Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Γιούνκερ: Σε «στιγμή αναστάτωσης» η Ε.Ε.

tousk-giounker.jpg

Ντόναλντ Τουσκ - Ζαν Κλοντ ΓιούνκερΟ Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (φωτογραφία αρχείου) | AP Photo/Virginia Mayo
Τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μπορούσαν να τη θέσουν σε κίνδυνο ανέλυσαν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ντόναλντ Τουσκ και Μάρτιν Σουλτς σε εκδήλωση του ευρωπαϊκού think tank Kέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυσή του.
Για μια «στιγμή αναστάτωσης» που περνάει η Ένωση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει να διαχειριστεί απλά τις προκλήσεις» αλλά να «διαμορφώσει τον κόσμο».
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχτηκε πως όταν ξέσπασε τόσο η οικονομική όσο και η προσφυγική κρίση, η Ε.Ε. ήταν ατελής αλλά ακόμα και εκεί που υπήρχαν κανόνες ή θεσπίστηκαν κατά τη διάρκειά των κρίσεων, η βούληση για εφαρμογή ήταν περιορισμένη. 
Κάλεσε λοιπόν τους ηγέτες της Ε.Ε. να δράσουν και να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε συλλογικό επίπεδο.  
Με τη σειρά του ο Μάρτιν Σουλτς, κατήγγειλε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, στο οποίο συνηθίζουν να επιδίδονται οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. εναντίον των Βρυξελλών, δίνοντας την ευκαιρία στους λαϊκιστές να κερδίζουν έδαφος.
Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίξε πως ακόμα και με ηγέτες, όπως ο ακροδξιός Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, είναι αναγκαίο να βρεθεί μια βάση για διάλογο.

«Σκληρό Brexit» θέλει ο Τουσκ

Υπέρ του λεγόμενου «σκληρού Brexit» τάχθηκε ο Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το επίσημο διαζύγιο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. διευκρινίζοντας ότι καμιά από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν αναμένεται να επωφεληθεί από αυτό. 
«Η μόνη εναλλακτική στο σκληρό Brexit είναι το μη Brexit, ακόμα κι αν πλέον δεν υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν σε κάτι τέτοιο», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 
Το Brexit προστίθεται στις αιτίες της «πολυ-κρίσης», που έχουν χτυπήσει την Ευρώπη και δεν έχουν ξεπεραστεί, σύμφωνα με τον διευθυντής μελετών στο EPC, Γιάννη Εμμανουηλίδης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις αυτής της πολυ-κρίσης είναι ο διχασμός που προκλήθηκε στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, καθώς δεν υπάρχει πλέον η πεποίθηση του αμοιβαίου κέρδους. 
Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα, ο αναλυτής υπογράμμισε πως δε θα πρέπει να περιμένουμε αξιοσημείωτα βήματα προς μια «φεντεραλιστική Ευρώπη» ή αντίθετα, προς την «επανεθνικοποίηση», αλλά περισσότερο μια ήπια διαχείριση της δύσκολης κατάστασης, η οποία θα επικεντρωθεί στη διατήρηση των επιτευγμάτων του παρελθόντος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δημοσκόπηση: Στα χαμηλά η Ν.Δ., ντέρμπι Ανδρουλάκη - Δούκα στο ΠΑΣΟΚ

  Νίκος Ανδρουλάκης | Χάρης Δούκας | EUROKINISSI ΠΟΛΙΤΙΚΗ 03.10.24 20:42 efsyn.gr Oι 2 στους 3 ερωτηθέντες εκτιμούν πως τα πρ...