Τα δεδομένα, η δημοσιογραφία, οι κίνδυνοι και η δεοντολογία
Στο τι είναι η δημοσιογραφία των δεδομένων, που αποτελεί μία ακόμα πρόκληση για τα σύγχρονα ΜΜΕ, προσπάθησε να απαντήσει η ημερίδα «Η γλώσσα των αριθμών στη νέα εποχή της ενημέρωσης», που έγινε την Παρασκευή στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ με διοργανωτές το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας, τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciFY και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Πρόκειται για ένα είδος δημοσιογραφίας που δεν αρκείται στο να απαντήσει τι, ποιος, πού, πότε και γιατί, όπως μαθαίνει ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής σε δημοσιογραφική σχολή, αλλά προσθέτει και συνδυάζει διαφόρων ειδών αριθμητικά ή ποιοτικά στοιχεία, ώστε να παράγει ρεπορτάζ που ερμηνεύουν διαφόρων ειδών δεδομένα, την ίδια ώρα που γίνονται πιο εύληπτα από τον αναγνώστη.
«Η δημοσιογραφία των δεδομένων μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για την επιστροφή της ερευνητικής δημοσιογραφίας, που ολοένα βαίνει μειούμενη λόγω αυξημένου κόστους σε οργανισμούς ΜΜΕ της Ελλάδας και στο εξωτερικό», ήταν ένα από τα σημαντικά σημεία της τοποθέτησης του Τάσου Οικονόμου, αρχισυντάκτη του CNN.gr.
Με τη δημοσιογραφία των δεδομένων μπορούμε να παρουσιάσουμε οπτικοποιημένη μία ιστορία αποκαλύπτοντας μία πραγματικότητα, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο στις μέρες μας όπου κυριαρχεί η υπερπληροφόρηση, τόνισε ακόμη.
Τη σημασία σωστής στοίχισης των δεδομένων με τα οποία βομβαρδιζόμαστε για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας επισήμανε και η δημοσιογράφος-ερευνήτρια Ελίνα Μακρή, που θεωρεί ότι η δημοσιογραφία των δεδομένων βοηθά στην κατάρριψη προκαταλήψεων και παγιωμένων θεωριών, καθώς τα δεδομένα προωθούν τον υγιή σκεπτικισμό και όχι τον στείρο καταγγελτικό λόγο. «Πρόκειται για μία δυνατότητα ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας των ΜΜΕ», κατέληξε η κ. Μακρή.
Ωστόσο, όπως και στην παραδοσιακή δημοσιογραφία, υπάρχουν κίνδυνοι και θέματα δεοντολογίας, τα οποία ανέδειξε ο Βασίλης Βασιλόπουλος, επικεφαλής digital news και συντονιστής του περιεχομένου πολυμέσων στην ΕΡΤ.
«Τα στοιχεία από τα οποία θα δημιουργηθεί ένα γράφημα (infographic) πρέπει να προέρχονται από αξιόπιστη πηγή την οποία γνωρίζει ο δημοσιογράφος και δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, ειδάλλως κινδυνεύει να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο προπαγάνδας, ειδικά όταν μπορεί να είναι 60% πιο εύκολα προσλήψιμο από ένα κείμενο».
Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για τις δημοσκοπήσεις, που απασχόλησαν πρόσφατα την κοινή γνώμη με τις αστοχίες τους, το πάνελ τις χαρακτήρισε μεν ως κομμάτι της δημοσιογραφίας των δεδομένων, αλλά επισήμανε ότι δεν εξετάστηκαν σε βάθος τα δεδομένα τους, ώστε να εντοπιστεί τι έφταιξε και εάν επιτελούν τελικά τον ρόλο τους...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου