Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Η Μέρκελ έτοιμη για... συμμαχία με τον Νότο

mpratislava.jpg

Αυτά που δεν κατέγραψαν τα επίσημα κείμενα στη Διάσκεψη των «27»
Του απεσταλμένου μας στην Μπρατισλάβα
Μπορεί να μοιάζει εντελώς αλλοπρόσαλλος ο ισχυρισμός, αλλά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στην Μπρατισλάβα υποστήριζαν ότι αυτή τη στιγμή ο Ευρωπαίος ηγέτης που ίσως βρίσκεται στη δυσχερέστερη θέση είναι η Ανγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, πιέζεται από παντού: από τον ευρωπαϊκό Νότο, που φαίνεται να συσπειρώνεται, χωρίς όμως να δείχνει διάθεση σύγκρουσης˙ από τις Χώρες του Βίζεγκραντ, που αφού οικοδόμησαν μια αγαστή οικονομική και γεωπολιτική σχέση με το Βερολίνο, τώρα του γυρνούν την πλάτη, υψώνοντας τη σημαία της εθνικής αναδίπλωσης και της Ακροδεξιάς και από το ίδιο το εσωτερικό του κόμματός της, καθώς οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και ένα ακραίο κομμάτι των Χριστιανοδημοκρατών ζητούν συντηρητική στροφή στη σκιά της ανόδου της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.
«Το μισό κόμμα της Μέρκελ είναι ήδη στη συμμαχία του Βίζεγκραντ» παρατηρούσε αξιωματούχος χώρας-μέλους. Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, όμως, έχει επιλέξει στον τομέα του προσφυγικού μια διαφορετική κατεύθυνση. Ισως έτσι εξηγείται και το «πηγαδάκι» που στήθηκε σε ένα διάλειμμα της άτυπης συνόδου της Μπρατισλάβας, μεταξύ της ίδιας, του Πορτογάλου πρωθυπουργού και του Αλέξη Τσίπρα.
Λίγο νωρίτερα ο Αντόνιο Κόστα είχε ψέξει εντός της συνόδου την ειρωνική επίθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης. Η Ανγκελα Μέρκελ, όμως, κατά τα φαινόμενα δεν κάκιωσε και πλησίασε τους πρωθυπουργούς της Πορτογαλίας και της Ελλάδας που συζητούσαν για τις διακοπές στον Νότο.
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο, και σε κάποιο σημείο οι δύο ηγέτες αστειευόμενοι είπαν στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι στον Νότο βρίσκει αυτή την εποχή πιο συνεπείς συμμάχους απ' ό,τι στις χώρες του Βίζεγκραντ.
Οι διακοπές της Μέρκελ
Η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να χαμογέλασε, παραδεχόμενη ότι ίσως οι διακοπές σε χώρες της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης είναι καλή επιλογή. «Ισως έρθω και στις εργασίες σας, αν θέλετε» φέρεται να είπε, με τον Αντόνιο Κόστα σε εύθυμο ύφος να της λέει ότι η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία και, αν χρειαστεί, θα καλέσει ο ίδιος τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Πλούσιο το παρασκήνιο με τη στριμωγμένη από το... Βίζεγκραντ καγκελάριο να μη συμμερίζεται τις ειρωνείες Σόιμπλε για τη διάσκεψη της Αθήνας, λέγοντας πως θα συμμετάσχει κιόλας αν προσκληθεί
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είδε το ποτήρι μισογεμάτο. Ο Ματέο Ρέντσι, όμως, είπε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος με τα όσα προβλέπει ο οδικός χάρτης για τους τομείς του μεταναστευτικού και της ανάπτυξης. «Δεν έχει άδικο ο Ιταλός πρωθυπουργός, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει να κάνει κάτι γι' αυτό και όχι μόνο να παραθέτει δηλώσεις ή να γκρινιάζει».
Το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν και συνέφαγαν οι 27 ηγέτες ήταν υπό γερμανική σημαία. Και μάλιστα τη λεπτομέρεια αυτή την επισήμανε Γερμανός δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας.
«Γνώριζαν οι ηγέτες ότι είναι πάνω σε γερμανικό καράβι;» ρώτησε ένας δημοσιογράφος έναν συνάδελφό του. Και ο δεύτερος απάντησε: «Τόσο καιρό βρίσκονται πάνω σ' ένα γερμανικό καράβι».
Το πλεούμενο αυτό επρόκειτο να μεταφέρει τους ηγέτες σε εκθεσιακούς χώρους ενός γειτονικού μουσείου. Ωστόσο, ο Δούναβης δεν έκανε το χατίρι στους ηγέτες, καθώς η στάθμη των υδάτων ήταν απαγορευτικά χαμηλή. «Ορίστε, όπου να 'ναι θα πέσει και σε ξέρα» είπε τρίτος δημοσιογράφος της παρέας.
Πέραν αυτών, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των οργάνων στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι βρίσκονται στα «μαχαίρια». «Ο Γιούνκερ δεν θέλει να βλέπει μπροστά του τον Τουσκ. Και ο Τουσκ κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώνει τον Γιούνκερ» έλεγε στέλεχος της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, που μιλούσε και για μεταξύ τους μάχη γοήτρου, υστεροφημίας και πολιτικής επιβίωσης.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει να αποχωρήσει από το πόστο του επικεφαλής της «ευρωπαϊκής κυβέρνησης» με την Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει τουλάχιστον 27 κράτη-μέλη, εξηγούσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει να αντιμετωπίσει τη γερμανική επιχείρηση αποδόμησης του χαρακτήρα του, που τον εμφανίζει κατ' ουσίαν μέθυσο, αλλά και την τακτική του Ντόναλντ Τουσκ, που ακολουθεί την ατζέντα του Βίζεγκραντ. «Θέλει να συνεχίσει την καριέρα του ως Ευρωπαίου πολιτικού.
Το ζήτημα είναι βέβαια ότι δεν είναι ιδιαίτερα φιλοευρωπαίος, αφού στηρίζει αναφανδόν την πατρίδα του και τις σύμμαχες σε αυτήν χώρες» σημείωσε η ίδια πηγή.
Ουδείς, πάντως, έκρυβε την απογοήτευση ή τον αποτροπιασμό του για τις κοινές δηλώσεις του Ούγγρου προέδρου και του Βούλγαρου πρωθυπουργού. Και οι δυο έφυγαν από τη σύνοδο με ύφος ενοχλημένο. Ο πρώτος άκουσε πολλούς ηγέτες να μιλούν για την ανάγκη κοινής και μεταναστευτικής πολιτικής, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έρχεται πολύ άμεσα.
Ο δεύτερος έχει να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που χτυπούν την πόρτα της Βουλγαρίας. Ο Βίκτορ Ορμπάν υπενθύμισε σε δηλώσεις του ότι, εν αντιθέσει με τη Βουλγαρία, η Ελλάδα έχει λάβει 165 εκατομμύρια για τη διαχείριση του προσφυγικού. Και πως ο αρμόδιος επίτροπος είναι Ελληνας.
Η απάντηση, βέβαια, ήρθε εμπράκτως από τον ίδιο τον επίτροπο Αβραμόπουλο: την επόμενη μέρα ανακοίνωσε ότι θα δοθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία.
πηγη εφ.Συντακτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Καλή Πρωτοχρονιά! Ευχόμαστε το 2025 να σας ανοίξει νέους δρόμους, να γεμίσει την καρδιά σας με ειρήνη και να προσφέρει ατελείωτες στιγμές χαράς

  Οι  πρωτοχρονιάτικες ευχές  δεν είναι απλώς λόγια. Είναι ένας τρόπος να δείξουμε αγάπη, σεβασμό και αισιοδοξία για το μέλλον. Σε έναν κόσμ...