Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Brexit έως την 1η Ιουλίου ή συμμετοχή στις ευρωεκλογές

Brexit έως την 1η Ιουλίου ή συμμετοχή στις ευρωεκλογέςBrexit έως την 1η Ιουλίου ή συμμετοχή στις ευρωεκλογές


Η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την 1η Ιουλίου ή αλλιώς να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές. Αυτό προκύπτει από έγγραφο το οποίο μοιράστηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στη συνάντηση των πρεσβευτών των 27 χωρών της Ε.Ε., σύμφωνα με το Spiegel.
Από τη στιγμή που οι κάλπες θα στηθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου και το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 2 Ιουλίου «δεν πρέπει να δοθεί παράταση του άρθρου 50» μετά την 1 Ιουλίου, εφόσον δεν έχουν γίνει εκλογές στη Βρετανία στις συγκεκριμένες ημερομηνίες» αναφέρεται στο προσχέδιο αυτό των πέντε σελίδων του Συμβουλίου Κορυφής.
Το έγγραφο -σημειώνει το γερμανικό περιοδικό- περιλαμβάνει οδηγίες προς τις χώρες-μέλη και για πρώτη φορά περιγράφει επίσημα τα βήματα αναφορικά με τα βήματα και την καθυστέρηση της διαδικασίας του Brexit.
Στην περίπτωση που η Βρετανία υποβάλλει, όπως αναμένεται, το αίτημα να παραταθεί η προθεσμία αυτή την εβδομάδα, οι 27 ηγέτες θα πρέπει να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις στη σύνοδο, η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Χωρίς ένα τέτοιο αίτημα και χωρίς την έγκριση της συμφωνίας από τη βρετανική Βουλή, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποχωρήσει άτακτα από την Ε.Ε. έως τις 29 Μαρτίου.

Συναντήσεις Τουσκ με Μέρκελ και Μακρόν

Για να προετοιμαστεί για την απάντηση των Βρυξελλών προς το Λονδίνο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ συναντά σήμερα την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τον Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.
Η Ε.Ε. θα πρέπει να διασφαλίσει ότι «οι θεσμοί και οι διαδικασίες στην Ένωση δεν θα μπλοκαριστούν από την παράταση» αναφέρεται στο έγγραφο, επομένως και η ευρωβουλή θα πρέπει να συγκροτηθεί με το σωστό τρόπο για να μην είναι «νομικά ευάλωτη».
Άρα εάν μέχρι την 1η Ιουλίου δεν έχουν καταλήξει σε απόφαση οι Βρετανοί, τότε θα πρέπει να συμμετάσχουν στις εκλογές για τη νέα ευρωβουλή, καθώς στα τέλη εκείνου του μήνα είναι προγραμματισμένη η εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν.

Τα δύο στρατόπεδα

Στη συνάντηση των πρεσβευτών την Παρασκευή υπήρχαν δύο στρατόπεδα. Από τη μία πλευρά χώρες όπως η Γαλλία, που κρατούν σκληρή στάση απέναντι στη Βρετανία και θέλουν να ακούσουν σαφείς λόγους για οποιαδήποτε καθυστέρηση, κι από την άλλη χώρες όπως η Γερμανία, που θέλουν να αφήσουν όλες τις επιλογές ανοιχτές, τουλάχιστον για τώρα.
Συνεπώς συζητούν και μία παράταση μεγαλύτερης διάρκειας, πιθανώς μέχρι και τέλη του 2020, οπότε λήγει αυτή η περίοδος χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. Όσοι αντιδρούν στην καθυστέρηση πέραν την 1η Ιουλίου φοβούνται ότι οι Βρετανοί θα συνεχίζουν να επηρεάζουν την τύχη της Ένωσης, καθώς όπως γράφει το έγγραφο, «μέχρι να ισχύσει το Brexit θα έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μιας χώρας-μέλους».
Θυμίζουμε τους επόμενους μήνες εκκρεμούν σημαντικές αποφάσεις, όπως μεταξύ άλλων η αντικατάσταση σε θέσεις εξουσίας της Κομισιόν και του Συμβουλίου Κορυφής, αλλά και ο προϋπολογισμός για τα έτη από το 2001 έως το 2027.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με τα πρόστιμα στον τενεκέ λάδι

  «Δεν προχωράμε σε αλλαγές» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών LifO Newsroom 3 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ Facebook   Twitter Φωτογραφία αρχείου...