Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
17:45
30/09/2016


 RU 
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας  για το ζήτημα της... Deutsche Bank και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας για τις προκλητικές και επικίνδυνες χθεσινές δηλώσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν
Ο Γ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με τον Α.Τσίπρα για να συζητήσουν σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Deutsche Bank που όπως φαίνεται μόνο με bail-in θα μπορέσει να διασωθεί κάτι που θα σημάνει μια πραγματική καταστροφή για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα καθώς κανείς δεν θα του εμπιστέυεται τα χρήματά του.
Η Deutsche Bank είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας και σειρά έχει και η δεύτερη μεγαλύτερη όπως η Commerzbank η οποία προανήγγειλε σχέδιο αναδιάρθρωσης που προβλέπει την κατάργηση 9.600 θέσεων εργασίας και τον τερματισμό της καταβολής μερισμάτων, για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Συγκεκριμένα η Commerzbank ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης για την εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ ετησίως με ορίζοντα τετραετίας, βάσει του οποίου «έως τα τέλη του έτους 2020» θα έχει ενισχυθεί σημαντικά η κερδοφορία της. Το σχέδιο πέρα από τις 9.600 απολύσεις προβλέπει και 2.300 προσλήψεις σε τομείς των δραστηριοτήτων της που βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης. Πέρυσι η Commerzbank απασχολούσε περίπου 51.300 εργαζομένους.
Το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είχε καθοριστεί από το βράδυ της Πέμπτης.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, έφτασε στο Μαξίμου αφού κλήθηκε από τον πρωθυπουργό, ώστε ν
Η γερμανική τράπεζα καταρρέει από το πρόστιμο 14 δισ. δλαρίων που της επέβαλαν οι ΗΠΑ για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης το 2008 φέρεται να ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη.
Θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται για έναν γερμανοαμερικανικό οικονομικό πόλεμο καθώς οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Βερολίνο έχει γίνει πλέον ενοχλητικό.
Ο διευθύνων σύμβουλός της Τζον Κράιαν σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους στην τράπεζα, τόνισε ότι η τράπεζα είναι ισχυρή και έχει πάνω από 20 εκατ. πελάτες.
«Υπάρχουν τώρα δυνάμεις στην αγορά που θέλουν να αποδυναμώσουν την εμπιστοσύνη σε εμάς», ανέφερε ο Κράιαν. «Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η διαστρεβλωμένη αντίληψη δεν θα επηρεάσει πιο πολύ τις καθημερινές μας δραστηριότητες», πρόσθεσε.
«Η αβεβαιότητα για την έκβαση της υπόθεσης δεν αποτελεί λόγο για να δέχεται πιέσεις η μετοχή της Deutsche Bank, δεδομένης της τελικής διευθέτησης με χαμηλότερα ποσά αντίστοιχων περιπτώσεων που αντιμετώπισαν ανταγωνιστές της Deutsche Bank».
Είναι σαφές ότι το χτύπημα για την Γερμανία που έρχεται είναι πολύ μεγάλο ακόμα και για αυτήν για να το διαχειριστεί.
«Η Deutsche Bank πρέπει να επιβιώσει μόνη της χωρίς κρατική βοήθεια», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προκαλώντας απορία κατά πόσο το εννοούσε ή «μπλοφάρει».
Η Deutsche Bank είναι εκτεθειμένη σε τρισεκατομμύρια δολάρια παραγώγων και μια κατάρρευσή της θα ήταν πολύ χειρότερη ακόμα και από εκείνη της Lehman Brothers το 2008.
Aπλά είναι τα πράγματα, ο λογαριασμός φτάνει πλέον και σε αυτούς που συνέχιζαν να κερδίζουν στις ημέρες της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Βόμβα» από Ευρωκοινοβούλιο για τα Τέμπη: «Να γίνει αποτελεσματική έρευνα χωρίς παρεμβάσεις – Να προσαχθούν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι» Στηρίζει την ευρωπαία εισαγγελέα ενώ εκθέτει την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη 28.04.2024 | 10:39

  Την ευρωπαία εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι που στοχοποιήθηκε από κυβερνητικά και δικαστικά στελέχη στην Ελλάδα μετά την έκκλησή της για πολιτικ...