Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

ΕΛΛΑΔΑ Παγωμένη η χώρα, προβλήματα από τα χιόνια

Παγωμένη η χώρα, προβλήματα από τα χιόνια UPD

4010522.jpg

Χιονισμένο τοπίο στο Άργος | EUROKINISSI
Στα λευκά έχει ντυθεί η χώρα λόγω των έντονων χιονοπτώσεων προκαλώντας κατά περίπτωση προβλήματα στις μετακινήσεις. Ο υδράργυρος σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα βρίσκεται υπό το μηδέν μέχρι και τους -20. 
Υπό ολικό παγετό θα είναι αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ στην Εύβοια και τις Σποράδες έχει πέσει ο μεγαλύτερος όγκος χιονιού.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σκόπελος και το ίδιο αναμένεται να γίνει και για την Αλόννησο, μετά την σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε τα δύο νησιά. Στο πρώτο το χιόνι έφτασε το 1 μέτρο και στο δεύτερο το 1,5 μέτρο.
Απελπιστική η κατάσταση κυρίως στην Αλόννησο, αφού οι δρόμοι είναι αδιάβατοι.  Μπορεί να καταβάλλονται προσπάθειες αποχιονισμού, αλλά οι πρωτόγνωρες για το νησί θερμοκρασίες έχουν ακινητοποιήσει και τα μηχανήματα.
Δεν υπάρχει υδροδότηση στα κτίρια και έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι τηλεφωνικές συνδέσεις, αφού δεν υπάρχει ούτε ηλεκτροδότηση.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκοπέλου, ζητείται να ληφθεί μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας για την αποκατάσταση των κανονικών ρυθμών.

Θύματα της κακοκαιρίας

Χθες νεκρή εντοπίστηκε μία 78χρονη γυναίκα στην Κομοτηνή εξαιτίας εισπνοής αναθυμιάσεων από αναμμένο μαγκάλι, το οποίο άναψε για να ζεσταθεί, αλλά αποκοιμήθηκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο.
Ακόμη ένας 77χρονος ηλικιωμένος, που αναζητούνταν από την πυροσβεστική στη Ναυπακτία, κατάληξε μετά από υποθερμία. 
Αντίθετα, σε κατάσταση υποθερμίας, αλλά ζωντανός, βρέθηκε από πυροσβέστες νεαρός στην περιοχή του Μυστρά, για τον οποίο είχαν ενημερώσει συγχωριανοί του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Σπάρτης.
Σε συναγερμό η πυροσβεστική, σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για την παροχή βοήθειας σε άτομα με προβλήματα υγείας, ή αποκλεισμένους από τα χιόνια, προκειμένου να μεταφερθούν σε νοσοκομεία και άλλους ασφαλείς χώρους, όταν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων δεν είναι δυνατή η κίνηση ασθενοφόρων και άλλων οχημάτων.

Κλειστοί δρόμοι στη Αττική

Σε αυτό το κύμα κακοκαιρίας χιόνι δεν έπεσε στην Αθήνα, αλλά στην Αττική υπάρχουν ακόμα δυσχέρειες στην κυκλοφορία.
Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι προς Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, Περιφερειακή Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον 'Αγιο Πέτρο και η λεωφόρος Φυλής, από την Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια.
Απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, μετά τα Βίλια, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.
Αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να έχουν τα οχήματα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.

