Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016


Η ΑΘΗΝΑ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ GAZPROM ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Κάτι έχει αρχίσει να κινείται όπως φαίνεται στην προσπάθεια της Ελλάδας για αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου καθώς «τη δημιουργία κοινοπραξίας για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων πρότεινε η Ελλάδα στη Ρωσία», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής πρωθυπουργός της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς.
«Υπάρχουν έργα που προτάθηκαν από τους Έλληνες συναδέλφους μας, όπως μια κοινοπραξία για την εξόρυξη φυσικών πόρων στην ελληνική επικράτεια»,δήλωσε ο Ντβόρκοβιτς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη. «Τα έργα αυτά προτάθηκαν στο ανώτατο επίπεδο, και από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Γίνονται συνομιλίες για το ζήτημα (...). Αλλά θα χρειαστεί η έγκριση των ελληνικών αρχών», πρόσθεσε ο ίδιος.
O Αρκάντι Ντβόρκοβιτς ανέφερε ότι η ρωσική κρατική επιχείρηση αερίου Gazprom διαπραγματεύεται με ελληνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ΥΑΦΑ-Ποσειδών, με την οποία συνεργάζεται επί σειρά ετών.
Επί της ουσίας ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αναφέρεται στους υδρογονάνθρακες και στην εμπλοκή της Gazprom στην εκμετάλλευσή τους τουλάχιστον σε ένα μέρος τους. Φυσικά κάτι τέτοιο θα σήμαινε και την έμπρακτη βοήθεια της Μόσχας στην αναγνώριση και προστασία της ελληνικής ΑΟΖ. Έχει τον τρόπο να το επιβάλλει.
Η κίνηση τουλάχιστον στο λεκτικό επίπεδο είναι μεγάλης σημασίας αλλά θα προσκρούσει στους συνήθεις ύποπτους ως συνήθως, τον αμερικανικό παράγοντα και τους Ευρωπαίους που δρουν ως παράρτημα των ΗΠΑ.
Βέβαια για να ζητηθεί κάτι τέτοιο από τους Ρώσους από την κυβέρνηση δείχνει ότι υπάρχει μια καταρχήν πρόθεση για ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική. Όλα θα κριθούν από την εξέλιξη που θα πάρει το ζήτημα του Greek Steam.
Ο Π.Σκουρλέτης «έδωσε» στεγνά τους Ευρωπαίους ότι αυτοί εμποδίζουν την συμμετοχή του ρωσικού παράγοντα σε ενργειακές επενδύσεις όπως και επενδύσεις σε υποδομές, ανεξαρτήτως του οικονομικού οφέλους για την Ελλάδα και προφανώς αυτό πολύ λογικά έγινε στα πλαίσια μιας επικοινωνιακής πίεσης προς τις Βρυξέλλες να αρχίσουν να συμμορφώνονται στους κανόνες της κοινής λογικής και να επιτρέψουν τα αυτονόητα.
Άλλωστε η ΕΕ έχε περισσότερο ανάγκη το ρωσικό φυσικό αέριο από ποτέ καθώς αποτλεί φθηνή και αξιόπιστη πηγή ενέργειας για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Ο ΤΑΡ όπως έχει ήδη εξηγηθεί ούτε είναι επαρκής αλλά ούτε είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί μετά την τουρκική στροφή προς την Μόσχα και τις αποκαλύψεις της κυβέρνησης Γιλντιρίμ ότι πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου βρίσκονταν οι ΗΠΑ.
Ακόμα όμως και αν γίνει μόνος του ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ (ούτε για «ζήτω»).
πηγη pro news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σύρονται απολογούμενοι στη Βουλή για τα Τέμπη

  Καλείται να απολογηθεί ξανά για τα Τέμπη η κυβέρνηση | Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi  ΒΟΥΛΗ   27.01.25 17:51 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twit...