Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Το εκλογικό αποτέλεσμα «βαρόμετρο» για την επόμενη ημέρα στην οικονομία

Το εκλογικό αποτέλεσμα «βαρόμετρο» για την επόμενη ημέρα στην οικονομία
Πηγή: (AP Photo/Petros Giannakouris)
Οι θεσμοί θεωρούν πως οι παροχές στις οποίες προχώρησε προεκλογικά η κυβέρνηση έχουν δημοσιονομικό κόστος που υπερβαίνει το 1,6 δισ. ευρώ, ήτοι είναι κατά 550 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες από το υπερπλεόνασμα που η ελληνική πλευρά εκτιμούσε πως θα καταγράψει η ελληνική οικονομία το 2019.
Μπορεί στις 7 Μαΐου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να παρουσίασε στους θεσμούς στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει εφέτος στο 4,1% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%, ήτοι το υπερπλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ ή 1,1 δισ. ευρώ, ωστόσο λόγω των μεγάλων παροχών Τσίπρα, ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος έρχεται να αναθεωρήσει αισθητά προς τα πάνω το συγκεκριμένο στόχο.
Ο υπουργός των Οικονομικών ΕυκλείδηςΤσακαλώτος πιστεύει ότι το «καλάθι» των παροχών σε μετρητά (επίδομα σύνταξης, επιδόματα στέγασης, μειώσεις ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια) με το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς εφορία και ταμεία, θα βοηθήσουν τα δημόσια έσοδα, αλλά και την κατανάλωση στηρίζοντας συνακόλουθα την ανάπτυξη. Στη βάση αυτή εκτιμά πως το πακέτο παροχών που έχει δημοσιονομικό κόστος που υπερβαίνει το 1,6 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από την υπεραπόδοση της οικονομίας.
Οι θεσμοί θεωρούν πως η εξάντληση του δημοσιονομικού περιθωρίου στο μέσο της χρονιάς και με μέτρα που δεν έχουν αναπτυξιακή στόχευση, αλλά είναι απλά «δώρα» στους ψηφοφόρους δεν θα πετύχουν το αποτέλεσμα που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά απλά θα δημιουργήσουν «τρύπα» στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Εκείνα που θα δείξουν που θα γύρει η πλάστιγγα είναι τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2019, που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 3 Ιουνίου και θα αποτελέσουν ισχυρή βάση για την πορεία ολόκληρης της χρονιάς. Εάν αυτά δεν είναι υποστηρικτικά τότε τα πράγματα περιπλέκονται.
Αυτή την πτυχή αναμένεται να τη λάβουν υπόψη τους οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί που στις 5 Ιουνίου θα δημοσιοποιήσουν την έκθεση τους για την μετα- προγραμματική εποπτεία της Ελλάδος, στην οποία αναμένεται πως θα διατυπώνουν αυστηρές συστάσεις για τα επόμενα δημοσιονομικά βήματα της χώρας.
Δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή κύκλου εκλογικών αναμετρήσεων, ο οποίος θα κλείσει με τις εθνικές εκλογές, ο βαθμός σιγουριάς ή αβεβαιότητας που μπορεί να δημιουργήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και κυρίως η πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα έχουν πολλαπλό αντίκτυπο στη ψυχολογία τόσο των επιχειρήσεων και των καταναλωτών όσο και των επενδυτών.
Σύμφωνα με αναλύσεις χρηματοοικονομικών οίκων εάν η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι σχετικά μικρή, μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα της ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επικείμενες γενικές εκλογές, αλλά και αβεβαιότητα για τον κίνδυνο ενός νέου γύρου επιθετικών παροχών εν όψει των εθνικών εκλογών, κάτι που θα επιδρούσε επιβαρυντικά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και στα ελληνικά κρατικά ομόλογα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...