Γερμανία, η κόρη ενός ανώτερου Θεού;
Εβδομήντα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συνυπέγραψαν στις 23 Φεβρουαρίου 1953 τη Συμφωνία του Λονδίνου για τη διαγραφή του 62% των τεράστιων γερμανικών χρεών και την αποπληρωμή του υπολοίπου με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Το υπόλοιπο αυτό 38% του χρέους, συμφωνήθηκε να αποπληρωθεί σε 10-30 χρόνια σε μάρκα, άτοκα για τα πέντε πρώτα χρόνια και με επιτόκιο ο 0%-5%, για τα υπόλοιπα.
Η εξυπηρέτηση αυτού του περίπου 1/3 του χρέους δε θα ξεπερνούσε το 5% των εσόδων της Γερμανίας από τις εξαγωγές της και εφ’ όσον τα υπερέβαινε, θα επανεξεταζόταν η γενική συμφωνία για βελτίωσή της. Όχι μόνο δηλαδή κουρεύτηκε πάνω από το μισό χρέους της Γερμανίας, αλλά και για το υπόλοιπο 38%, θεσπίστηκε ένας φιλικός «κόφτης» για την αποπληρωμή των χρεών, αν η χώρα αδυνατούσε να τα αποπληρώσει.
Σήμερα και στη δική μας περίπτωση, καθιερώνεται ο περιώνυμος «κόφτης». Με τη διαφορά ότι λειτουργεί ακριβώς αντίθετα απ’ ότι για τη Γερμανία. Εδώ, η μικρή πλην έντιμος Ελλάς της «νεοφιλελεύθερης» Πρώτης Φορά Αριστεράς, συμφώνησε να κόβει δαπάνες σε μισθούς, συντάξεις κλπ. και να αυξάνει φόρους. Και αυτό όταν τα κρατικά έσοδα δεν αρκούν για την αποπληρωμή των τεράστιων και διαρκώς αυξανόμενων χρεών, που δεν οφείλονται σε πολεμικές επιδρομές όπως στην περίπτωση της Γερμανίας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους δημιουργήθηκε μέσα στην Ευρωζώνη.
Στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι εξωπραγματικοί στόχοι για επίτευξη τεράστιων ετήσιων πλεονασμάτων, τότε πέφτει σε βάρος μας ο «κόφτης». Αυτό επιτυγχάνεται με άγρια λιτότητα, αναβολές δημόσιων πληρωμών, πάγωμα επενδύσεων και αναπτυξιακής προοπτικής.
Αντίθετα, για την «καλή» μας Γερμανία με το ναζιστικό παρελθόν, ο «κόφτης» λειτουργούσε αντίστροφα προς όφελός της και στόχο την ανάπτυξη. Ομολογουμένως θαυμάζουμε το γύρισμα των καιρών. Και πάνω απ’ όλα, το ραγιαδισμό κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και όλων των προσκυνημένων στο παράλογο, δουλικό δόγμα του «πάση θυσία στο ευρώ».Και αναρωτιόμαστε αν τελικά η «Γερμανία είναι η κόρη ενός ανώτερου Θεού «SLpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου