Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΙΣΠΑΝΙΑ Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του άρθρου 155


Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του άρθρου 155 (12:56) ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

AP Photo/Santi Palacios
«Τεντώνει το σχοινί» η Ισπανική κυβέρνηση, μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία. «Θα κάνει ό,τι της επιτρέπει ο νόμος» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά. Ο υπουργός αναφέρθηκε μεν στην ανάγκη να αρχίσει ο διάλογος, αλλά δεν απέκλεισε και την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Ισπανικού Συντάγματος. «Είναι ένα εργαλείο που υπάρχει» είπε.  

Η τοπική αστυνομία της Καταλονίας καταδικάζει τα επεισόδια (12:48)

AP Photo/Emilio Morenatti
Η Ferol, το συνδικαλιστικό σώμα των Mossos de la Esquadra, της τοπικής αστυνομίας της Καταλονίας, που δέχθηκαν επικρίσεις από τα άλλα αστυνομικά σώματα και την ισπανική κυβέρνηση διότι «έδειξαν παθητικότητα στην παράνομη κατά την κυβέρνηση της Μαδρίτης διεξαγωγή του δημοψηφίσματος», εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία καταδικάζουν τα επεισόδια και την αστυνομική βία που επεδείχθη την ημέρα του δημοψηφίσματος.
Στην ανακοίνωση του τα μέλη της Ferol τονίζουν ότι η εθνοφυλακή και η ομοσπονδιακή αστυνομία επέδειξαν «βία δυσανάλογη των περιστάσεων και της αρχής της αναλογικότητας» ενώ έδρασαν «εκτός των εντολών ακόμη και του Συνταγματικού Δικαστηρίου», διότι όπως τονίζουν δεν διαφύλαξαν «την κανονικότητα της κοινωνικής ζωής» με τη δράση τους. 

Ισπανική κυβέρνηση

Στον αντίποδα, η ισπανική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά, επαίνεσε και τη στάση που τήρησαν οι δυνάμεις της τάξης ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο εξέφρασε «τη λύπη του για τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές».
O Kαταλά δήλωσε πως θα αφήσει στα χέρια «των δικαστών και της εισαγγελίας τις έρευνες για το εάν διαπράχθηκαν παρατυπίες, για παράδειγμα η απραξία των Mossos, όπως έχει καταγγελθεί. Γιατί οι Mossos, ως δικαστική αστυνομία, είχαν μία αποστολή και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το τι συνέβη. Αλλά αυτό σε ένα κράτος δικαίου επαφίεται στους δικαστές».
Από την πλευρά του και ο Θόιδο προέτρεψε να πρυτανεύσει η φρονιμότητα και να περιμένουν πρώτα την απόφαση των δικαστών. Όσον αφορά γιατί έμειναν ορισμένα εκλογικά τμήματα ανοικτά, παρέπεμψε για την απάντηση στους ίδιους τους Mossos: ρωτήστε αυτούς. Ήταν εκείνοι που είχαν την ευθύνη και την δικαιοδοσία για να εκτελέσουν τη δικαστική απόφαση».

Ζημιές στα σχολεία της Βαρκελώνης (12:37)

AP Photo/Emilio Morenatti
Οι εκπαιδευτικές αρχές της καταλανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσαν ότι εξαιτίας των επεισοδίων κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έχουν σημειωθεί ζημιές σε τουλάχιστον 26 σχολεία.
Ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί η ακριβής έκταση των ζημιών και η σοβαρότητά τους.

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Ισπανία (12:16)

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες ΠουιγκντεμόντAP Photo/Francisco Seco-Manu Fernandez
Υπουργικό συμβούλιο κεκλεισμένων των θυρών καλεί για το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν. Στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν τα επόμενα βήματα για το σχέδιο απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία.
Ο Πουτζντεμόν θα προεδρεύσει της συνάντησης που αναμένεται να εξετάσει το αίτημα του Περιφερειακού Κοινοβουλίου για ανεξαρτησία της Καταλονίας και θα κληθεί να λάβει αποφάσεις μέσα στην εβδομάδα.
Στο μεταξύ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων πριν καταφύγει στο Ισπανικό Κοινοβούλιο όπου η Ολομέλεια θα κληθεί να διαβουλευθεί για το πώς θα αντιμετωπιστεί η σοβαρότερη (εδώ και δεκαετίες) κρίση της χώρας.

Ο Ιγκλέσιας προειδοποιεί τον Σάντσεθ: Tο Λαϊκό Κόμμα δεν είναι «αξιόπιστος συνομιλητής» (11:46)

Πάμπλο ΙγκλέσιαςAP Photo/Andres Kudacki
Ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας προειδοποίησε τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ ότι ο Λαϊκό Κόμμα δεν είναι «αξιόπιστος συνομιλητής» για να ηγηθεί του πολιτικού διαλόγου στην Καταλονία αφού είναι ένα κόμμα «βίαιο», «διεφθαρμένο» και αυταρχικό «που διαλύει την Ισπανία».
«Έχω πολλές διαφορές με την κυβέρνηση της Καταλονίας», είπε ο Ιγκλέσιας, «αλλά δεν είναι δίκαιο να εξισώνουμε αυτούς που χρησιμοποιούν τις δυνάμεις ασφαλείας για να καταπιέσουν τον λαό και αυτούς που προτείνουν πολιτική κινητοποίηση».
Να σημειώσουμε πως χθες ο Σάντσεθ, τήρησε ίσες αποστάσεις «μοιράζοντας» τις ευθύνες σε Ραχόι και Πουτζντεμόν προκαλώντας τεράστια απογοήτευση στους Καταλανούς και όχι μόνο.
Σε αντίθεση με τα κόμματα της Αριστεράς που ζητούν παραίτηση του Ισπανού πρωθυπουργού, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών δεν έκανε καμία σχετική αναφορά ενώ το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί με τον Μ. Ραχόι.  

Με το πενάκι του Carlos Latuff‏ (11:23)

Στάση εργασίας σήμερα, γενική απεργία αύριο (11:20)

Οι δημόσιες υπηρεσίες και τα μέσα μεταφοράς θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας στην Καταλονία ενόψει της αυριανής γενικής απεργίας.
Εκτός από τη στάση εργασίας, τα εργατικά συνδικάτα και οι οργανώσεις έχουν προκηρύξει συγκεντρώσεις στις 12.00 τοπική ώρα ( 13.00, ώρα Ελλάδος) στους χώρους εργασίας και στην Πλατεία του Παν/μιου της Βαρκελώνης.
Το διάταγμα για την στάση εργασίας προβλέπει ότι το μετρό, τα λεωφορεία και οι τοπικοί σιδηρόδρομοι θα καλύψουν το 50% των δρομολογίων τους κατά τις ώρες αιχμής (06.30-9.30 και 17.00-20.00) και το 25% κατά την υπόλοιπη ημέρα και στους σιδηροδρόμους και τον προαστιακό το 33% καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Στα νοσοκομεία το διάταγμα προβλέπει ότι θα καλύπτονται κανονικά όλα τα επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία και στις ειδικές μονάδες τους.

El Pais: Ενεργοποίηση του άρθρου 155 ζητάει ο Αλμπερτ Ριβέρα (11:06)

Σύμφωνα με την El Pais, ο ηγέτης των «Πολιτών» Αλμπερτ Ριβέρα, ζήτησε από τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει πότε αναστέλλεται η αυτονομία μιας περιοχής.
Το μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα, έχει χαρακτηριστεί ως «ακραίο» μέτρο για «καταστάσεις που είναι και ακραίες και ασυνήθιστες».  

«Βουτιά» στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης (10:21)

Χρηματιστήριο ΙσπανίαςAP Photo/Francisco Seco
Με πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Με την έναρξη των συναλλαγών ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,3% ενώ παράλληλα αυξήθηκαν τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της χώρας, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.  

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο της Καταλονίας (10:08)

Η Ιταλία κοιτάζει στην... Καταλονία (09:45)

AP Photo/Francisco Seco
Στραμμένο στην Καταλονία είναι το βλέμμα των Ιταλών που στις 22 Οκτωβρίου, οι περιφέρειες της Λομβαρδίας (με πρωτεύουσα το Μιλάνο) και Βένετο (με πρωτεύουσα την Βενετία) θα διοργανώσουν τοπικό, συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα, με αίτημα την υιοθέτηση μορφών αυτονομίας (ιδίως φορολογικής), αλλά «σεβόμενες την ενότητα του ιταλικού κράτους».
Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
«Πρόκειται για έναν άλλο σταθμό της κρίσης της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Πρόκειται, άλλωστε, και για ένα παρελθόν που δεν θέλει να παρέλθει, αφού όποιος επισκέπτεται τη Βαρκελώνη μπορεί να δει ακόμη τις πληγές του ισπανικού εμφυλίου» υπογράμμισε ο υποδιευθυντής του περιοδικού L' Espresso, Μάρκο Νταμιλάνο.
«Όπως και να έχει, θα είναι ένα τραύμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει, παράλληλα, ο υποδιευθυντής της εφημερίδας Corriere della Sera, Αντόνιο Πολίτο. «Η Ευρώπη, με την μεγάλη της ασάφεια, λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα γεγονότων σαν και αυτό της Καταλανίας και ίσως όχι μόνον» τονίζει και παράλληλα προσθέτει ότι «η απόλυτη αυτή σιωπή, η απουσία της Ευρώπης είναι σοβαρότατη».
H εφημερίδα La Repubblica, από τη μεριά της, θεωρεί ότι «η φωτογραφία που συμβολίζει ίσως καλύτερα τη χθεσινή ημέρα είναι εκείνη που απαθανατίζει έναν νεαρό Καταλανό πολίτη, ο οποίος αγκαλιάζει έναν άνδρα της τοπικής αστυνομίας». «Μια εικόνα που δείχνει όλη την πικρία των τοπικών αστυνομικών της Βαρκελώνης -τον Mossos d' Esquadra- για το ότι δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τη βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών της Μαδρίτης, σε βάρος τόσων ηλικιωμένων, των φοιτητών και των γονιών τους» συμπληρώνει η εφημερίδα της Ρώμης.
«Υπάρχει ένα πρόβλημα στις ίδιες τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν προβλέπουν την δυνατότητα ανεξαρτητοποίησης ενός λαού, κάτι που είδαμε και με την Σκοτία. Είναι σαφές, βέβαια, ότι μια ασθενής, αδύναμη Ευρώπη, όπως και ασθενή κράτη- μέλη, ευνοούν εξελίξεις σαν και αυτές της Καταλονίας» σχολιάζει ο διευθυντής της εφημερίδας La Stampa, Μαουρίτσιο Μολινάρι.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Η Νέα Δημοκρατία για το δημοψήφισμα στην Καταλονία(08:58)

Νέα ΔημοκρατίαEUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τοποθετήθηκε για το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονία:
Το αμετάβλητο των συνόρων είναι κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση σταθερότητας για την Ευρώπη. 
Μια Ευρώπη που την θέλουμε ισχυρή και ενωμένη.
Όχι ασταθή και κατακερματισμένη.
Σεβόμαστε τις αποφάσεις των πολιτών που λαμβάνονται και εκφράζονται με σεβασμό στο θεσμοθετημένο δημοκρατικό πλαίσιο και σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους κάθε Κράτους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο εξαντλητικός διάλογος, η συνεννόηση και η ψυχραιμία είναι τα προσφορότερα μέσα επίλυσης κάθε κρίσης, αφού η χρήση βίας περισσότερο ενισχύει παρά εκτονώνει τις εντάσεις.

