan  στην Bild, «παρότι ήταν σαφές από την αρχή ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε να πληρώσουμε ένα τέτοιο ποσό».
Ευελπιστεί είπε «το υπουργείο Δικαιοσύνης να μεταχειριστεί την γερμανική τράπεζα με τα ίδια μέτρα και σταθμά που αντιμετωπίζει τις αμερικανικές τράπεζες που έχουν ήδη καταλήξει σε συμβιβασμό με τις αρχές».
Η αναδιάρθρωση της Deutsche Bank εξελίσσεται καλά είπε  και ότι η τράπεζα «θα πετύχει τον στόχο» των 9.000 περικοπών θέσεων εργασίας.

Η πώληση της Abbey Life

Η συμφωνία για την πώληση της ασφαλιστικής στον Ομιλο Phoenix θα αποφέρει στην Deutsche Bank 1,09 δισ. ευρώ, ποσό που θα ενισχύσει κατά τι το κεφάλαιο της.
Προς το παρόν όμως βοήθησε να ενισχυθεί η μετοχή της στα χρηματιστήρια κατά 3,2%.
Η DB ανακοίνωσε ότι η παραχώρηση θα βελτιώσει τα λεγόμενα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης (Tier I Capital) κατά 10 μονάδες βάσης, δηλαδή πάνω από το ελάχιστο που απαιτείται σύμφωνα με τους τραπεζικούς κανόνες.
Οπως τόνισε ο John Cryan είναι «ευχαριστημένος» για την συμφωνία, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να «κτιστεί μια πιο απλή και καλύτερη Deutsche Bank». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κυρ. Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια - Ψήφος ευθύνης και προόδου στις ευρωεκλογές

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Κυριακή 28 Απριλίου 2024, 10:45:34 /   Τελευταία Ενημέρωση: 10:49   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση π...