Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δεν αναμένεται ξεκάθαρη θέση

Δεν αναμένεται ξεκάθαρη θέση

thomsen-velculescu-630.jpg

Πολ Τόμσεν, Ντέλια ΒελκουλέσκουΗ έκθεση συντάχθηκε από την ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου και φέρει την έγκριση του Πολ Τόμσεν |INTIME NEWS
Η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ (αναμένεται να ξεκινήσει στις 21.00, ώρα Ελλάδας) είναι καθοριστικής σημασίας για το ελληνικό πρόγραμμα διότι θα συζητηθεί η έκθεση του Ταμείου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία συντάχθηκε από την ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου και φέρει την έγκριση του Πολ Τόμσεν.
Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία διαπιστώνει ότι το χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίστηκαν τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι θα παραμείνει μη βιώσιμο ακόμη και αν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα όσα έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, λοιπόν, θα παρουσιάσουν την έκθεση και στη συνέχεια θα καταθέσουν τις απόψεις τους και όλοι οι άλλοι αντιπρόσωποι. Μεγάλη σημασία θα έχει η τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροσώπου καθώς για πρώτη φορά θα γνωρίζουμε τη θέση της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Ξεκάθαρες αποφάσεις όμως δεν πρέπει να αναμένονται από το Ταμείο. Αναλυτές αναφέρουν ότι η προς έγκριση έκθεση περιλαμβάνει αντιφατικά συμπεράσματα και θεωρήσεις. Λένε μάλιστα ότι η έκθεση είναι γραμμένη με τρόπο που να «χωράει» όλες τις πιθανές επιλογές για την εμπλοκή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Άλλωστε, το ΔΝΤ από την εποχή που «αποβιβάστηκε» στην Ευρώπη δείχνει να προτιμά τις «ήξεις-αφήξεις» τοποθετήσεις.
Λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η πάγια τακτική του αντιστράφηκε το 2010: μέχρι τότε η εμπλοκή του στην αναδιάρθρωση μιας «προβληματικής» οικονομίας απαιτούσε πρώτα την απομείωση του δημόσιου χρέους της κάθε χώρας και ύστερα την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας.
Στην περίπτωση της Ελλάδας έγινε ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα τα αρμόδια στελέχη του μέχρι σήμερα να επιχειρούν να ισορροπήσουν πατώντας σε δύο βάρκες: προσπαθούν από τη μία πλευρά να παραμείνουν ενεργά στην Ευρώπη, σύμφωνα με την επιθυμία της Γερμανίας και των χωρών που στηρίζουν την πολιτική της, και από την άλλη πλευρά να κρατήσουν χαμηλά τις φωνές άλλων κρατών-μετόχων του Ταμείου, που αντιτίθενται στην εν λόγω τακτική.
• Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα το ψέμα του Σόιμπλε: Δεν χρειάζεται νέα απόφαση της γερμανικής Βουλής αν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η κακοκαιρία Κασσάνδρα "χτυπάει" τη Δ. Ελλάδα - Έντονα προβλήματα στην Κέρκυρα

  ΕΛΛΆΔΑ / Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024, 20:22:17 / Τελευταία Ενημέρωση: 20:33 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Η κακοκαιρία Κασσάνδρα ξεκίνησε να πλήττει ...