Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Πώς το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ επηρεάζει τα σχέδια ελληνικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης


Σημαίες Ελλάδας και πΓΔΜ

Πώς το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ επηρεάζει τα σχέδια ελληνικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

© AFP 2018 / Maja Zlatevska
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ματθαίος Παπαοικονόμου-Σιδέρης
 0  0  0
Τον αντίκτυπο που έχει στην ελληνική πολιτική σκηνή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, επιχειρούν να «διαβάσουν» πολιτικοί αναλυτές, κάνοντας λόγο για βολική κατάσταση στο σήμερα, που όμως δεν ξεκαθαρίζει μακροπρόθεσμα το τοπίο.
Ως σκηνικό που «βολεύει» την ελληνική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αν και περιπλέκει τα πράγματα, είναι αυτό που διαμορφώνεται μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές που μίλησαν στο Sputnik.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπήρξε αντιφατικό και δε ξεκαθάρισε το τοπίο. Το 90% στο "ναι" είναι σίγουρα ένα σαφές μήνυμα που αλλάζει όμως πολύ από τη χαμηλή συμμετοχή. Όπως φαίνεται ο κ. Ζάεφ θα πάει το θέμα στη Βουλή και εάν αποτύχει θα γίνουν εκλογές. Αυτό αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα και σίγουρα προκαλεί χρονική επιμήκυνση», επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής, Γιώργος Φλέσσας.
Πώς, όμως, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επηρεάζει το εγχώριο πολιτικό σκηνικό;
«Η εξέλιξη είναι βολική για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και κυρίως για την κυβέρνηση», εκτιμά ο κ. Φλέσσας. «Η Αθήνα αφού έδειξε στην Ε.Ε., στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ ότι επιθυμεί τη συμφωνία, σήμερα κερδίζει πολιτικό χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. αποφεύγουν για κάποιους μήνες την πολιτική φθορά, τις τριβές και μπορούν να μετατοπίσουν τη συζήτηση σε άλλα θέματα. Κατά τη γνώμη μου, η ελληνική πλευρά θα παίξει το παιχνίδι της αναμονής και θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στα Σκόπια».
Μιλώντας για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Φλέσσας σημειώνει πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «δε δημιουργεί κάποιο πρόβλημα».
Όπως εξηγεί, μείζων και ελάσσων αντιπολίτευση έχουν επενδύσει πάρα πολλά στο ζήτημα του Μακεδονικού και με το αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε, το σενάριο πως η συμφωνία θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στην ελληνική βουλή «πάει προς τα πίσω». Αυτό σημαίνει ότι «μπορεί να μην έρθει και καθόλου προς ψήφιση σε αυτήν τη Βουλή», και να αποτελέσει πρόβλημα «που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση».
Όσο για τον κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο κ. Φλέσσας υποστηρίζει πως «βγαίνουν από μία δύσκολη θέση γιατί εάν το θέμα ερχόταν σύντομα προς ψήφιση, θα έπρεπε να υλοποιήσουν αυτά που έλεγαν».
Την ίδια στιγμή, όμως, η κατάσταση περιπλέκεται αντί να απλοποιείται, εκτίμα από τη μεριά του ο επικοινωνιολόγος και διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος.
«Η κατάσταση για την Ελλάδα αντί να απλοποιείται, περιπλέκεται γιατί δίνει ισορροπημένο άλλοθι πια στους ανθρώπους που ήταν ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών να αποκτήσουν έναν λόγο που θα είναι πιο καυστικός: "να ορίστε και οι Σκοπιανοί δε θέλουν μία συμφωνία σαν και αυτή"», επισημαίνει.
Η κυβέρνηση, από την άλλη, «μπορεί να ισχυριστεί ότι η συμφωνία αυτή που δε τη θέλουν οι Σκοπιανοί, μοιραία ήταν καλή για την Ελλάδα».
Σε περίπτωση που το θέμα δε λυθεί στο εγγύς μέλλον, ο κ. Μαύρος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το ζήτημα να αποτελέσει διακύβευμα εν όψει και εκλογών το 2019.
«Εάν απομακρυνθεί η χρονική απόσταση μέσα στην οποία θα μπορούν να λύσουν τα Σκόπια το θέμα, αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε βαθύτερα στη δική μας προεκλογική περίοδο και αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει διακύβευμα του προεκλογικού λόγου των κομμάτων».
Στο ερώτημα εάν το αποτέλεσμα δίνει δυνατότητα πολιτικών ελιγμών στην ελληνική πλευρά, ο κ. Μαυρός ξεκαθαρίζει πως αυτό σίγουρα δεν ισχύει για την κυβέρνηση.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Πρέπει να περιμένει λέγοντας "λύστε το θέμα σας και ελάτε να μας πείτε πού καταλήξατε"».
Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για την αντιπολίτευση, όπως σημειώνει, καθώς μπορεί να ενισχύει τη θέση της, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μία καλή συμφωνία και ενδεχομένως να αρχίσει να ετοιμάζει το έδαφος «ώστε σε περίπτωση που εκείνη είναι κυβέρνηση, να ζητήσει δημοψήφισμα για να επαναδιαπραγματευτεί κάποια πράγματα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σκέψεις για υποχρεωτικά καταφύγια στα κτήρια στη Νορβηγία λόγω της ρωσικής απειλής

  Newsroom   Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025 20:40 Καταφύγιο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Sergei Grits Υποχρεωτική θέλει να ξανακάνει την κατασκευή...