Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Δημοσιονομική απειλή η διεκδίκηση αναδρομικών



Δημοσιονομική απειλή η διεκδίκηση αναδρομικών

Σοβαρή δημοσιονομική απειλή αποτελούν για το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οι δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών για μισθούς, συντάξεις, δώρα και επιδόματα που κόπηκαν με τον μνημονιακό νόμο του 2012.
Ο επικεφαλής του Γραφείου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, χτυπά καμπανάκι για το κύμα των προσφυγών που απειλεί με εκτροχιασμό την ελληνική οικονομία αν οι υποθέσεις αυτές τελεσιδικήσουν, δημιουργώντας έναν άνευ προηγουμένου λογαριασμό για τη χώρα.
Εκτιμάται από αρμόδιες πηγές ότι αυτός μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 8-9 δισ. ευρώ, εφόσον ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί αντισυνταγματικός.
Στις Βρυξέλλες παρακολουθούν διαρκώς το θέμα, ρωτώντας να μάθουν για τα ρίσκα και τη «γραμμή άμυνας» που στήνει η ελληνική πλευρά σε περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφασίσει την επαναφορά τους, ενώ το δικό τους ραντάρ έχουν στήσει και οι αγορές.
Πηγές του Γραφείου ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι το δημοσιονομικό κόστος θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό του έτους κατά το οποίο το Δημόσιο με απόφασή του θα αναγνωρίσει τη δαπάνη. Δηλαδή, ακόμα και αν τα χρήματα επιστραφούν τμηματικά στους δικαιούχους σε βάθος μερικών ετών, η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό θα είναι εφάπαξ.
Πρόσθετοι κίνδυνοι
Η έκθεση Κουτεντάκη πηγαίνει πάντως ένα βήμα πιο κάτω το όλο θέμα βάζοντας στο κάδρο και άλλες παραμέτρους, δίνοντας ως παράδειγμα τον δημοσιονομικό κίνδυνο από τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.
«Η όξυνση του πολιτικού ανταγωνισμού ενδέχεται να προκαλέσει πλειοδοσία εξαγγελιών με σημαντικό κόστος που μπορεί να διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Πέρα από τις δικαστικές αποφάσεις, σημαντικές εστίες αβεβαιότητας αποτελούν, σύμφωνα με την έκθεση:
1⃣ Η μείωση των «κόκκινων» δανείων στα 65 δισ. ευρώ και ο διάδοχος νόμος Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
2⃣ Η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα. Η εκταμίευση των χρημάτων εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Πιθανή καθυστέρηση θα στερήσει περίπου 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, ενώ θα στείλει αρνητικό μήνυμα στις αγορές.
3⃣ Η εφαρμογή του νέου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης, που απαιτεί επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στις οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου.
4⃣ Η επιβράδυνση όχι μόνο της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, το Brexit, οι οικονομικές διακυμάνσεις στις γειτονικές χώρες, δηλαδή στην Τουρκία και κυρίως στην Ιταλία – καθώς όπως έχει φανεί οι μεταβολές στις αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών τίτλων επηρεάζονται σημαντικά από τις μεταβολές των αντίστοιχων ιταλικών.
5⃣ Η επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων.
6⃣ Η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (έφτασε τα 3,8 δισ. ευρώ το 2018). Το έλλειμμα μπορεί να μην είναι μεγάλο, εμφανίζει όμως αυξητική τάση που αναμένεται να ενισχυθεί.
Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού σχολιάζει θετικά την αύξηση του κατώτατου μισθού, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αφορά κυρίως κλάδους που απευθύνονται στην εγχώρια ζήτηση και λιγότερο εξαγωγικούς κλάδους, επομένως δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ν. Χαρδαλιάς: «Ξεκάθαρη και υπεύθυνη στάση, με συγκεκριμένες προτάσεις, για οριστική λύση στο μείζον θέμα των απορριμμάτων»

  ΕΛΛΆΔΑ  / Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025, 12:32:30 /   Τελευταία Ενημέρωση: 12:33   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Με συγκεκριμένο σχέδιο τεσσάρων σημείων προσέ...