Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Δύσκολη η «εξίσωση ΔΝΤ» για την Αθήνα: Συνάντηση Τσίπρα -Λαγκάρντ στο Νταβός

Δύσκολη η «εξίσωση ΔΝΤ» για την Αθήνα: Συνάντηση Τσίπρα -Λαγκάρντ στο Νταβός
Πηγή: Reuters
 Τις προθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα θα προσπαθήσει να διαγνώσει η κυβέρνηση κατά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Διαβάστε επίσης

Το ΔΝΤ κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το ζήτημα της ενεργοποίησης του εγκεκριμένου «επί της αρχής» προγράμματος του με την Ελλάδα, ζητώντας μεγαλύτερη σαφήνεια από τους Ευρωπαίους στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την ταχύτερη επιστροφή της Ελλάδος στην ανάπτυξη, καθώς και τη διατήρηση των αναπτυξιακών ρυθμών μεσοπρόθεσμα.
Αν και Ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν πως η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη,  ωστόσο πηγές από την Ουάσιγκτον τονίζουν με νόημα πως στο ΔΝΤ μετέχουν 189 κράτη μέλη και όχι μόνον τα 19 κράτη της ευρωζώνης ή τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.
Στη βάση αυτή, οι εν λόγω πηγές προσθέτουν πως πολλές αναδυόμενες ή αναπτυσσόμενες χώρες μέλη του ΔΝΤ δεν καλοβλέπουν μια ενδεχόμενη νέα δέσμευση χρημάτων για την Ελλάδα, ειδικά όταν εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο για αυτή ένα πολύ μεγάλο μέρος των χρημάτων του ESM. Σημειώνουν δε πως και οι ΗΠΑ θέλουν να υπάρξει μια πραγματικά βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος πριν δώσουν την έγκριση τους σε ένα νέο πρόγραμμα.
Πάντως, πέραν από το χρέος το ΔΝΤ έχει δείξει πως είναι αποφασισμένο να ζητήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα.


Η Λαγκάρντ ήταν χθες αποκαλυπτική από το Νταβός στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να δρομολογήσει η χώρα. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συντάξεις απείχαν υπερβολικά από τις αντίστοιχες των εταίρων της και αυτό ίσχυε για όλες, μεσαίες, μεγάλες και μικρές. Ήταν πολύ υψηλές και οι Έλληνες έπρεπε να τις ρυθμίσουν» , δήλωσε στο πλαίσιο πάνελ και προσέθεσε: «Η περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων είναι ένα δύσκολο πολιτικό δίλημμα. Ποιο είναι το απαραίτητο όριο για το δίχτυ ασφάλειας και ποιό είναι το κατώφλι πέρα από το οποίο προστατεύονται πραγματικά οι συντάξεις;».
Παράλληλα, η Λαγκάρντ μέσω άρθρου της στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ έκανε μια ηχηρή παρέμβαση για το «χάσμα γενεών» που προκάλεσε η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, στέλνοντας το μήνυμα πως τα εισοδήματα και τα επίπεδα απασχόλησης των νέων εργαζομένων στην ΕΕ δεν επαρκούν για να στηρίξουν μελλοντικά τις συντάξεις και τις παροχές προς τους ηλικιωμένους.
Έκθεση που δημοσιοποίησε χθες το ΔΝΤ για το ίδιο θέμα αναφέρει πως οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων που προωθήθηκαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης σε χώρες όπως η Ελλάδα προστάτευαν τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά μετατόπισαν το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης και της προσαρμογής στις μελλοντικές γενιές  συνταξιούχων.
«Όταν συνταξιοδοτηθεί η σημερινή νεολαία θα αντιμετωπίσει ενδεχομένως μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας από τους σημερινούς συνταξιούχους», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κίεβο και Μόσχα επιβεβαιώνουν τον τερματισμό της παροχής αερίου προς την ΕE

  ΚΌΣΜΟΣ  / Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025, 11:25:37 /   Τελευταία Ενημέρωση: 13:17   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Το Κίεβο και η Μόσχα επιβεβαίωσαν με χωριστ...