Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 09:25 Σύγκρουση συμφερόντων Τραμπ και Deutsche Bank

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Σύγκρουση συμφερόντων Τραμπ και Deutsche Bank

Η συνεργασία του κ. Τραμπ με την Deutsche Bank χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990. Επίσης, η γερμανική τράπεζα συνεργάζεται και με την ευρύτερη οικογένεια Τραμπ. Είναι γνωστό ότι έχει χορηγήσει δάνεια και στον γαμπρό του, τον Τζάρεντ Κάσνερ.
Ενα ακόμη περιστατικό προστίθεται στη μακρά λίστα σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και Λευκού Οίκου, τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 2017. Αφορά την Deutsche Bank, μια τράπεζα που έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για παραπειστική πώληση τιτλοποιημένων δανείων, εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, και για ύποπτες συναλλαγές προς όφελος εύπορων Ρώσων. Eπί σειράν ετών, ο κ. Τραμπ εξασφάλιζε καλύτερους όρους για τα δάνεια των επιχειρήσεών του, μπαίνοντας ο ίδιος ως εγγυητής.

Η Deutsche Bank σήμερα προχωράει στην αναδιάρθρωση δανείων 300 εκατ. δολαρίων των επιχειρήσεων Τραμπ, ώστε να μην είναι τόσο μεγάλη η σύγκρουση συμφερόντων για τον πελάτη Ντόναλντ Τραμπ που θα γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Αν ο κ. Τραμπ δεν είναι πια εγγυητής των δανείων της Trump Organization, θα επιβληθούν αυστηρότεροι όροι αποπληρωμής. Η συνεργασία του κ. Τραμπ με την Deutsche Bank χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990. Παράγοντες της Wall Street επισημαίνουν ότι είναι μία από τις ελάχιστες τράπεζες που εξακολουθεί να συναλλάσσεται με έναν τόσο αντισυμβατικό άνθρωπο, ο οποίος συνεχώς τραβάει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Επίσης, η Deutsche Bank συνεργάζεται και με την ευρύτερη οικογένεια Τραμπ. Είναι γνωστό ότι έχει χορηγήσει δάνεια στον γαμπρό του, τον Τζάρεντ Κάσνερ.
Επικρατεί, πάντως, έντονος προβληματισμός για το πώς θα χειρισθεί ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτή του προστίμου-μαμούθ των 14 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε στην Deutsche Bank. Συχνά, ο κ. Τραμπ έχει αναφερθεί στη Δικαιοσύνη, προειδοποιώντας για άσκηση διώξεων ακόμη και εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον.

«Είναι πολύ κακό να ασχολούνται κυβερνητικοί αξιωματούχοι με τραπεζικά θέματα, όταν ο πρόεδρος χρωστάει πάρα πολλά χρήματα», σχολιάζει ο Ρίτσαρντ Πέιντερ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ο οποίος ήταν επικεφαλής ομάδας νομικών σε θέματα ηθικής επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου. «Η αμερικανική κυβέρνηση διαχειρίζεται ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν μεγάλες τράπεζες. Αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι εκτεθειμένος σε υψηλό δανεισμό, τότε μπορεί να ταχθεί υπέρ πιο χαλαρών κανόνων και ήπιας μεταχείρισης των τραπεζών». Η Deutsche Bank δεν έκανε κανένα σχόλιο. O Αλαν Γκάρντεν, γενικός σύμβουλος της Trump Organization, δήλωσε πως το ύψος των δανείων στην Deutsche Bank είναι σχετικά χαμηλό συγκριτικά με την αξία των επιχειρήσεων Τραμπ. Τα τέσσερα δάνεια ύψους 300 εκατ. δολαρίων στην Deutsche Bank λήγουν το 2023 και το 2024. Αντανακλούν το ήμισυ του συνόλου των υποχρεώσεων του κ. Τραμπ και χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ξενοδοχείου στην Ουάσιγκτον, ουρανοξύστη στο Σικάγο και θέρετρου στο Μαϊάμι. Πριν από την αναδιάρθρωση των δανείων, ο κ. Τραμπ είχε συμφωνήσει σε τόκο περίπου 2% πάνω από το επιτόκιο αναφοράς, με αντάλλαγμα την τοποθέτησή του ως εγγυητή για την κάλυψη των συμβάσεων. Οι επιλογές που έχει η Deutsche Bank είναι να αυξήσει τους τόκους των δανείων και να επιβάλει αυστηρότερους όρους στη διαχείρισή τους, απομακρύνοντας τον κ. Τραμπ από τη θέση του εγγυητή. Απομένει να δει κανείς πώς θα διαχειρισθεί την υπόθεση του προστίμου-μαμούθ η κυβέρνηση Τραμπ, όταν αναλάβει τα ηνία της χώρας, αν δεν υπάρξει νωρίτερα κάποια εξέλιξη.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Χαμηλές ταχύτητες σε Κηφισίας και Αττική Οδό

  Newsroom   Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 08:25 Κίνηση στους δρόμους ΙΝ ΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Με αυξημένη  κίνηση  ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα σ...