Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Σε λευκό κλοιό η Ελλάδα: Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα από το χιόνι


Χιόνα στη Θεσσαλονίκη.

Σε λευκό κλοιό η Ελλάδα: Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα από το χιόνι

© AFP 2018 / Sakis Mitrolidis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της «Σοφίας», το νέο «κύμα» κακοκαιρίας που θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο. Προβλήματα στην κυκλοφορία, κλειστοί δρόμοι, απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία.
Στα λευκά έχουν ντυθεί πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς το νέο κύμα κακοκαιρίας ονόματι «Σοφία» βρίσκεται σε εξέλιξη, φέρνοντας δριμύ ψύχος, καταιγίδες και χιονοπτώσεις. 
Οι έντονες χιονοπτώσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα στις μετακινήσεις στη Βόρεια Ελλάδα που σε πολλές περιπτώσεις έχουν οδηγήσει τις Αρχές σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ σε αρκετά σημεία είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. 
Αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδας σημειώνονται προβλήματα, όπως σε χωριά της Λαμίας, όπου ο αυξημένος όγκος χιονιού προξένησε, σύμφωνα με πληροφορίες, βραχυκυκλώματα και διακοπές στην ηλεκτροδότηση. 
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, έκλεισε και η Περιφερειακή Οδός Πεντέλης — Νέας Μάκρης, λόγω χιονόπτωσης, και σύμφωνα με την Τροχαία, απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, έως το ύψος του καταστήματος Πανόραμα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι νωρίτερα το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Αττική αντιμετώπισε κάποιο τεχνικό πρόβλημα, το οποίο στη συνέχεια όμως αποκαταστάθηκε. 
Χιόνια στα βόρεια και τα ορεινά της Αττικής, μέτρα από την Τροχαία
Τα προγνωστικά μιλούν για χιονοπτώσεις πιθανόν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας τις βραδινές ώρες. Άλλωστε, ήδη χιονίζει στα βόρεια και τα ορεινά της Αττικής, με συνέπεια η Τροχαία να προχωρήσει σε απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών στη Μαλακάσα και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών — Θηβών, για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος αποκλεισμού του οδικού δικτύου, ενώ και τα ΙΧ χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία και σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στα εξής σημεία: Στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών — Θηβών, από το 6ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Θήβα, στην περιοχή των Βιλίων. Και στη νέα εθνική οδό Αθηνών — Λαμίας, από το 32,5 χιλιόμετρο (διόδια Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία. Εξαιρούνται μόνο τα φορτηγά που κινούνται προς Χαλκίδα.
Παράλληλα, μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα υπόλοιπα οχήματα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών — Θηβών, επίσης στο ρεύμα προς Θήβα στο ύψος των Βιλίων.
Υπενθυμίζεται ότι παραμένει κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω.
Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα με προβλήματα στις μετακινήσεις 
Στα λευκά έχουν ντυθεί από νωρίς οι νομοί της Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική.
Στη Θεσσαλονίκη, ειδικότερα, μεγάλος όγκος χιονιού εμφανίζεται στον Χορτιάτη και στα γύρω ορεινά, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιόνι αναμένεται να πέσει και μέσα στην πόλη τις επόμενες ώρες.
Χιονόπτωση στα ορεινά προάστια της Θεσσαλονίκης.
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC
Χιονόπτωση στα ορεινά προάστια της Θεσσαλονίκης.
Χιονισμένη είναι και η Αρναία της Χαλκιδικής, καθώς και τα γύρω ορεινά χωριά, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από και προς το χωριό Ταξιάρχης.
Ακυρώσεις πτήσεων σημειώθηκαν, εν τω μεταξύ σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, λόγω χαμηλής νέφωσης. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου, δήλωσε ότι τέσσερις πτήσεις προσγειώθηκαν στην Καβάλα και μία στην Αθήνα, ενώ δύο ακυρώθηκαν. Συγκεκριμένα, στην Καβάλα, προσγειώθηκαν οι πτήσεις Αμβούργο — Θεσσαλονίκη, Αθήνα — Θεσσαλονίκη, Ντύσελντορφ — Θεσσαλονίκη και από Βερολίνο για Θεσσαλονίκη. Επίσης, στην Αθήνα προσγειώθηκε η πτήση από Στοκχόλμη για Θεσσαλονίκη, ενώ ακυρώθηκαν δύο πτήσεις από την Ντόχα και το Μπάντεν.
Τεχνικό πρόβλημα αντιμετωπίζει, παράλληλα, και το δρομολόγιο τρένου, Φλώρινα — Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η γραμμή έχει ακινητοποιηθεί και θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση. Πρόβλημα ηλεκτροκίνησης σημειώθηκε, επίσης, σε αμαξοστοιχία, στο ύψος των Νέων Πόρων Πιερίας. 
Χιόνια στον Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη.
© AFP 2018 / SAKIS MITROLIDIS
Χιόνια στον Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη.
Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες
Οι δρόμοι της Κεντρική Μακεδονίας, όπου απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, σύμφωνα με το seleo.gr, είναι οι εξής:
Στην Ημαθία: Από το 82 έως το 97 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης — Κοζάνης (μέσω Καστανιάς). Στο οδικό δίκτυο προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και 3/5 Πηγάδια. Από το 21 έως το 39 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βέροιας — Δασκίου.Στη Δημοτική Οδό Νάουσας — Ροδοχωρίου. Στη Δημοτική Οδό Νάουσας — Αρκοχωρίου
Στο Κιλκίς από το 514 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Γουμένισσας — Λιβαδίων και από το 3 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Γουμένισσας – Κάρπης.
Στην Πιερία, από το 23 έως το 44 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κατερίνης — Ελασσόνας.
Στις Σέρρες, από το 11 έως το 30 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Σερρών — Άνω Βροντούς και από το 15 έως το 26 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Σερρών — Λαϊλιά
Και τέλος στη Χαλκιδική: Από το 65 έως το 95 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού. Από το 49 έως το 60 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου. Από το 60 έως το 85 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης — Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη). Από τον Άγιο Πρόδρομο έως τον Πολύγυρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης — Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου). Από το 51 έως το 59 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού. Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου — Βαρβάρας — Ολυμπιάδος. Επαρχιακή Οδό Αρναίας — Στανού. Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου — Μεγάλης Παναγίας. Επαρχιακή Οδό Παλαιοκάστρου — Ταξιάρχη. Δασική Οδό Ταξιάρχη — Παλαιόχωρας. Δασική Οδό Πολυγύρου — Ταξιάρχη. Εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων Παλαιοκάστρου, Ταξιάρχη και Σανών.
Να σημειωθεί ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, λόγω πυκνής χιονόπτωσης.
Προβλήματα στη ηλεκτροδότηση και σε δρόμους στη Λαμία
Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε, εν τω μεταξύ, η χιονόπτωση και μέσα στην πόλη της Λαμίας και ήδη περιφερειακά αρχίζουν και δημιουργούνται προβλήματα.
  • Πυκνό χιόνι στη Λαμία.
  • Στα λευκά η Λαμία.
  • Χιόνια στη Λαμία: Παρά τη βροχή, το έστρωσε στη Βόρεια Λαμία.
  • Χιονισμένο τοπίο στη Λαμία. Ο όγκος του χιονιού δημιουργεί ήδη προβλήματα.
1 / 4
Πυκνό χιόνι στη Λαμία.
Με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας, απαγορεύθηκε η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων προληπτικά από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Άμφισσα όπου εντοπίζεται και η μεγάλη ένταση της χιονόπτωσης.
Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Φθιώτιδα και την Ευρυτανία η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη, ο δρόμος από Λαμία προς Καρπενήσι παραμένει ανοιχτός, ενώ είναι απαραίτητες και οι αντιολισθητικές αλυσίδες, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. Το ίδιο και στην περιοχή του Μπράλου στο δρόμο Λαμίας Άμφισσας όπως και στο 51ο χιλιόμετρο.
Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών — Λαμίας τα έντονα καιρικά φαινόμενα εντοπίζονται από τα Καμένα Βούρλα μέχρι τις Ράχες σε ένα μήκος 80 χλμ, ωστόσο όμως τα εκχιονιστικά μηχανήματακινούνται συνεχώς. Τα μικρά προβλήματα στο εθνικό δίκτυο εντοπίζονται κοντά στη Λαμία καιιδιαίτερα από την περιοχή του Μώλου στο 185 χλμ μέχρι το 205 χλμ λίγο πριν τη Λαμία.
Στο μεταξύ, η Αστυνομική Διεύθυνση της Φθιώτιδας αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση της κίνησης των φορτηγών στο Εθνικό δίκτυο από την Τραγανά μέχρι τη Στυλίδα.
Παράλληλα, σύμφωνα με το lamianow.gr, το χιόνι που έχει πέσει είναι αρκετό και λόγω της ταλάντευσης των αγωγών προκύπτουν βραχυκυκλώματα.Πρόβλημα ηλεκτροδότησης – σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση – υπάρχει στην Παύλιανη σε ένα κομμάτι του Αργυροχωρίου, αλλά και την Καστανιά.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Λάρισα και Μαγνησία, στο νοσοκομεία τραυματίας λόγω χιονιού
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η χιονόπτωση και σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας. Στα λευκά έχουν το Λιβάδι Ελασσόνας, η Μελούνα, αλλά και τα Φάρσαλα.
Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, όμως, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Ελασσόνας, στην Επαρχιακή Οδό Ελάφου — Σκλήθρου και στην Επαρχιακή Οδό Μεγαλόβρυσου — Ανατολής.
Χιόνια πέφτουν και σε ορεινές περιοχές της Μαγνησίας: Από το πρωί χιονίζει στα ορεινά του Αλμυρού, στον Κοκκινόβραχο, αλλά και στο Πήλιο, από το Κατηχώρι και ψηλότερα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο οδικό δίκτυο της περιοχής της Μαγνησίας υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Επαρχιακή οδό Χανίων — Κισσού από διασταύρωση Χιονοδρομικού Κέντρου «Αγριόλευκες Πηλίου» έως τη διασταύρωση με την Επαρχιακή οδό Βόλου — Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος) — Κισσό, ενώ στην Επαρχιακή οδό Βόλου — Ζαγοράς (άνω κλάδος) από το 16ο χλμ. η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Στη Λάρισα, σύμφωνα με το larissanet.gr, ένας άνδρας μεταφέρθηκε τραυματισμένος, έχοντας υποστεί κατάγματα κατά τις πρώτες πληροφορίες, στο Γενικό Νοσοκομείο. 
Έντονες χιονοπτώσεις σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία
Σε εξέλιξη είναι οι έντονες χιονοπτώσεις σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Νίκος Γυφτάκης.
Ειδικότερα, χιονίζει σε περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων, ενώ στην Ηλεία χιονοπτώσεις καταγράφονται σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.
Όσον αφορά το οδικό δίκτυο, ο Νίκος Γυφτάκης λέει ότι στην Αχαΐα τα εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται συνεχώς στους οδικούς άξονες ώστε να μην υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας. Παράλληλα, τονίζει ότι οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες από την στιγμή που κινούνται εκτός της πεδινής ζώνης.
Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας, Γιάννης Τέγας, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το ορεινό εθνικό και επαρχιακό δίκτυο που βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα. Μάλιστα, όπως σημειώνει, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι οδηγοί κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν στους δρόμους που οδηγούν προς την Ευρυτανία, αλλά και στο δίκτυο της ορεινής Ναυπακτίας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αχαΐα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αιγίου-Καλαβρύτων, μέσω Πτέρης, από το 11ο χιλιόμετρο.
Στην Αιτωλοακαρνανία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις παρακάτω περιοχές: Στην εθνική οδό Αγρινίου — Καρπενησίου, από το 20ο, έως το 52ο χιλιόμετρο. Στην εθνική οδό Καλλιθέας — Προυσού, από το13ο, έως 18ο χιλιόμετρο. Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου — Πλατάνου, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου, έως την τοπική κοινότητα Πλατάνου. Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου — 'Ανω Χώρας, από την τοπική κοινότητα Λιμνίτσας, έως την τοπική κοινότητα 'Ανω Χώρας. Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου — Ελευθέριανης, προς τις τοπικές κοινότητες Παλαιοπύργου, Ελευθέριανης και Αγίας Κυριακής. Στην επαρχιακή οδό Αμφιλοχίας — Εμπεσού, από το 10ο έως το 25ο χιλιόμετρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας – Εκκενώνονται χωριά

  Ελλάδα Μάχη από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο – Κάηκε Πυροσβεστικό όχημα – Στο Ξυλόκαστρο εσπευσμένα ο Αρ...