Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΥΡΩ Προπομπός σημαντικών εξελίξεων οι χθεσινές παρεμβάσεις του Ν.Ξυδάκη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΥΡΩ
08:54
01/02/2017
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Τι σημαίνουν οι τέσσερις χθεσινές τοποθετήσεις Ν.Ξυδάκη για μια ενδεχόμενη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα λίγο μετά την ηχηρή πολιτική παρέμβαση του Π.Παυλόπουλου με βάση την οποία ο ΠτΔ χαρακτήρισε όλες τις αποφάσεις του Eurogroup άκυρες και συνεπώς άκυρα και όλα τα Μνημόνια;
 
Είναι μια ψυχολογική προετοιμασία για κάτι που έρχεται; Έτσι λοιπόν χθες είπε για δεύτερη φροά μετα τον Ιούνιο του 2015 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. «Επί δραχμής μεγαλούργησε η Ελλάδα και δεν πρέπει να την δαιμονοποιούμε».
 
Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του με αφορμή τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα που περιλαμβάνουν μείωση του αφορολογήτου και νέες περικοπές στις συντάξεις, είπε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού. Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία 7 χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε». 
 
«Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή» είπε ο κ. Ξυδάκης σε συνέντευξή του.
 
«Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία» συμπλήρωσε.
 
Παρόλα αυτά επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη για τη συζήτηση που ανοίγει σε άλλους λέγοντας ότι «αμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πείς εγώ δεν κουβεντιάζω; Όταν το λέει ο κ. Σόιμπλε».
 
Ο κ. Ξυδάκης επέκρινε το ΔΝΤ για τις θέσεις του λέγοντας ότι «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει το ΔΝΤ είναι για ηλίθιους. Ο χειρισμός της κρίσης στην Ελλάδα ήταν εξόχως πολιτικός. Βούλιαξαν την Ελλάδα για να σώσουν έξι τράπεζες».
 
Με νέα του δήλωση το βράδυ της Tρίτης, σημειώνει ότι ποτέ δεν υποστήριξε επιστροφή στη δραχμή, αφού «μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού»,«ωστόσο η έξοδος από την ευρωζώνη αποτελούσε το σχέδιο Σόιμπλε που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015». Στη νέα του δήλωση με την οποία επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το σάλο που προκάλεσε, ο κ.Ξυδάκης καταλήγει σημειώνοντας ότι «οι Έλληνες πολίτες και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να απορρίψουν».
 
Δηλαδή επιβεβαίωσε διαψεύδοντας την πρωινή δήλωση.
 
Στη συνέχεια επανήλθε για τρίτη φορά επί του θέματος.
 
«Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές» τονίζει ο Νίκος Ξυδάκης
 
«Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η επταετία (σσ. εννοεί την χρονική περίοδο που η Ελλάδα είναι σε καθεστώς μνημονίων). Επτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε».
 
Πάλι επιβεβαίωσε τις πρώτες δηλώσεις!
 
Έτσι μετά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με το Ν.Χατζηνικολάου είπε «Δεν κλείνω κανένα θέμα γιατί δεν άνοιξα κανένα θέμα. Δεν μίλησα για αλλαγή νομίσματος. Έδωσα ένα παράδειγμα αυτολοιδορούμενος. Η Ελληνική κοινωνία διακατέχεται από μια μεγάλη νευρικότητα κάθε φορά που τίθεται ένα μεγάλο θέμα» 
 
«Δεν κλείνω κανένα θέμα γιατί δεν άνοιξα κανένα θέμα. Δεν μίλησα για αλλαγή νομίσματος. Έδωσα ένα παράδειγμα αυτολοιδορούμενος. Η Ελληνική κοινωνία διακατέχεται από μια μεγάλη νευρικότητα κάθε φορά που τίθεται ένα μεγάλο θέμα»
 
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του επεσήμανε ότι «όταν αλλάζει η Ευρώπη, φεύγει η Μεγάλη Βρετανία από την ΕΕ και αλλάζουν και οι ΗΠΑ πρέπει να σκεφτόμαστε και να συζητάμε. Πρέπει να δούμε πού πάμε εντός του προγράμματος και μετά από αυτό» είπε χαρακτηριστικά .
 
Στην ερώτηση αν σε αυτήν την συζήτηση πρέπει να περιλαμβάνεται και το θέμα του νομίσματος είπε ότι «πολλές φορές στη χώρα μας αυτοτρολαριζόμαστε και αυτοκανιβαλιζόμαστε. Πρέπει να συζητάμε τα θέματα που έχουν μεγάλο ορίζοντα».
 
Στο τέλος της συνέντευξης, κι έπειτα απ' όλα όσα είχαν προηγηθεί, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης ζήτησε να κάνουμε «μια σοβαρή συζήτηση, απροκατάληπτη, ανεξίθρησκη, για το πού πάμε μετά το πρόγραμμα».
 
«Πάντα μας απειλούν, επί επτά χρόνια»
 
Επί της ουσίας πάλι υποστήριξε για τέταρτη φορά μέσα σε μια ημέρα την ίδια άποψη: Το πρόγραμμα στο οποίο έχει μπει η Ελλάδα, δεν βγαίνει και συνεπώς πρέπει χωρίς προκαταλήψεις να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για να συνεχίσει η χώρα να έχει μέλλον.
 
Ο Ν.Ξυδάκης δεν βγήκε τυχαία να πει αυτά που είπε. Ήταν ο προπομπός για να ανοίξει η συζήτηση-ταμπού του εθνικού νομίσματος.
pro news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Eπίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των αρχών που διέθεταν πληροφορίες για τον Σαουδάραβα

  ΚΌΣΜΟΣ  / Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, 15:26:05 /   Τελευταία Ενημέρωση: 16:03   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ποιες υπηρεσίες διέθεταν πληροφορίες για τ...