Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Πυρηνικά και στη Νότια Κορέα;

Πυρηνικά και στη Νότια Κορέα; UPD

notia-korea-askiseis.jpg

(South Korea Defense Ministry via AP)
Κι ενώ η ένταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει σε υψηλά επίπεδα και υπάρχουν πληροφορίες πως η Πιονγιάνγκ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει νέα εκτόξευση πυραύλου, η Νότια Κορέα εμφανίζεται έτοιμη να κλιμακώσει τις ενέργειές της.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο Guardian, η Σεούλ δεν απορρίπτει, πλέον, το ενδεχόμενο να επαναφέρει στα εδάφη της αμερικανικά πυρηνικά όπλα, μία κίνηση που θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι στην ευρύτερη περιοχή.
Μέχρι πρότινος η Νότια Κορέα δεν δεχόταν την επανεγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών όπλων, αλλά ο υπουργός Άμυνας της χώρας δήλωσε χθες πως «εξετάζονται όλες οι διαθέσιμες στρατιωτικές επιλογές».
Την Τρίτη το πολεμικό ναυτικό της Νοτίου Κορέας πραγματοποίησε πέντε ασκήσεις, με πραγματικά πυρά, ενώ έχει προγραμματίσει και άλλες μέσα στην εβδομάδα.
Αυτά τα νέα έρχονται τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μουν Τζαέ Ιν συμφώνησαν να άρουν τους περιορισμούς για το μέγεθος των πολεμικών κεφαλών στους πυραύλους που διαθέτει η Νότια Κορέα και ολοκλήρωσαν μια νέα εμπορική συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά όπλων και εξοπλισμού.
Το υπουργείο Άμυνας της χώρας έδωσε, αργότερα, διευκρινίσεις αναφορικά με τις δηλώσεις για επαναφορά των πυρηνικών σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αλλαγή στάσης από τη Σεούλ, αλλά εξετάζονται όλες οι διαθέσιμες επιλογές.

Συνεχίζονται τα σενάρια για νέα εκτόξευση πυραύλου

Κι ενώ η Σεούλ και η Ουάσινγκτον προσπαθούν να συντονίσουν τις ενέργειές τους, τα μέσα της Νοτίου Κορέας αναφέρουν ότι παρατηρείται νέα κινητικότητα από τον βόρειο γείτονά τους.
Σύμφωνα με την  Asia Business Daily, ένας βαλλιστικός πύραυλος, ο ποίος πιθανόν είναι διηπειρωτικ΄ς εντοπίστηκε να μεταφέρεται προς τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας.
Η μεταφορά του πυραύλου γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή εντοπισμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στις δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας βρίσκονται πεδία δοκιμών του προγράμματός της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.
Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα.

Προειδοποιήσεις Πούτιν με... παραδείγματα

Η Μόσχα επέκρινε σε έντονο ύφος τη νέα δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα, ωστόσο έχει ζητήσει να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση.
Σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους για τις επιπτώσεις μιας «στρατιωτικής υστερίας» δίνοντας παραδείγματα με... αμερικανικό άρωμα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της διάσκεψης των BRICKS, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η στρατιωτική υστερία είναι αδιέξοδη και «μπορεί να οδγγήσει σε παγκόσμια καταστροφή και μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές».
Χρησιμοποίησε, μάλιστα, τα παραδείγματα του Ιράκ και της Λιβύης αφήνοντας, ουσιαστικά, αιχμές για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο ηγέτης του Ιράκ εγκατέλειψε το πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά δολοφονήθηκε υπό το πρόσχημα της έρευνας για όπλα.
«Αυτό το γνωρίζουν όλοι και το θυμούνται. Και η Βόρεια Κορέα το γνωρίζει και το θυμάται. Πιστεύετε ότι με την υιοθέτηση μερικών κυρώσεων, η Βόρεια Κορέα θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής;», διερωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος.
Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι η επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας θα είναι «ανώφελη και αναποτελεσματική», και ότι «η στρατιωτική υστερία» ενδέχεται να οδηγήσει σε «παγκόσμια καταστροφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά με βροχές και καταιγίδες

  ΛΙΒΑΝΟΣ PODCAST ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΓΑΖΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ EUROKINISSI ΕΛΛΑΔΑ 04.10.24 07:10 efsy...