Συνδικάτα και οργανώσεις καλούν αύριο σε γενική απεργία (08:37)

ΚαταλονίαAP Photo/Alvaro Barrientos
Περίπου σαράντα συνδικαλιστικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις απηύθυναν την Κυριακή έκκληση να υπάρξει παλλαϊκή συμμετοχή σε μια γενική απεργία στην Καταλονία την Τρίτη (03/10), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ωμή βία του ισπανικού κράτους.
«Καλούμε όλη την κοινωνία, τις οργανώσεις των εργοδοτών, τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους ανεξάρτητους, τους θεσμούς και όλους τους πολίτες της Καταλονίας να συμμετάσχουν για να παραλύσει η χώρα την Τρίτη 3η Οκτωβρίου», ανέφεραν οι οργανώσεις αυτές σε κοινή ανακοίνωσή τους.  

Ο γερμανικός Τύπος για το δημοψήφισμα στην Καταλονία (08:11)

Το ζήτημα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία αποτελεί βασικό θέμα της ειδησεογραφίας στην Γερμανία, τόσο στα έντυπα όσο και στα ηλεκτρονικά μέσα.
Για μια «Ματωμένη Κυριακή στην Βαρκελώνη» κάνει λόγο η εφημερίδα Bild, η οποία επισημαίνει ότι ο κόσμος «έμεινε άναυδος μπροστά στην άγρια βία της αστυνομίας».
«Βρείτε επιτέλους συμβιβασμό!», γράφει σε ιδιαίτερα δραματικό τόνο σε σχόλιό του το περιοδικό Der Spiegel και σημειώνει: «Η άσχημη κατάσταση στην Καταλονία είναι το αποτέλεσμα μιας κλιμάκωσης την οποία επέτρεψαν ο Καταλανός Κάρλες Πουτζντεμόν και ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι. Αντί για τον διάλογο βασίζονται και οι δύο στην αντιπαράθεση. Αυτό πρέπει να αλλάξει».
«Η Ισπανία συμπεριφέρεται σαν κράτος-οπερέτα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt. Η 1η Οκτωβρίου, αναφέρει η εφημερίδα, είναι μια θλιβερή μέρα για την Ισπανία.
Σε ανάλογο πνεύμα, η Süddeutsche Zeitung τονίζει στον κεντρικό τίτλο της «η Μαδρίτη απέτυχε θανάσιμα» και σε άρθρο γνώμης σημειώνει ότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν έχει δίκιο, τονίζει ωστόσο ότι η κεντρική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε μειώσει την ένταση.
Σε διαφορετικό τόνο το σχόλιο της Frankfurter Allegmeine Zeitung, με τίτλο «Γιατί η Ισπανία κάνει το σωστό» και υπότιτλο «με την συνεπή προσέγγισή της στην Καταλονία η Ισπανία αποδεικνύει ότι αποτελεί κράτος δικαίου - παρόλα αυτά η κυβέρνηση στην Μαδρίτη δεν είναι αθώα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αλληλεγγύη! (07:39)

Η Ε.Ε. εξάντλησε ως φαίνεται όλο το απόθεμα αλληλεγγύης προς τους οπαδούς της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα όταν ξυλοκοπήθηκαν άγρια στη διάρκεια του άτυπου δημοψηφίσματος που (καλώς ή κακώς) οργάνωσαν το καλοκαίρι προκειμένου να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Γι’ αυτό ίσως τώρα δεν περισσεύει αλληλεγγύη για τους πολίτες της Καταλονίας που (καλώς ή κακώς) οργάνωσαν κι αυτοί δημοψήφισμα για την απόσχιση ή όχι από την Ισπανία. Προφανώς οι πλαστικές σφαίρες και τα γκλομπ του Ραχόι είναι πιο μαλακά και δεν πονάνε όσο εκείνα του Μαδούρο.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή τη φορά προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη βία των κρατικών αρχών της Ισπανίας. Αλλωστε, αυτό είχε κάνει και στην περίπτωση της Βενεζουέλας! Εκτός αν...
Α.Ψ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Καλημέρα και χρόνια πολλά, φίλες αναγνώστριες και φίλοι αναγνώστες

  Καλημέρα και χρόνια πολλά, φίλες αναγνώστριες και φίλοι αναγνώστες Τη φώτισή σας, παρακαλώ, μέρα που είναι. Η ακρότητα και η σταθερότητα έ...