Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ψηφίστηκε η σύμβαση για το Ελληνικό

elliniko-vouli-.jpg

(ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)
Με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ποταμιού, ΑΝ. ΕΛΛ. και Ένωσης Κεντρώων πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης της αξιοποίησης του Ελληνικού. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθεί κατά της κύρωσης της συμβάσεως.
Το μήνυμα των συγκεντρωμένων ήταν «τίποτα δεν τελείωσε». Εκτός από τη συνέλευση δράσης για το Ελληνικό συμμετείχαν κόμματα της εξωκοινοβουλευτικης Αριστεράς.
Η ΛΑ.Ε. βρέθηκε κατευθείαν έξω από τη Βουλή, ενώ οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν αρχικά έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στη συμβολή των σταδίου και Κολοκοτρώνη για να κατευθυνθούν στη συνέχεια προς τη Βουλή.
Ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζαν ήταν το «Κάτω τα χέρια απ το ελληνικό πάρκο να γίνει για όλο το λαό» και «το Ελληνικό ανήκει στο λαό, όχι στο Λάτση και το κεφάλαιο».
ΕΦ.ΣΥΝ./ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Αντεγκλήσεις κατά τη συζήτηση

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης, υπεραμύνθηκε της σύμβασης. «Με την τροποποιητική σύμβαση, πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον, ανοιχτοί και προσβάσιμοι χώροι. Μιλάμε για ένα Μητροπολοτικό πάρκο 2.000 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο στον κόσμο, που θα είναι προσβάσιμο στο κοινό χωρίς περιορισμούς» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Ν.Δ., Άδωνις Γεργιάδης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για θράσος. «Τέτοιοι Φαρισαίοι και υποκριτές είστε. Η πρώτη φορά Αριστερά στην εξουσία έρχεται και πανηγυρίζει που δίνει τα αεροδρόμια στους Γερμανούς. Όταν το έκανε ο κ.Σαμαράς ήταν προδότης, ενώ ο κ. Τσίπρας είναι πατριώτης» τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ.
«Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, έναν εθνικό στόχο για τη χώρα, στα όρια των Ολυμπιακών Αγώνων», υπογράμμισε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Παράλληλα, επιτέθηκε τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ κατηγορώντας τους ότι στο παρελθόν πολέμησαν και δεν στήριξαν την τόσο σημαντική αυτή επένδυση.
«Το Ποτάμι θα ψηφίσει την εν λόγω σύμβαση, γιατί η πραγματοποίηση τέτοιων μεγάλων επενδύσεων, υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία, αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης.
Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ. Δημήτρης Καμένος, έκανε λόγο «για μια εθνική επένδυση, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη», όπως είπε, η οποία πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό. 
«Είναι μια συμφωνία για την οποία δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε τίποτα. Μια επένδυση οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι γνωστές όσο θα έπρεπε. Λίγα πράγματα κατάφερε να αλλάξει η κυβέρνηση», υποστήριξε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.
Κατά της συμφωνίας τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, κάνοντας λόγο για ένα ακόμα «ξεπούλημα υπέρ των μονοπωλίων και σε βάρος του ελληνικού λαού».

«Κλιμάκωση της επίθεσης στα λαϊκά στρώματα»

Επίθεση κατά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, σε πολλά μέτωπα (Ελληνικό, προαπαιτούμενα, προσφυγικό, τηλεοπτικές άδειες) εξαπέλυσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «έρχεται το νέο αντιλαϊκό πακέτο στη Βουλή για να πάει και αυτό κατεπειγόντως, να σφάξει λαϊκά δικαιώματα... Και οι εξελίξεις που προωθούνται στο Ελληνικό δεν είναι τυχαίες, ούτε είναι απόρροια κατά την άποψή μας μιας «ιδεοληψίας» του ενός ή του άλλου κυβερνητικού στελέχους... Η προώθηση αυτού του σχεδιασμού, ισοδυναμεί με κλιμάκωση της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα».
«Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού προσφέρεται σήμερα για να κάνουμε θαρραλέα βήματα οργάνωσης της πάλης των εργαζόμενων και του λαού της περιοχής στην κατεύθυνση απόκρουσης της γενικότερης επίθεσης και αξιοποιώντας, άμεσα, την πάλη ενάντια στην προώθηση της καπιταλιστικής αυτής επένδυσης. Για την τελική και οριστική ακύρωσή της», τόνισε επίσης ο κ. Κουτσούμπας. 

Τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών

Να προσχωρήσει στη «γραμμή» της δίκαιης ανάπτυξης, κάλεσε την αντιπολίτευση ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. Απαντώντας στη σφοδρή κριτική για «καθυστερήσεις στην έναρξη του μεγάλου έργου με αμελητέα αποτελέσματα», καταλόγισε στους επικριτές των χειρισμών της κυβέρνησης «έλλειψη επιχειρημάτων» και αξιοποίηση «γλωσσικών επιχειρημάτων», με στόχο να αιτιολογήσουν την επιλογή τους να ψηφίσουν την επένδυση. Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ το έργο ξεκίνησε πριν 13 χρόνια, «κατά τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρναγε ούτε έξω από την κυβέρνηση», κατηγορείται σήμερα για δύο ετών καθυστέρηση.
«Χρόνια λέμε ότι είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και ότι είμαστε εναντίον αυτών των ιδιωτικοποιήσεων που εσείς και οι συνεταίροι σας στο ΠΑΣΟΚ είχατε επιβάλλει στην κοινωνία, δηλαδή το ξεπούλημα» σημείωσε, προσθέτοντας, πως «Εμείς πήραμε τις συμβάσεις που εσείς είχατε κάνει, δώσαμε μεγάλη μάχη και σε συνεργασία με τους επενδυτές πολλές φορές κερδίσαμε».
«Η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε νέες, σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές, με πιο ουσιαστικούς και δεσμευτικούς όρους και προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού», τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Κατηγόρησε ακόμη τη Ν.Δ. ότι η αντιπολιτευτική της τακτική στηρίζεται «πάνω στο φάντασμα της Αριστεράς», αποδίδοντας τις ευθύνες «για όλα όσα κακώς έγιναν ή δεν έγιναν επί δικών της κυβερνήσεων».
Ο υπουργός Πολιτισμού, μίλησε ακόμα «για μια μοναδικότητα που έχει η Ελλάδα και πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού» και προσέθεσε ότι «όσο έχουμε τη δυνατότητα θα την ελέγχουμε σε σχέση με τις παραμέτρους των αξιών και των αρχών». Διέψευσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού φρενάρει την επένδυση στο Ελληνικό προβάλλοντας αρχαιολογικά ζητήματα. «Το υπουργείο έχει επιδείξει τι θα γίνει από αρχαιολογικής άποψης. Μυστηριωδώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να δουν τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Υπάρχει κανονική νομοθετημένη ρύθμιση για όλες τις μεγάλες επενδύσεις που εμπλέκεται το υπουργείο Πολιτισμού. Και αυτή στηρίζεται στο σεβασμό του φυσικού κάλους της χώρας και στη δική της κληρονομιά», ανέφερε.
Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, κατηγορώντας την ότι με «κουτοπονηριές» επιχειρεί να παρουσιάσει την τροποποιητική σύμβαση του περασμένου Ιουνίου για την αξιοποίηση του Ελληνικού, «ως τάχα βελτιωτική της αρχικής σύμβασης του 2014». Επίσης, ο κ. Δένδιας κάλεσε τον υπουργό Πολιτισμού να ξεκαθαρίσει «αν τελικά η επένδυση στο Ελληνικό είναι ωφέλιμο έργο ή στρατηγική υποχώρηση». Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ακόμα, ότι «δεν είναι μέρες για να μιλά ο υπουργός περί ηθικού πλεονεκτήματος» ενώ έκανε λόγο για απόλυτη αδυναμία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της διαπλοκής, αναφερόμενος και στο θέμα της Τράπεζας Αττικής.
«Η Αμυγδαλέζα επί των ημερών μας ήταν “Χίλτον”, σε σχέση με αυτά τα χάλια που υπάρχουν τώρα! Και σήμερα την ανοίγετε και την επεκτείνετε την Αμυγδαλέζα», υποστήριξε επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., κατηγορώντας την κυβέρνηση για την κατάσταση που υπάρχει στο προσφυγικό ζήτημα. 

«Όχι» στην πώληση

Την αντίθεσή τους στη κύρωση από την Ελληνική Βουλή της πώλησης του Ελληνικού, εξέφρασαν οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιά, Δυτικού Τομέα και Ψηφιακής Πολιτικής κ.κ. Γαβρίλης, Τζόκας και Αθανασιάδης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T666lG