Απέρριψαν όλες τις κυβερνητικές προτάσεις για το υπερ-ταμείο και έφυγαν χωρίς συμφωνία από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών ενώ «ακύρωσαν» και την πρωθυπουργική εξαγγελία από την ΔΕΘ για τον ακατάσχετο λογαριασμό.
Ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 82ης ΔΕΘ είχε αναφερθεί αναλυτικά για τη θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις
Οι θεσμοί απέφυγαν να συζητήσουν για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από 3,5% μετά το 2018. Πλεονάσματα τα οποία είναι ανεδαφικά για μια χώρα η οποία έχει ανεμική οικονομική δραστηριότητα
Οι επαφές των εκπροσώπων των θεσμών με τους υπουργούς της κυβέρνησης ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο και δεν υπάρχει καμία συμφωνία κάτι που σημαίνει ότι οι δανειστές θα ξεκινήσουν τα ίδια παιχνίδια που κάνουν συνήθως όταν πρόκειται να εκταμιευτεί κάποια από τις δόσεις.
Τρία ζητήματα παραμένουν ακόμα ανοιχτά: ο ακατάσχετος λογαριασμός, η στελέχωση του Υπερταμείου και τα αδήλωτα εισοδήματα.
Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι:
Για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές έχει γίνει πρόοδος σε σχέση με τα κίνητρα που θα δοθούν στον κόσμο. Υπάρχει όμως διαφωνία στο θέμα του ακατάσχετου. «Θα δούμε αν θα λυθεί η διαφωνία με περισσότερο κίνητρα στους φορολογούμενους», λένε οι ίδιες πηγές, ωστόσο είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει ο ακατάσχετος λογαριασμός.
Οι θεσμοί αποχωρούν από την Ελλάδα χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου. Ωστόσο από το ΥΠΟΙΚ εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Επιπλέον παρουσιάζονται διαφορές σε τεχνικό κυρίως επίπεδο και στο νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα καθυστερήσει κι άλλο.
Από το ΥΠΟΙΚ δηλώνουν πιο εφησυχασμένοι σε σχέση με τις συζητήσεις της Δευτέρας. Μάλιστα χαρακτηρίζουν ρεαλιστικά τα ορόσημα για κλείσιμο προαπαιτούμενων έως 29 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία συνεδρίασης του Euroworking Group και της 10ης Οκτωβρίου οπότε συνέρχεται το Eurogroup για να συζητήσει την έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ.ευρώ.
Εντωμεταξύ την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν όλες οι νομοθετικές διατάξεις για το κλείσιμο των προαπαιτούμενων.
Όπως γίνεται κατανοητό δεν είναι να απορεί κανείς γιατί τελικά η Ουγκάντα, η Μποτσουάνα και η Γκάμπια, συμπαθείς κατά τ΄άλλα αφρικανικές χώρες, μας έχουν ξεπεράσει στην «οικονομική ελευθερία».
πηγη pro news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου