Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Παζάρια και παγίδες για χρέος και μνημόνιο

tsakalotos-dnt-xreos.jpg

Οι δύσκολες επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον και τα επόμενα βήματα | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Για μίνι απολογισμό των επαφών που είχαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης στην Ουάσινγκτον για χρέος και μνημόνιο προετοιμάζεται η κυβέρνηση με το βλέμμα στο Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι υπάρχουν αρκετοί «παίκτες» που επιθυμούν λύση στο ελληνικό χρέος, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων
Η 7η Δεκεμβρίου αναδεικνύεται στην πλέον κρίσιμη ημερομηνία, καθώς τότε μπορούν να συζητηθούν μαζί στο Eurogroup η δεύτερη αξιολόγηση και το ζήτημα τουχρέους και να υπάρξουν αποφάσεις. 
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι δεν προκύπτει πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ Λαγκάρντ και Σόιμπλε για το χρέος, ωστόσο, τονίζει ότι η μετατόπιση των αποφάσεων για το ερχόμενο καλοκαίρι κρύβει προβλήματα.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως υπάρχουν περισσότεροι «παίκτες» που θέλουν γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση και λύση στο ελληνικό χρέος από εκείνους που την αποφεύγουν με την κυβέρνηση να «βλέπει» τρεις επιλογές για την πορεία της διαπραγμάτευσης:
  • Να μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα
  • Να μην μετάσχει το ΔΝΤ
  • Να μην υπάρξει απόφαση για το χρέος, και αυτό είναι το χειρότερο

Παγίδα και προβλήματα

Ο ίδιος αξιωματούχος, πάντως, τονίζει ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα εάν δεν οριοθετηθούν τα μέτρα για μεσοπρόθεσο και μακροπρόθεσμο τμήμα του χρέους τον Δεκέμβριο και μετατεθούν για το ερχόμενο καλοκαίρι. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει αβεβαιότητα, θα πλήξει τις επενδύσεις, ενώ η Ελλάδα δεν θα ανέβει στο «τρένο» της ποσοτικής χαλάρωσης. Το γεγονός, πάντως, ότι υπάρχουν χώρες όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία που επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ κρίνεται ως θετικό γιατί υποχρεώνει τους θεσμούς, όπως το Eurogroup να πιέσουν προς την κατεύθυνση εξειδίκευσης των μέτρων ώστε να ολοκληρώσει το Ταμείο την Έκθεση Βιωσιμότητας και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι στις επαφές των Ελλήνων υπουργών δεν συζητήθηκε το θέμα της επαναγοράς και του reprofiling του παλαιού χρέους από τον ESM, προκειμένου μετά να μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με μικρότερα ποσά.

Δεν συζητήθηκαν τα εργασιακά

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, στις συναντήσεις Λαγκάρντ-Τσακαλώτου (στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν) δεν μπήκαν στην ατζέντα τα εργασιακά που περιλαμβάνονται στη δεύτερη αξιολόγηση.
Απάντησε, πάντως, και στην άποψη Τόμσεν περί υψηλών συντάξεων στην Ελλάδα και επισήμανε ότι εάν ληφθεί υπόψη το σύνολο των δαπανών ανά άτομο άνω των 65 ετών για συντάξεις και άλλες επιδοτήσεις, οι δαπάνες αυτές είναι στο 50% των γερμανικών δαπανών και στο 70% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οπότε, το θέμα είναι παραπλανητικό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην ατζέντα και τα πλεονάσματα

Ανάμεσα στις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς είναι να τεθεί στη γενικότερη συζήτηση για το χρέος και το θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να αυξηθούν οι δαπάνες. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να δειχθεί ότι τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα- μείωσή τους από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ ή ακόμη και στο 2% του ΑΕΠ αμέσως μετά το 2018 και από το 2019, με μια σταδιακή αποκλιμάκωση από εκεί και πέρα- είναι συμβατή με μια μετριοπαθή ερμηνεία του μεσοπρόθεσμου πακέτου μέτρων αναδιάρθρωσης που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου.
Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου, εκκρεμεί η κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2016- 2020, λόγω της επιμονής της κυβέρνησης-την οποία συμμερίζονται η αντιπολίτευση και η Τράπεζα της Ελλάδος- να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2019. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2017- 2021 θα κατατεθεί τον Απρίλιο 2017.

Ανάβει «πράσινο» για τη δόση

Στο αυριανό Eurogroup αναμένεται η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει η «Έκθεση συμμόρφωσης» από τους εκπροσώπους των θεσμών ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.
Παράλληλα, όσον αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ήδη αυτή έχει ανέλθει στο 104%- 105% του στόχου για το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, τόσο στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όσο και στις 18 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους.

Δύσκολη εξίσωση

Η Αθήνα, πάντως, επιθυμεί την έγκαιρη ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησηςώστε να μην υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις σχετικά με το ζήτημα του χρέους.
Είναι, πάντως, γεγονός ότι η επίλυση του χρέους ανάγεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Ευρωπαίων είναι πολύ μεγάλες, κάτι που φάνηκε και από τις επαφές που είχε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τις προηγούμενες ημέρες στις ΗΠΑ.
Η ελληνική πλευρά ακόμη δεν έχει λάβει τις σαφείς δεσμεύσεις, με την Αθήνα να προετοιμάζει το έδαφος και να συνεχίζει τις πιέσεις ώστε να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μέση Ανατολή: «Θέμα ωρών η απάντηση του Ισραήλ – Αν μας επιτεθεί θα απαντήσουμε», λέει ο ΥΠΕΞ του Ιράν

  REUTERS/Amir Cohen Λόγο για «σκληρή» απάντηση στην περίπτωση που το  Ισραήλ  επιτεθεί στην Τεχεράνη, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών του  Ιράν...