Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Η αμφίρροπη μάχη για τον Λευκό Οίκο

LIVE: Οι κάλπες άνοιξαν στις ΗΠΑ για τον νέο πρόεδρο

LIVE: Οι κάλπες άνοιξαν στις ΗΠΑ για τον νέο πρόεδρο
  (Φωτογραφία:  Reuters )
  • 2
Ουάσινγκτον
Στις 6 το πρωί (ώρα ανατολικής ακτής, 13:00 ώρα Ελλάδος) άνοιξαν και επίσημα οι κάλπες στην Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ, το Μέιν, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Βιρτζίνια και τμήματα της Ιντιάνα και του Κεντάκι. Ακολουθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες Πολιτείες. Μετά τα οκτώ χρόνια Ομπάμα, οι πολίτες των ΗΠΑ επιλέγουν: Κλίντον ή Τραμπ.

Στο Μανχάταν, στην 56η οδό θα ψηφίσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το FiveThirtyEight, γνωστό για τα προγνωστικά του, δίνει αυτή την εικόνα για τις πιθανότητες των δύο υποψηφίων:





Εμφανίστηκαν και τα πρώτα Tweet από τις ουρές:




LIVE οι εκλογές:

24:00:  Οκτώ ψηφοφόροι στη μικρή πόλη Ντίξβιλ Νοτς στα βουνά του Νιου Χάμσαϊρ ψήφισαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Το αποτέλεσμα σε αυτή τη μικρή κουκίδα στα Απαλάχια Όρη βγήκε μόλις λίγα λεπτά αργότερα υπέρ της Χίλαρι Κλίντον.

13:30: Οι κάλπες άνοιξαν στη Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο, τη Δυτική Βιρτζίνια.
14:00: Οι κάλπες ανοίγουν στη Φλόριντα, το Ντέλαγουέαρ, τη Τζόρτζια, το Μέριλαντ, τη Μασαζχουσέτη, το Νιου Χαμσάιρ, την Πενσιλβάνια, το Ρόουντ Άιλαντ, τη Νότια Καρολίνα, τμήματα του Τενεσί.

Συχνά ακούγεται η έκφραση swing state. Δεν είναι απλά μια έκφραση, αλλά ένας κρίσιμος παράγοντας.

Πρόκειται για Πολιτείες που δεν έχουν παράδοση υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά αλλάζουν χέρια ανάλογα με την πολιτική συγκυρία-πραγματικότητα-υποψήφιο.

Οι πλέον κρίσιμες στην εκλογή του 2016 είναι το Κολοράντο, η Φλόριντα, η Αϊόβα, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, το Ν.Χάμσάιρ, η Βόρειος Καρολίνα, το Οχάιο, η Πενσιλβάνια, η Βιρτζίνια και το Ουισκόνσιν.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα χρειαστεί ευρεία συμμετοχή των μειονοτήτων στη διαδικασία για να κερδίσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μπορεί όμως να πείσει τα μέλη τους να πάνε στα εκλογικά τμήματα την ημέρα των εκλογών, πράγμα που θα κάνει τη διαφορά στις πολιτείες-κλειδιά όπως η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσιλβάνια ή η Φλόριντα;
«Μπορεί», θεωρεί ο Τζόουνς. «Αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει».
Οι φυλετικές εντάσεις έχουν αναζωπυρωθεί στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται αλλεπάλληλα κρούσματα αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών από το καλοκαίρι του 2014.
Ερωτηθείς κατά το πρώτο ντιμπέιτ με την Κλίντον για το πώς θα εξαλειφθούν οι φυλετικές διακρίσεις, ο Τραμπ είχε απαντήσει: «Χρειαζόμαστε νόμο και τάξη στη χώρα μας (...) Πρέπει να προστατεύσουμε τα κέντρα των πόλεών μας διότι οι κοινότητες των μαύρων αποδεκατίζονται από το έγκλημα».
Θα καρπωθεί η Κλίντον τη στήριξη των Αφροαμερικανών στον Ομπάμα;
Η Βόρεια Καρολίνα θεωρείται το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Κλίντον να καρπωθεί την τεράστια υποστήριξη των Αφροαμερικανών στον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κερδίσει οριακά στη Βόρεια Καρολίνα το 2008, όπου ηττήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Η εκστρατεία της Κλίντον καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για να «κερδίσει» ξανά την πολιτεία.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι εννιά στους δέκα Αφροαμερικανούς υποστηρίζουν την πρώην Πρώτη Κυρία. Μολαταύτα, ελάχιστοι δηλώνουν ότι η υποψηφιότητα της Κλίντον τους ενθουσιάζει.

Η Φλόριντα θεωρείται αποφασιστικής σημασίας. Αν ο Τραμπ χάσει, ουσιαστικά οι πιθανότητές του είναι πολύ περιορισμένες. Αν η Χίλαρι χάσει ίσως σωθεί με νίκη σε κάπου αλλού. Η Φλόριντα ήταν η Πολιτεία που έδωσε τη νίκη στον Τζορτζ Ο. Μπους το 2000 απέναντι στον Αλ Γκορ.

Μία-δύο-τρεις, πολλές κάλπες

Η 8η Νοεμβρίου είναι όμως μια πραγματική γιορτή της Δημοκρατίας, αφού σε ορισμένες πολιτείες μπορεί να στηθούν και έξι κάλπες.

Οι πολίτες εκλέγουν πρόεδρο, ανανεώνουν το 1/3 της Γερουσίας (σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία με 54 έναντι 46) και τη Βουλή των Αντιπροσώπων που σήμερα ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι (247 έναντι 188).

Σε 12 πολιτείες θα εκλεγούν επίσης κυβερνήτες ή/και τοπικές Αρχές ή θα κληθούν οι πολίτες να απαντήσουν σε τοπικά δημοψηφίσματα. Για παράδειγμα, στην Καλιφόρνια ψηφίζουν για την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας.

Για την ιστορία, δεν υπάρχουν μόνο η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και άλλοι υποψήφιοι, όπως ο Γκάρι Τζόνσον του Libertarian Party, η Τζιλ Στέιν των Πρασίνων, Ο Ντάρελ Κασλ του Constitution Party και ο ανεξάρτητος Έβαν ΜακΜάλιν.

Eπιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ετοιμάζουν χερσαία εισβολή στον Λίβανο, υπόσχονται «απελευθέρωση» του Ιράν

  φωτογραφία αρχείου | AP Photo/Julia Nikhinson  ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ   30.09.24 18:19 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link Print Διάγγε...