Μεγάλα προβλήματα στη Στερεά Ελλάδα 

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.», Γιώργος Δελιχάς, τεράστια προβλήματα σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα έχει προκαλέσει ολικός παγετός και το χιόνι, με τα σοβαρότερα να εντοπίζονται στην περιοχή της Κύμης στην Εύβοια αλλά και στο σύνολο των ημιορεινών και ορεινών περιοχών της περιφέρειας.
Ο μεγάλος όγκους χιονιού που έπεσε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο ημερών στην ορεινή Εύβοια έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στην περιοχή της Κύμης ακόμη και μηχανήματα του στρατού.
Σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο της Ευβοίας το χιόνι ξεπερνάει το ένα μέτρο σε ύψος και αρκετά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα. Μηχανήματα της περιφέρειας, των δήμων αλλά και της πυροσβεστικής επιχειρούν να δώσουν πρόσβαση σε αποκλεισμένα ορεινά χωριά ορισμένα από τα οποία παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση.
Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί σε ολόκληρη την ημιορεινή και ορεινή Στερεά Ελλάδα όπου το χιόνι και ο παγετός δυσκολεύουν ακόμη και το έργο των εκχιονιστικών μηχανημάτων.
Το βάρος του κρατικού μηχανισμού πέφτει στο να δοθεί πρόσβαση σε ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας ενώ ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στην ορεινή Ευρυτανία και την Φωκίδα. Σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου όπως στις Ράχες Τυμφρηστού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες εξαιτίας του παγετού.
Αντίθετα, καλύτερη είναι η κατάσταση στις πεδινές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας όπου το σύνολο σχεδόν του οδικού δικτύου βρίσκεται σε καλή κατάσταση και οι συγκοινωνίες διεξάγονται χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Χωρίς προβλήματα γίνεται η κίνηση των οχημάτων και στην εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης.
Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και τους δήμους της περιοχής αύριο Δευτέρα τα σχολεία της Φθιώτιδας θα παραμείνουν κλειστά ενώ αντίστοιχες αποφάσεις αναμένονται και για τις υπόλοιπες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Σε λευκό κλοιό Λέσβος και Χίος

Ο παγετός σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα μετά τη χιονοθύελλα που έπληξε τη Λέσβο.
Οι κεντρικοί οδικοί άξονες του νησιού είναι ανοιχτοί μετά από ολονύκτια μάχη των συνεργείων του Δήμου Λέσβου και της περιφέρειας βορείου Αιγαίου με τον πάγο. 
Από το πρωί έχουν συμβεί μικροατυχήματα στο σύνολο τους όταν αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες βγήκαν γλίστρησαν και βγήκαν από το δρόμο. Ανάμεσα τους και δυο κλούβες της Αστυνομίας αλλά και μια νταλίκα που δίπλωσε και προσωρινά διέκοψε την κυκλοφορία στην περιοχή της Καράβας στο δρόμο Μυτιλήνης – Μανταμάδου.
Την ίδια ώρα σταδιακά ομαλοποιείται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Χίου. Οι ρίψεις αλατιού αλλά και οι παρεμβάσεις των εκχιονιστικών μηχανημάτων φαίνεται ότι απέδωσαν και το βασικό οδικό δίκτυο της Χίου είναι καθαρό και προσπελάσιμο από ανθρώπους και οχήματα. 
EUROKINISSI

Παγωμένοι οι δρόμοι σε Λάρισα

Μέσα στον πάγο βρίσκεται η Λάρισα, καθώς η θερμοκρασία στην πόλη έφτασε τους -7 βαθμούς Κελσίου.
Στην πόλη της Λάρισας ρίχτηκαν χθες περίπου 100 τόνοι αλάτι, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας συνεχίζουν και σήμερα να προχωρούν σε ανοίγματα δρόμων στα ορεινά όπου υπάρχει και χιονόπτωση.
Την ίδια στιγμή, τις πρωινές ώρες διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, στην επαρχιακή οδό Ελάφου - Σκλήθρου Αγιάς Λάρισας, ενώ αλυσίδες απαιτούνται σχεδόν σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του νομού, όπως είναι της Αγιάς, της Ελασσόνας, των Φαρσάλων, της Ραψάνης.
Μάχη με τον παγετό δίνουν 70 μηχανήματα στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας σε θερμοκρασίες μέχρι και -17 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός και κρύο στην Πελοπόννησο

Χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην Πελοπόννησο, αλλά κανένα σημείο του οδικού δικτύου δεν είναι αποκλεισμένο, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου.
Ωστόσο, όπως προσθέτει, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κορινθίας και της Αρκαδίας, κυρίως λόγω του παγετού. Επίσης απαραίτητες είναι οι αλυσίδες από το 28ο χιλιόμετρο έως το 42ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας Σπάρτης, μέσω Ταϋγέτου.
Πρόσκαιρα προβλήματα με αποκλεισμούς οχημάτων στην περιοχή των Δερβενακίων. 

