Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Μητσοτάκης: Πρόσωπα της κεντροαριστεράς στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, μείωση φόρων και εισφορών


83η ΔΕΘ, Κ. Μητσοτάκης, Συνέντευξη Τύπου

Μητσοτάκης: Πρόσωπα της κεντροαριστεράς στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, μείωση φόρων και εισφορών

© Φωτογραφία : Achilleas Chiras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την τραγωδία στο Μάτι και τη συμφωνία των Πρεσπών, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε μείωση φόρων και εισφορών, ενίσχυση των επενδύσεων, ενώ προανήγγειλε τη συνεργασία με πρόσωπα από την κεντροαριστερά.
Τους στόχους μίας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε μείωση φόρων και εισφορών και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, με αιχμή την τραγωδία στο Μάτι και τη συμφωνία των Πρεσπών.
Αναφερθείς στη συμφωνία με την πΓΔΜ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα την ψηφίσει, ούτε θα την κυρώσει αν έχει αναλάβει την εξουσία έως τότε. Κατηγόρησε για το ίδιο θέμα τον κ. Τσίπρα ως λαϊκιστή και τον κ. Καμμένο ως «τσάμπα μάγκα» καθώς, όπως είπε, το ζήτημα με τα Σκόπια «δεν ήταν ποτέ ο Μέγας Αλέξανδρος» και τα αγάλματα του Γκρουέφσκι, αλλά η «γλώσσα και η εθνότητα», τα οποία η σημερινή κυβέρνηση παραχώρησε.
Επίσης, αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι έκανε λόγο για «ανικανότητα» και «αδικαιολόγητο κυνισμό» της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ δήλωσε ότι η πρόταση της ΝΔ για τη μείωση κατά 30% προηγήθηκε από την αντίστοιχη δέσμευση του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι η βασική επιδίωξη του κόμματός του είναι η μείωση να αφορά τόσο τα φτωχότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνία, όσο και τη μεσαία τάξη.
Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευσή του να εισπράττεται ο ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό σημαίνει και την ταυτόχρονη δέσμευση μείωση των πόρων που θα λαμβάνουν από το κεντρικό κράτος.
«Μέτρα ευθυγραμμισμένα με τη δική μας πολιτική, τα οποία αντέγραψε ο κ.Τσίπρας δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην τα υπερψηφίσουμε. Όμως εμείς δεν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε μικρές ομάδες ψηφοφόρων αποσπασματικά, αλλά να προωθήσουμε ένα συνολικό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ό,τι αφορά την περικοπή των συντάξεων, σημείωσε ότι το κόμμα του δεν ψήφισε τις συγκεκριμένες διατάξεις εκφράζοντας την ελπίδα του να μην εφαρμοστεί. Προανήγγειλε επίσης ένα «νέο φιλόδοξο σχέδιο» για το ασφαλιστικό κάνοντας λόγο για έναν «ατομικό κουμπαρά» που θα ισοδυναμεί με μια επικουρική σύνταξη.
«Δίπλα στη λέξη λαϊκιστής υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεχόμενος ερώτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της πΓΔΜ. Στο ίδιο πλαίσιο αποκάλεσε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, «τσάμπα μάγκα». 
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε και πάλι ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών όταν τη φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι αν έχουν προηγηθεί εκλογές και κερδίσει η ΝΔ, τότε το κόμμα του δεν θα κυρώσει τη συμφωνία. Σημείωσε ωστόσο ότι «το θέμα του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει». 
83η ΔΕΘ, Κ. Μητσοτάκης, Συνέντευξη Τύπου
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ACHILLEAS CHIRAS / SOOC
83η ΔΕΘ, Κ. Μητσοτάκης, Συνέντευξη Τύπου
Σε επόμενη ερώτηση σημείωσε ότι «το ζήτημα δεν ήταν ποτέ ο Μέγας Αλέξανδρος […] το πρόβλημα ήταν πάντα η γλώσσα και η εθνότητα». Αυτό πλέον το πέτυχαν λόγω της σημερινής κυβέρνησης, συμπλήρωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τραυματίζει την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ελλάδα καθώς φέρνει τον διχασμό μέσα από συνθήματα όπως το «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». «Έχω πρόθεση να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, και αυτών που θα έχουν ψηφίσει οποιοδήποτε άλλο κόμμα», επισήμανε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος των φορολογικών ελαφρύνσεων που πρότεινε, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι παράλληλα με αυτό υπάρχει και πρόταση για το «συμάζεμμα των κρατικών δαπανών». «Το συμμάζεμα των δημόσιων δαπανών είναι η άλλη όψη των φοροελαφρύνσεων», τόνισε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα είναι απολύτως κοστολογημένο, αλλά ότι για ένα μέρος του θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τους πιστωτές.

83η ΔΕΘ, Κ. Μητσοτάκης, Συνέντευξη Τύπου
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ACHILLEAS CHIRAS / SOOC
83η ΔΕΘ, Κ. Μητσοτάκης, Συνέντευξη Τύπου
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός «μεγάλου συνασπισμού» σε περίπτωση που η ΝΔ δεν πετύχει αυτοδυναμία, ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συμφωνίας συγκυβέρνησης που θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσω εγώ ή η ΝΔ σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε συγκεκριμένα.
Λίγο αργότερα, σε άλλη ερώτηση για την απλή αναλογική, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη θέση ότι ο εκλογικός νόμος θα έχει αλλάξει πριν την επόμενη προεδρική εκλογή. 
Για την αλλαγή του Συντάγματος, ο πρόεδρος τη ΝΔ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για αργοπορία και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «ξεθάβει την αναθεώρηση λίγο πριν τις εκλογές», τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν θα μπει στη συζήτηση αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν μπουν σε αναθεωρητική διαδικασία.
Ο ίδιος δεσμεύτηκε για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με διάλυση της βουλής.
​«Θα βάλω πρόσωπα και από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας: «Και στην κυβέρνηση ακόμη κι αν είμαι αυτοδύναμος».
Τάχθηκε ακόμη υπέρ της εκλογής ευρωβουλευτών με σταυρό, αναφέροντας επίσης ότι «στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς. Δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη στις εκλογές πρώτου βαθμού. Θα δούμε τι θα κάνουμε στους μεγάλους δήμους».
Μιλώντας για την τραγωδία στο Μάτι έκανε λόγο για «ανικανότητα» και «αδικαιολόγητο κυνισμό» της κυβέρνησης. «Αν γνώριζε (εκείνο το βράδυ για τους νεκρούς), είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι ανίκανος διαχειριστής».
Σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να είναι ο τρόπος να μπεις στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα. Γι'αυτό μπήκε αυτή η πρόβλεψη στο Σύνταγμα». Αργότερα, απαντώντας, σε δεύτερη ερώτηση για το ζήτημα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των συμβάσεων για τις περιπτώσεις όπου καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ερωτηθείς για το προσφυγικό και το κέντρο στη Μόρια, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε δύο φωτογραφίες από το κέντρο ταυτοποίησης στη Λέσβο και εξέφρασε τον αποτροπιασμό του. «Είναι ντροπή. Η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Κατηγόρησε, παράλληλα, τον κ. Τσίπρα ότι είναι ο μόνος που δε μιλάει για ασφαλή σύνορα και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα προωθήσει τη σχετική συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητώντας ακόμη την απλοποίηση της διαδικασίας ασύλου σε δύο στάδια κι όχι τέσσερα, όπως σήμερα. 
Σε ερώτημα για τις αντιδράσεις της ΝΔ όταν ο καταδικασμένος για τη 17 Νοέμβρη, Δημήτρης Κουφοντίνας, παίρνει άδειες από τη φυλακή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα αλλάξει το καθεστώς αδειών για ανθρώπους που είναι καταδικασμένοι πολλές φορές σε ισόβια. «Δεν μπορεί ο κ. Κουφοντίνας να βγαίνει όποτε θέλει», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου