Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΗΕ: Πάνω από τα μισά προσφυγόπουλα δεν πάνε σχολείο

prosfiges-paidia.jpg

πρόσφυγες - παιδιάΣυνολικά 3,7 εκατ. προσφυγόπουλα δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση | EUROKINISSI
Πάνω από τα μισά παιδιά και έφηβοι πρόσφυγες δεν πηγαίνουν σχολείο, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).
Από τα έξι εκατομμύρια προσφυγόπουλα στον κόσμο, τα 1,75 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 1,95 εκατομμύρια στη δευτεροβάθμια.
Ο επικεφαλής της HCR, Φιλίπο Γκράντι, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η εκπαίδευση των προσφύγων παραμελείται βάναυσα. Η εκπαίδευση επιτρέπει στους πρόσφυγες να διαμορφώσουν με θετικό τρόπο το μέλλον των χωρών ασύλου και των χωρών προέλευσής τους, όταν επιστρέψουν».
Στη συνέχεια κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου -που θα συναντηθούν στον ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα για την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής με θέμα τη μετανάστευση- να συνεργαστούν για την πρόσβαση των παιδιών αυτών στην εκπαίδευση.
Τα παιδιά πρόσφυγες διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο από τα υπόλοιπα να βρεθούν εκτός σχολικού συστήματος στις χώρες υποδοχής.
Σύμφωνα με την HCR, ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων σε σχολική ηλικία παρέμεινε σχετικά σταθερός την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα, περίπου στα 3,5 εκατομμύρια.
Από το 2011, ο αριθμός τους αυξάνεται, με ρυθμό 600.000 τον χρόνο. Μόνο το 2014, ο αριθμός των προσφύγων σε σχολική ηλικία αυξήθηκε κατά 30%.
Μια τέτοια αύξηση επιβάλλει τη δημιουργία 12.000 νέων τάξεων τον χρόνο και επίσης την εξεύρεση 20.000 νέων καθηγητών κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Από τα 3,7 εκατομμύρια προσφυγόπουλα που δεν πάνε σχολείο, περισσότερα από τα μισά ζουν σε επτά χώρες: Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Κένυα, Λίβανο, Πακιστάν και Τουρκία.
Στην Τουρκία, για παράδειγμα, που φιλοξενεί περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, μόνο το 39% των νεαρών προσφύγων πηγαίνει σχολείο.
Στον Λίβανο, το ποσοστό φτάνει το 40%, ενώ στην Ιορδανία περίπου το 70% των νεαρών προσφύγων έχει πρόσβαση στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τα στοιχεία της HCR.
Συνολικά, περίπου 900.000 παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία παραμένουν εκτός σχολικού συστήματος.
Τα Ηνωμένα Έθνη θα φιλοξενήσουν στις 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη την πρώτη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Στις 20 του μηνός θα διεξαχθεί επίσης στη Νέα Υόρκη διάσκεψη δωρητών υπό την προεδρία του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Οκτώ νεκροί από τρομοκρατική επίθεση ενόπλων στη Γιάφα – Αναφορές για άλλη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο κοντά στο Τελ Αβίβ

  ΦΩΤΟ REUTERS Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων τρομοκρατών σήμερα (1/10/24) το απόγευμα στη Γιάφα, στα νότια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα...