22:04
12/09/2016
Ενας Γάλλος τεχνοκράτη, πρώην στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ζακ Λε Παπ (λέτε να μας πουν ότι έχει ελληνική ρίζα και τον προπάππο του να τον έλεγαν "Παπαδόπουλο"; Γιατί για όλα είναι ικανοί οι εν Ελλάδι υπάλληλοι "επικοινωνίας" του κουαρτέτου των δανειστών) θα έχει πλέον σταχ έρια του και θα διαχειρίζεται το φιλέτο ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ (πραγματικής, άνω του μισού τρισεκατομμυρίου) που θα εκποιηθεί για να πληρωθεί ένα μικρό μέρος (κάπου το 12%) του εθνικού χρέους των 325 δισ. ευρώ.
Ο Ζακ Λε Παπ, υπηρετεί ως γενικός επιθεωρητής Οικονομικών στην περιφέρεια του Παρισιού και καθώς το Γαλλικό Δημόσιο έχει αναλάβει την επιτροπεία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών θα είναι ο απεσταλμένος του και υπεύθυνος για το Υπερταμείο.
Μέχρι πρόσφατα ήταν γενικός γραμματέας στην Air France-KLM, από την οποία αποχώρησε φέτος το καλοκαίρι. Την περίοδο 2007-2011 είχε διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο της Κριστίν Λαγκάρντ, όταν η σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Προφανώς την περίοδο αυτή δημιούργησε μια καλή επαγγελματική σχέση με την κυρία Λαγκάρντ, η οποία και τον προώθησε στη νέα του θέση στην Ελλάδα. Ο Παπ έχει, επίσης, δουλέψει στα επιτελεία των υπουργών Δικαιοσύνης και Μεταφορών.
Η αποδοχή του διορισμού του είναι προαπαιτούμενο για να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.
Πριν από λίγες ημέρες έγινε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη για τη σύσταση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ Α.Ε.) όπως αποκαλείται επίσημα το Υπερταμείο. Το εποπτικό συμβούλιο, στο οποίο θα προεδρεύει ο κ. Λε Παπ, θα εποπτεύει τη λειτουργία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, της νέας εταιρείας με διάρκεια ζωής 99 χρόνια που θα δημιουργηθεί για τη σύσταση του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Βάσει του μνημονίου, το νέο Ταμείο θα έχει πενταμελές εποπτικό συμβούλιο, το οποίο και θα επιλέγει το διοικητικό συμβούλιο και θα το ελέγχει - από τις αμοιβές των μελών του μέχρι το έργο του και την απόλυση μελών.
Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά στην τοποθετησή του. Όπως ανέφερε πολύ καλά πληροφορημένη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπήρξε καμία συμφωνία αναφορικά με τα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν το νέο Υπέρ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή «δεν καταλήξαμε στα πρόσωπα της διοίκησης του Ταμείου. Συζητήσαμε τις προτάσεις των δύο πλευρών. Είμαστε, όμως, κοντά σε συμφωνία».
Παράλληλα υπήρξε συζήτηση και για τη λίστα των οκτώ Δημοσίων Επιχειρήσεων οι οποίες θα πρέπει να μεταφερθούν στο Υπέρ-Ταμείο προκειμένου να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, με κορυφαίο αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ να μην αποκαλύπτει εάν η συγκεκριμένη λίστα είναι ή όχι δεσμευτική για την κυβέρνηση.
Τελικά, η Βαυαροκρατία δεν ήταν και τόσο άσχημη. Τότε απλά κυβερνούσαν με το μαστίγιο. Υπήρχαν και πολύ χειρότερες καταστάσεις απ'ότι αποδεικνύεται... Τώρα και μαστίγιο και αρπαγή της δημόσιας περιουσίας
πηγη pro news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου