Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Λέγκα: «Η Ιταλία θα είναι καλύτερα αν επιστρέψει στην λιρέτα» - Μετωπική σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών

Λέγκα: «Η Ιταλία θα είναι καλύτερα αν επιστρέψει στην λιρέτα» - Μετωπική σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών
"Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Η Ιταλία θα έλυνε τα περισσότερα προβλήματα της αν είχε δικό της νόμισμα" δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Λέγκα καθώς «η Ιταλία θα είχε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες εκτός ευρωζώνης».
Ο Claudio Borghi δεν μίλησε τυχαία καθώς η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ ήταν στον βασικό σχεδιασμό της Λέγκα στο πρώτο κυβερνητικό πρόγραμμα που είχε εκπονήσει.
Η Ιταλία δεν σκοπεύει να αλλάξει τον στόχο του 2,4% για το δημοσιονομικό έλλειμμα παρά τις πιέσεις των Βρυξελλών και των Ευρωπαίων εταίρων της, δήλωσε λίγο αργότερα την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο.
“Δεν υπαναχωρούμε από τον στόχο του 2,4% (του ΑΕΠ), αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε ένα χιλιοστό”, τόνισε ο Ντι Μάιο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Εν τω μεταξύ, σε άλλες δηλώσεις του σημείωσε ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία” ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θέλουν να πέσει η ιταλική κυβέρνηση.
Σχολιάζοντας, ωστόσο, τις δηλώσεις που έκανε ο βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού και επικεφαλής του τομέα Οικονομικών της Λέγκας, Κλαούντιο Μπόργκι, ότι η Ιταλία θα απολάμβανε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες εάν ήταν εκτός ευρωζώνης, ο Ντι Μάιο τόνισε ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν θέλει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ενιαίο νόμισμα, αλλά είναι όμως έτσι;
Τα πάντα είναι θέμα γεωπολιτικής: Η οικονομία είναι κάτι που προέρχεται και απορρέει από αυτήν. Όλα δείχνουν ότι η Ιταλία ετοιμάζεται για έξοδο από το ευρώ. Το πρώτο προγραμματικό προσχέδιο της συμμαχίας της «Λέγκα» και των «Πέντε Αστέρων» που θα σχημάτιζε κυβέρνηση αναφέρονταν στην αποχώρηση από το ευρώ.
Στο επόμενο και τελικό προγραμματικό σχέδιο αυτό «μαζεύτηκε» αλλά είναι σαφές ότι έγινε επειδή έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία «σιωπηλά» χωρίς πολλές αντιδράσεις.
Ακόμα και ο ΥΠΟΙΚ τον οποίο πρότεινε στην αρχή η συμμαχία, ο Πάολο Σαβόνα είναι γνωστός πολέμιος του ευρώ και για αυτό άλλωστε εμπόδισε τον διορισμό του ο Ιταλός πρόεδρος Σ.Ματαρέλα εκτελώντας ένα πολιτικό «πραξικόπημα» ενάντια στην θέληση του 70% των ψηφοφόρων στην Ιταλία.
Η Ιταλία μπορεί να επιστρέψει στην ιταλική λιρέτα (την οποία πάντα η Ρώμη την χρησιμοποιούσε ως όπλο για να στηρίζει την βιομηχανία της) αλλά χρειάζεται δύο πράγματα:
Πρώτον παραγωγή, την οποία και διαθέτει. Η Ιταλία παράγει από αυτοκίνητα, αεροσκάφη, οπλικά συστήματα, όπλα, ηλεκτρονικά συστήματα, λογισμικό, αγροτικά προϊόντα, μέχρι αρώματα, παπούτσια και ρούχα.
Το δεύτερο είναι η ενέργεια, την οποία δεν διαθέτει. Χρειάζεται φθηνό φυσικό αέριο και φθηνό πετρέλαιο για να είναι ανταγωνιστική.
Εάν η Ιταλία αποκτήσει μια τέτοια πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια τότε έχοντας χαμηλό κόστος παραγωγής και ένα ευέλικτο εθνικό νόμισμα, δηλαδή την ιταλική λιρέτα, θα γίνει τόσο ανταγωνιστική που στην Γερμανία θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα.
Άλλωστε η ίδια η Γερμανία πότε έγινε ανταγωνιστική; Όταν ο Γ.Σρέντερ την συνέδεσε μέσω του Nord Stream με τα αποθέματα της Gazprom με αποτέλεσμα όχι μόνο να αποκτήσει φθηνή ενέργεια, αλλά το κυριότερο, το Βερολίνο απελευθερώθηκε από τις ΗΠΑ και τον αγγλοσαξωνικό άξονα.
Δύο είναι οι πηγές ενέργειας για την Ιταλία: Η πρώην αποικία της, η Λιβύη απ'όπου θα παίρνει το πετρέλαιό της και το φυσικό αέριο της Gazprom.
Έτσι λοιπόν και η Ιταλία επιζητά την πρόσβασή της στο ρωσικό φυσικό αέριο δηλαδή την επέκταση του Turkish Stream μέχρι την Ιταλία.
Μαντέψτε ποιοι είναι στην μέση για να γίνει αυτο; Μα φυσικά η Ελλάδα. Από Βουλγαρία δεν μπορεί να περάσει ο αγωγός. Οι Αμερικανοί θα τον σταματήσουν. Όπως επίσης και από τα Σκόπια.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουν τα Σκόπια άμεσα εντός του ΝΑΤΟ.
Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Και οι Αμερικανοί αλλά και οι Γερμανοί «βολεύονται» με το να ονομαστούν τα Σκόπια «Μακεδονία». Άνω, Κάτω, Νέα, ή... εντός εκτός και επι τα αυτά, δεν τους ενδιαφέρει, θέλουν μόνο να υπάρχει εκχώρηση της Μακεδονίας στα Σκόπια.
Διότι έτσι θα υπάρχει ένας μόνιμος μελλοντικός εκβιασμός προς την Ελλάδα εάν αυτή δεν συμμορφώνεται προς τα υποδείξεις, ότι θα μπορούσε εν τέλει να υπάρξει και μια «Ενωμένη Μακεδονία».
Για αυτό άλλωστε και οι Αμερικανοί πίεσαν τις τελευταίες ημέρες να γίνει αποδεκτό το «Μακεδονία του Ίλιντεν» αν και γνώριζαν πόσο επικίνδυνο ήταν το όνομα αυτό για την Ελλάδα.
Νέα άνοδος στην απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου το οποίο αγγίζει υψηλό 4 ½ ετών, καθώς η ιταλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην υποκύψει στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για τον προϋπολογισμό
Η απόδοση του 10ετούς τίτλου κινείται στο 3,4%, καταγράφοντας άνοδο 11 μ.β. σε σχέση με χθες, του 5ετούς τίτλου ενισχύεται στο 2,68% και του 2ετούς στο 1,44%, το spread μεταξύ του yield του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διευρύνεται σε υψηλό 5ετίας, στο 302 μονάδες, το χρηματιστήριο του Μιλάνου άνοιξε με πτώση 1,3%, ενώ ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 2,8%.
Η Ιταλία προκάλεσε αναταράξεις στις Βρυξέλλες στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, όταν αποκάλυψε την απόφασή της για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, σημαντικά υψηλότερο από αυτό που ζητάει να της επιβάλλει η ΕΕ
Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στο ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού και στο αίτημα της Ρώμης για μεγαλύτερη ευελιξία, δήλωσε πως «αν η Ιταλία θέλει μια περαιτέρω, ιδιαίτερη μεταχείριση, αυτό θα σήμαινε το τέλος του Ευρώ. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί».
«Η Ιταλία απομακρύνεται από τους δημοσιονομικούς στόχους που θέσαμε μαζί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν θα ήθελα, τώρα που ξεπεράσαμε την ελληνική κρίση, να ξαναπέσουμε στην ίδια κρίση, με την Ιταλία. Μια κρίση αυτού του είδους, είναι αρκετή», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τόνισε πως οι ανησυχίες γύρω από τον προϋπολογισμό της Ιταλίας το 2019 πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα. 
Όλοι μας γνωρίζουμε τι διακυβεύεται, υπογράμμισε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. 
Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι ευθύνη της Ιταλίας να δείξει ότι έχει ένα βιώσιμο και αξιόπιστο σχέδιο προϋπολογισμού. 
«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις που έγιναν από την ιταλική κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει ανησυχίες όσον αφορά τη δημοσιονομική της πορεία, ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα» σημείωσε σύμφωνα με το Reuters. 
Όπως φαίνεται όμως, η ΕΕ έχει μόνο δύο επιλογές: Είτε θα βάλει «νερό» στο «κρασί» της και θα συμβιβαστεί με την Ιταλία, είτε θα δει την Ιταλία εκτός ευρώ και η χώρα αυτή διαθέτει παραγωγή για να ζήσει εκτός ευρώ αλλά τότε θα ξεκινήσει να «ξηλώνεται» το «πουλόβερ» της ευρωζώνης..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σκέψεις για υποχρεωτικά καταφύγια στα κτήρια στη Νορβηγία λόγω της ρωσικής απειλής

  Newsroom   Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025 20:40 Καταφύγιο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Sergei Grits Υποχρεωτική θέλει να ξανακάνει την κατασκευή...