Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Στο Χαλέπι εκτυλίσσεται μια τραγωδία

Τυφλοί βομβαρδισμοί κατά νοσοκομείων και αμάχων

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Στο Χαλέπι εκτυλίσσεται μια τραγωδία

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Στο Χαλέπι εκτυλίσσεται μια τραγωδία
Copyright:KARAM ALMASRI/MSF  
  • 10
Χαλέπι, Συρία
Ώρα μηδέν για το Χαλέπι, καθώς οι τυφλοί βομβαρδισμοί κατά αμάχων και νοσοκομείων συνεχίζονται και οι προμήθειες τελειώνουν. «Μια τραγωδία εκτυλίσσεται εδώ και ο κόσμος παρακολουθεί χωρίς να κάνει τίποτα. Για τους 250.000 ανθρώπους που βρίσκονται στο Χαλέπι, δεν υπάρχει οδός διαφυγής. Πιστεύεται ότι δεν έχουν απομείνει περισσότεροι από 32 γιατροί». Ο Πάμπλο Μάρκο, διευθυντής αποστολών στη Μέση Ανατολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί.
12 φωτογραφίες

«Έπειτα από μήνες πολιορκίας και τυφλών βομβαρδισμών από τις συριακές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, ο πληθυσμός στο ανατολικό Χαλέπι βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, ενώ το σύστημα υγείας της πόλης είναι διαλυμένο. Δεν είναι δυνατός ο ανεφοδιασμός με τρόφιμα και ιατρικό υλικό. Από το 2014, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εφοδιάζουν οκτώ νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι με ιατρικό υλικό, φάρμακα και χειρουργικά κιτ που σώζουν ζωές, στέλνοντας φορτηγά κάθε τρεις μήνες. Η τελευταία φορά που οι ομάδες μας κατάφεραν να περάσουν κάποια είδη ήταν τον Αύγουστο, στη διάρκεια της σύντομης περιόδου που είχε σπάσει η πολιορκία από τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης» λέει ο Πάμπλο Μάρκο.
Οι γιατροί στο Χαλέπι ανησυχούν για πιθανή αύξηση του υποσιτισμού στα μικρά παιδιά και των υδατογενών νόσων. Κάποιες μητέρες είναι πολύ αδύναμες για να θηλάσουν, ενώ η έλλειψη βρεφικού γάλακτος και άλλων βασικών ειδών έχει ως συνέπεια θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Το πρόγραμμα εμβολιασμών έχει διακοπεί. Όλα αυτά συνιστούν μεγάλη απειλή για τα πιο ευάλωτα άτομα, όπως παιδιά, εγκυμονούσες γυναίκες και ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
«Αυτό που απαιτείται είναι η παύση όλων των τυφλών αεροπορικών επιδρομών σε περιοχές αμάχων, ο σεβασμός των ιατρικών δομών και των ασθενών, καθώς και η λήξη της καταστροφικής πολιορκίας» καταλήγει ο Πάμπλο Μάρκο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Όσοι είναι σοβαρά τραυματίες ή άρρωστοι πρέπει να διακομιστούν σε ασφαλείς περιοχές για περίθαλψη. Πρέπει να επιτραπεί η είσοδος ιατρικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας και να δοθεί μια ανακούφιση σε μια πόλη που καταρρέει μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, λεπτό με το λεπτό» τονίζει.
«Μέχρι τη Δευτέρα επικρατούσε σχετική ηρεμία στο ανατολικό Χαλέπι για μερικές εβδομάδες, με ελαφρείς χερσαίους βομβαρδισμούς μόνο» αναφέρει σύρος γιατρός που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Την Τρίτη όμως η κατάσταση κλιμακώθηκε απότομα, με πάνω από 100 επιδρομές και τρομακτικούς αριθμούς τραυματιών. Μέσα σε δύο μόλις ώρες, από τη 1 έως τις 3 το απόγευμα, έφτασαν στο νοσοκομείο 55 τραυματίες. Κάναμε εισαγωγή σε 13 ανθρώπους, 3 πέθαναν».

Οι δύο ιατρικές δομές που χτυπήθηκαν στις 16 Νοεμβρίου ήταν ένα παιδιατρικό νοσοκομείο κι ένα νοσοκομείο που ειδικεύεται σε χειρουργικές επεμβάσεις. Εκείνο το πρωί, η συγκεκριμένη γειτονιά φέρεται να χτυπήθηκε πάνω από 50 φορές. Το παιδιατρικό νοσοκομείο που χτυπήθηκε είναι το μοναδικό εξειδικευμένο νοσοκομείο για παιδιά στην πολιορκημένη περιοχή. Το προσωπικό του νοσοκομείου κατάφερε να μετακινήσει τα παιδιά, μεταξύ των οποίων και τα πρόωρα νεογνά, από τις κούνιες και τις θερμοκοιτίδες, στο υπόγειο του κτιρίου. Και τα δύο νοσοκομεία που επλήγησαν υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και από άλλους οργανισμούς.

Από την έναρξη της πολιορκίας τον Ιούλιο, έχουν καταγραφεί 29 ξεχωριστές επιθέσεις στα εναπομείναντα νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι. Κάποια από αυτά τα νοσοκομεία χτυπήθηκαν πολλές φορές με αποτέλεσμα να καταστραφούν.

«Την Τρίτη, μια οβίδα έπεσε περίπου 20 μέτρα από το νοσοκομείο, αλλά δεν χτυπηθήκαμε. Τους τελευταίους πέντε μήνες, έχουμε γίνει στόχος πέντε φορές: μία φορά τον Ιούνιο, δύο τον Ιούλιο και δύο τον Σεπτέμβριο» προσθέτει ο σύρος γιατρός.
«Κάθε φορά κλείναμε για λίγες μέρες, για να κάνουμε βασικές επισκευές και να καθαρίσουμε, και στη συνέχεια ανοίγαμε ξανά. Πραγματικά δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα για να προετοιμαστείς για έναν τέτοιο βομβαρδισμό. Στις αρχές του καλοκαιριού αρχίσαμε να σκάβουμε κάτω από το νοσοκομείο, αλλά όταν ξεκίνησε η πολιορκία δεν μπορούσαμε να βρούμε οικοδομικά υλικά, οπότε αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε. Επίσης, αρχίσαμε να χτίζουμε ένα τείχος γύρω από το νοσοκομείο, όμως ούτε κι αυτό καταφέραμε να το τελειώσουμε. Δυστυχώς, όταν εξαντληθούν οι προμήθειές μας δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Για την ώρα όμως, κάνουμε ό,τι μπορούμε» αναφέρει.
Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πλημμύρισαν οι δρόμοι στην Αττική - Σε δύο κύματα «χτυπάει» η κακοκαιρία

  Newsroom   Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024 07:25 Εγκλωβίστηκαν στο όχημά τους επιβάτες λόγω της πλημμυρισμένης Ποσειδώνος INTIME NEWS / ΠΑΝΑΓΙΩ...