18:18
09/09/2016
Μια συμμαχία καλών προθέσεων φαίνεται πως σχημάτισε ο Α.Τσίπρας (που διπλωματικά είναι κάτι αλλά επί της ουσίας δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα έναντι της Γερμανίας και της ΕΚΤ) και την «σφραγίζει» με ένα κοινό κείμενο των ηγετών των ευρωμεσογειακών χωρών του Νότου, την «Διακήρυξη των Αθηνών» όπως την ονόμασαν.
Ο Αλέξης Τσίπρας όπως είναι γνωστό ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει στην Αθήνα τους ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Μάλτας, Κύπρου και Πορτογαλίας με στόχο να βρει συμμάχους στα δύσκολα που περιμένουν την χώρα.
Στο Μαξίμου φυσικά και είναι ικανοποιημένοι για τα αποτελέσματα της Συνόδου καθώς υπήρξε κοινή διακήρυξη και συνεπώς η Σύνοδος του Νότου, αποκτά θεσμικά χαρακτηριστικά,με την επόμενη να γίνεται στην Πορτογαλία.
Θα είναι δηλαδή θετική.
«Οι ευρωμεσογειακές χώρες εμφανίζονται ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι με αφορμή την την δήλωση Βέμπερ ενώ πρόσθεσαν με καυστικότητα ότι: «Χαιρόμαστε που έχει απήχηση η σύνοδος».
Είναι όμως έτσι απλά τα πράγματα; Δεν είναι.
Η Σύνοδος αυτή μοιάζει και είναι σαν μια συγκέντρωση αδύναμων που θέλουν από κοινού να αντισταθούν στον «γίγαντα» που βασανίζει τις ζωές τους, δηλαδή την Γερμανία.
Γερμανία όμως και ΕΚΤ τους έχουν όλους ΔΕΜΕΝΟΥΣ.
Ακόμα και τα τραπεζικά τους συστήματα βγαίνουν από την «πρίζα» από την ΕΚΤ, όπως συνέβη άλλωστε και στην Ελλάδα πέρυσι το καλοκαίρι και στην Κύπρο το 2013.
Οι βασικοί ηγέτες όπως ο Ματέο Ρέντσι και ο Φ.Ολάντ έχουν ημερομηνία «λήξης».
Ο Φ.Ολάντ αυτή τη στιγμή παίζεται αν θα βρεί και την ψήφο της μητέρας των τεσσάρων παιδιών του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
Ο Μ.Ρέντσι μετά το ιταλικό δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για τις συνταγματικές -προς χάρην της ΕΕ- αλλαγές αναμένεται να πάρει και αυτός... φύλλο πορείας.
Ο δε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μ.Ραχόι δεν έκανε καν τον κόπο να παρευρεθεί και έστειλε στην θέση του κάποιον... αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου!
Τόσο πολύ τον ενδιέφερε η Σύνοδος αυτή. Οπότε για ποια συμμαχία μιλάμε; Απλά γέμισε λίγο ο «σάκκος» των ελπίδων.
Αλλά το ξαναλέμε. Ακόμα και έτσι η συμμαχία αυτή πόση πραγματική ισχύ έχει έναντι των Γερμανών; Θυμίζει τον γνωστό καρχαρία του Αρκά, τον επονομαζόμενο «Σερ»
Τα κακόμοιρα τα ψαράκια συνασπίζονται για να αντιμετωπίσουν τον καρχαρία αλλά... «φευ» η έλλειψη δυνάμεως είναι εμφανής.
Ο μόνος τρόπος για να γλυτώσει κάποιος από τους Γερμανούς είναι να μην συμμετέχουν στο παιχνίδι τους αυτό που έκαναν δηλαδή οι Βρετανοί
Ας δούμε τι είπαν οι ηγέτες μετά την λήξη της Συνόδου.
Αλέξης Τσίπρας
«Η σημερινή Σύνοδος και η Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε σηματοδοτούν την κοινή μας βούληση για την ενότητα της Ευρώπης»
«Οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση και υπέρβαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, απαντώντας στις δυνάμεις του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Δεν είμαστε ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μία πρωτοβουλία διαίρεσης και διχασμού της Ευρώπης. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μία πρωτοβουλία διαλόγου»
«Σε περίπου μισή ώρα θα δημοσιοποιηθεί το κοινό κείμενο, στο οποίο καταλήξαμε. Αποφασίσαμε, επίσης, η επόμενη συνάντησή μας να γίνει στην Πορτογαλία», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Φρανσουά Ολάντ (Γαλλία)
Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή και οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη ενός διαλόγου χρήσιμου στην Ευρώπη, ώστε να συμβάλλουν στην ασφάλεια και την ευημερία της»
«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε, στη Μπρατισλάβα, με τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις, στο τι σημαίνει ώθηση στην Ευρώπη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί που είναι κοντά μας», πρόσθεσε.
«Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα και είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Νίκος Αναστασιάδης (Κύπρος)
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι «οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον διάλογο και η σημερινή Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της ΕΕ
Είναι η ώρα να λάβουμε συγκεκριμένες και ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της αποξένωσης που αισθάνονται οι πολίτες μας.
Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας, του μεταναστευτικού και της ανάπτυξης.»
Ματέο Ρέντσι (Ιταλία)
«Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.
Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών.
Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε έως σήμερα.»
Αντόνιο Κόστα (Πορτογαλία)
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τόνισε ότι «θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με την Αφρική».
«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο» υπογράμμισε ο κ. Κόστα και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όταν πρόκειται να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας».
Επίσης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και μέσω της συνεργασίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και μέσω της κοινωνικής ένταξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της προώθησης πολιτικής επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης.
Ακολουθεί το κείμενο της «Διακήρυξης των Αθηνών»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου