Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Το Παρίσι ανακαλεί τον Γάλλο πρέσβη στη Ρώμη

Διαδηλωτής των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι

Το Παρίσι ανακαλεί τον Γάλλο πρέσβη στη Ρώμη

© AFP 2018 / Lucas Barioulet
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
1 0 0
Το νέο «επεισόδιο» μεταξύ της Ρώμης και του Παρισιού ξεκίνησε μετά την συνάντηση του Λουίτζι ντι Μάιο με τον Κριστόφ Σαλενσόν, ενός εκ των ηγετών του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων».
Τον πρέσβη της Γαλλίας στη Ρώμη ανακάλεσε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω της αυξανόμενης διπλωματικής έντασης μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών χωρών.
Η απόφαση του Παρισιού συνιστά απόρροια της αναφανδόν στήριξης της ιταλικής κυβέρνησης στο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», μετά και την κατ' ιδίαν συνάντηση του επικεφαλής του «Κινήματος Πέντε Αστέρων» και αναπληρωτή πρωθυπουργού, Λουίτζι ντι Μάιο, με τον ηγέτη του γαλλικού κινήματος, Κριστόφ Σαλενσόν.
​«Για αρκετούς μήνες, η Γαλλία έχει αποτελέσει δέκτης επαναλαμβανόμενων κατηγοριών, ανεδαφικών επιθέσεων και αλλόκοτων ισχυρισμών» ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.
​Πρόσθεσε δε, ότι τέτοιου είδους κριτική αποτελεί μία «άνευ προηγουμένου» ενέργεια, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
«Όλες αυτές οι κινήσεις δημιουργούν μία κατάσταση, η οποία θέτει ερωτήματα για τις προθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης και για τις διμερείς σχέσεις με τη Γαλλία. Στο πλαίσιο αυτή της άνευ προηγουμένου κατάστασης, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρέσβη στην Ιταλία για διαβουλεύσεις» διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» ξεκίνησαν στα τέλη του 2018, με αφορμή την αύξηση στους φόρους των καυσίμων, και γρήγορα προσέλαβαν ευρύτατες διαστάσεις, με βασικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Μακρόν.
Ο ηγέτης του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» έχει επανειλημμένως στηρίξει τους Γάλλους διαδηλωτές, τονίζοντας ότι ο «αέρας αλλαγής έχει περάσει τις Άλπεις». Ανταπαντώντας, το Παρίσι έχει διαμηνύσει ότι τέτοιου είδους κινήσεις είναι «μη αποδεκτές μεταξύ δύο γειτονικών χωρών και εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Δείτε άλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

"Βόμβα" Δένδια! Έρχεται full εθελοντική στράτευση γυναικών και μεγάλες αλλαγές στην στρατιωτική θητε

  Στρατός Ξηράς 04.10.2024 - 16:29 Θα αλλάξει και η στολή και ο εξοπλισμός του μαχητή. Σύγχρονο κράνος, προστατευτικά γυαλιά, επιγον...