Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Κύματα προσφύγων εγκαταλείπουν την εμπόλεμη Μοσούλη

mosul-refuggees.jpg

Άμαχοι εγκαταλείπουν τη ΜοσούληQasioun News Agency via AP
Την ώρα που οι μάχες των συμμαχικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, χιλιάδες Ιρακινοί άμαχοι προσπαθούν να φύγουν προς τη Συρία για να γλιτώσουν από τις εχθροπαξίες. Την ίδια ώρα στο Παρίσι, οι ηγέτες των εμπλεκόμενων χωρών προσπαθούν να βρουν μια λύση ώστε να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους οι πολίτες μετά το πέρας των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children, τις τελευταίες 10 ημέρες στον καταυλισμό αλ Χολ στη βορειοανατολική Συρία έχουν φτάσει από την περιοχή της Μοσούλης περίπου 5.000 άνθρωποι, ενώ 1.000 ακόμη περιμένουν στα σύνορα για να περάσουν.
Η οργάνωση επισημαίνει ότι ο καταυλισμός αλ Χολ δεν είναι κατάλληλος να υποδεχθεί τους πρόσφυγες καθώς δεν διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές, ενώ τονίζει ότι «είναι γεμάτος με σκουπίδια και περιττώματα, με επικείμενο τον κίνδυνο να ξεσπάσουν επιδημίες».
Άμαχοι εγκαταλείπουν τη ΜοσούληQasioun News Agency via AP
Επίσης, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι 100.000 με 400.000 άνθρωποι ενδέχεται να φύγουν από τη Μοσούλη και να κατευθυνθούν προς τη Συρία για να γλιτώσουν από τις μάχες.
Όπως εξήγησε, όταν υπάρχουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπισμένοι στο Ιράκ, οι αρχές θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν τη μαζική έξοδο από τη Μοσούλη.
Στο πλαίσιο της παρούσας κατάστασης, διεθνείς οργανώσεις αρωγής κατασκευάζουν στο βόρειο Ιράκ νέους καταυλισμούς για να υποδεχθούν έως και 20.000 οικογένειες, οι οποίες ενδέχεται να είναι έτοιμοι σε διάστημα μίας εβδομάδας.
Πάντως, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Μοσούλη δεν είναι τόσο μεγάλος προς το παρόν, καθώς οι εχθροπραξίες δεν έχουν φτάσει «στην καρδιά της πόλης».
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πότε αυτό θα συμβεί, καθώς οι επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων αυξάνονται και οι επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος επιταχύνονται, όπως μεταδίδουν όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και πηγές της συμμαχίας.

Στο Παρίσι

Στο μεταξύ, στο Παρίσι, στη σύνοδο για τη Μοσούλη που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην εγκαταλείψει την πόλη όταν πια ολοκληρωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Στη σύνοδο, όπου μετέχουν διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, το Ιράκ και ακόμη 20 κράτη που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στην επιχείρηση, γίνεται μια προσπάθεια να συνταχθεί ένα σχέδιο προστασίας των αμάχων, διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και διοικητικής διαχείρισης της περιοχής όταν απελευθερωθεί από το Ισλαμικό Κράτος.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ Αλ-Αμπάντι υποσχέθηκε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια να προστατευθούν οι άμαχοι που εγκαταλείπουν τη Μοσούλη και τις πόλεις γύρω από αυτήν.
Σημείωσε μάλιστα ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της συμμαχίας πλέον προχωρούν όλο και πιο γρήγορα προς την πόλη», και κάλεσε στην όσο το δυνατόν ταχύτερη σύνταξη ενός σχεδίου για το μέλλον της περιοχής.
Σύμφωνα με τον Αλ-Αμπάντι, η ιρακινή κυβέρνηση «παρέχει στήριξε σε όλους τους εκτοπισμένους που βρίσκονται εντός των εδαφών της χώρας» και δημιουργούνται ασφαλείς διάδρομοι για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και τη διευκόλυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
«Δεν επιτρέψουμε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.
Και σημείωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση δεν συνιστά εισβολή, διότι επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων είναι το Ιράκ, ενώ στο πλάι των συμμάχων πολεμούν και οι Κούρδοι Πεσμεργκά.
Σύνοδος για τη Μοσούλη στο ΠαρίσιEric Feferberg/Pool Photo via AP
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, με το βλέμμα και στην τρομοκρατία, προειδοποίησε πάντως ότι εκτιμάται πως περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να εγκαταλείψουν τη Μοσούλη, και οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι μαζί τους δεν θα φύγουν και τζιχαντιστές.
Και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενο βήμα έναντι του Ισλαμικού Κράτους, δηλαδή τι θα κάνει σχετικά με τη Ράκα, το μεγαλύτερο ίσως οχυρό της οργάνωσης στη Συρία.
 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερτ Κούντερς, είπε ότι η Ολλανδία θα συνεισφέρει στην αποναρκοθέτηση της Μοσούλης με 1 εκατ. ευρώ, όταν εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος από την περιοχή.
Όπως εξήγησε, η αποναρκοθέτηση είναι αναγκαία ώστε μετά την επίτευξη της ειρήνης οι άνθρωποι να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να συνεχίσουν εκεί τη ζωή τους.
Επίσης, υποστήριξε ότι η Μοσούλη πρέπει να διατηρήσει τον πολυεθνικό της χαρακτήρα μετά την απελευθέρωσή της, και να ακολουθηθεί «μια διαδικασία συμφιλίωσης, ενώ όλοι οι λαοί να εκπροσωπούνται στην κυβέρνησή της».
Με τη θέση αυτή συμφώνησε και ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είπε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τη Μοσούλη «σαν ένα σημείο στο χάρτη, σαν στρατιωτικό στόχο. Πρέπει να τη δούμε σαν ένα δρόμο για τη δημιουργία του Ιράκ του αύριο», διότι αυτός είναι ο δρόμος για να κερδηθεί ο πόλεμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν τραβάει νέα κόκκινη γραμμή-«Θα ξεκινήσω πυρηνικό πόλεμο κατά ΗΠΑ και Ουκρανίας αν...»

  Οι Δυτικοί θεωρούν «μπλόφες» τις νέες προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου, όμως η Μόσχα μάλλον σοβαρολογεί... ΟΡώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πού...