Χωρίς θέρμανση η Πτολεμαΐδα

Βλάβη στις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς της ΔΕΗ είχε ως αποτέλεσμα να μείνει χωρίς θέρμανση ολόκληρη η πόλη της Πτολεμαΐδας.
Ο ολικός παγετός κατά την διάρκεια της νύκτας όπου το θερμόμετρο σκάλωσε στους -17 βαθμούς Κελσίου επηρέασε την λειτουργία δύο διακοπτών μεσαίας και υπερυψηλής τάσης που βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο στον υποσταθμό του ΑΗΣ και που ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του δικτύου των 150.000 και 400.000 volt .
Έτσι, 14.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς θέρμανση με τις θερμοκρασίες στην πόλη να αγγίζουν το πρωί τους -12 βαθμούς Κελσίου. 

Κλειστά σχολεία αύριο 

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις περιοχές του νομού Φθιώτιδας, Λάρισας, Τρικάλων, Λέσβου, Λήμνου, Άγιου Ευστράτιου, Φλώρινας, Κατερίνης και Χαλκιδικής.
Στους παραπάνω δήμους δεν θα ανοίξουν ούτε οι παιδικοί σταθμοί, εκτός από της Λάρισας και της Κατερίνης στους οποίους θα λειτουργήσουν κανονικά.
Οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Κοζάνης θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μια ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 8 το πρωί.
Στη Φλώρινα τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, δεν θα λειτουργήσουν στις 9 και 10 Ιανουαρίου, ενώ κανονικά θα ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί.
Κλειστά θα είναι τα σχολεία το ερχόμενο διήμερο στο Δήμο Πολυγύρου. Εξαιρούνται τα σχολεία της παραλιακής ζώνης, τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά με μία ώρα καθυστέρηση στην έναρξη των μαθημάτων.
Αντίστοιχες αποφάσεις αναμένονται και για τις άλλες περιοχές της χώρας.
EUROKINISSI

Απαραίτητες οι αλυσίδες και στην Κεντρική Μακεδονία 

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην Ημαθία αλυσίδες απαιτούνται στην Εγνατία Οδό από Βέροια προς Κοζάνη από το 235ο έως και το 227ο χιλιόμετρο (κόμβος Πολυμύλου) και από Κοζάνη προς Βέροια από το 227ο έως το 240ο χιλιόμετρο.
Επίσης στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης και Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Αλεξάνδρειας), αλλά και για τους οδηγούς που θυα κινηθούν προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και 3-5 Πηγάδια.
Εξαιτίας της χιονόπτωσης αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται και μέσα στην πόλη της Νάουσας.
Στην Πέλλα προβλήματα παρατηρούνται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας και προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας.
Στην Πιερία αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην εθνική οδό Κατερίνης - Ελασσόνας, από το 15ο έως το 44ο χιλιόμετρο, αλλά και για το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου.
Στη Χαλκιδική προβλήματα σημειώνονται στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, Αρναίας – Στανου, Παλιοχωρίου – Μ.Παναγιάς, Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου, Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη, Πολυγύρου – Γερακινής, Ν.Μουδανιών – Παλιουρίου, καθώς επίσης στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 65ο έως το 95ο χιλιόμετρο.
Εξαιτίας των χιονοπτώσεων οι αλυσίδες είναι απαραίτητες εντός των οικισμών Πολυγύρου, Ταξιάρχη, Παλαιοκάστρου και σε όλο το οδικό δίκτυο του Αγίου Ορους.
Στις Σέρρες χρειάζονται αλυσίδες προς το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά και στις επαρχιακές οδούς Σιδηροκάστρου – Καρυδοχωρίου (από Φαιά Πέτρα έως Καρυδοχώρι), Σερρών – Βροντούς και στη δημοτική οδό από τη διασταύρωση Κορμίστας προς την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά με βροχές και καταιγίδες

  ΛΙΒΑΝΟΣ PODCAST ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΓΑΖΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ EUROKINISSI ΕΛΛΑΔΑ 04.10.24 07:10 efsy...