Τέλος στα τουρκικά σχέδια βάζει το «EastMed Act», το οποίο βρίσκει στήριξη από τους σημαντικότερους Αμερικανούς ηγέτες και προωθεί την αναβάθμιση Ελλάδας και Κύπρου καθώς και τη «θωράκιση» της ανατολικής Μεσογείου έναντι της Τουρκίας.
Οι ΗΠΑ πήραν αποφάσεις, και επέλεξαν μια στρατηγική συμμαχία με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, απέναντι στο ισλαμοφασιστικό καθεστώς Ερντογάν και τα σχέδια υφαρπαγής εδαφών σε Αιγαίο και Μεσόγειο, λόγω του τεράστιου ενεργειακού πλούτου που φιλοξενείται στον βυθό.
Κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο «πακέτο» για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο 2019, που τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, επιχειρώντας μια ριζική αναμόρφωση της αμερικανικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.
Πλέον, το «EastMed Act» βρίσκεται και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου και απολαμβάνει τη διακομματική στήριξη ορισμένων από των πιο βασικών ηγετών στις αντίστοιχες επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.
Η εκδοχή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που είχε κατατεθεί στη Γερουσία. Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», που είχε κατατεθεί στη Γερουσία, προέβλεπε για πρώτη φορά ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο της Βουλής ζητά να συμπεριληφθούν επιπλέον οι τελευταίες εξελίξεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.
Έτσι, με το εν λόγω νομοσχέδιο, γίνεται σαφές πως το αμερικανικό Κογκρέσο δεν θα κλείσει τα μάτια στην περιφερειακή επιθετικότητα της Τουρκίας ή στην επιδίωξη πολιτικών που απειλούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των εταίρων τους στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο, είχε δηλώσει πως «είναι ένα βήμα σε θετική κατεύθυνση. Νομίζω ότι αυτό αναδεικνύει την Ελλάδα σαν ένα πολύ σοβαρό δρώντα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδας. Θεωρώ ότι είναι η πρώτη φορά που το αμερικάνικο κοινοβούλιο δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον ακόμα και για τις εναέριες παραβιάσεις που γίνονται σε όλο το Αιγαίο και την Κύπρο από την Τουρκία. Νομίζω πως αυτό πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους, γιατί δείχνουμε ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας επιβραβεύεται και η προσπάθεια της να διατηρήσει την ηρεμία και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή έχει διατηρήσει την Ελλάδα σε ένα πολύ αξιόπιστο δρώντα στον χώρο της Αμυνας».
Οι εισηγητές του νομοσχεδίου στη Βουλή ήταν οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς. Από την πλευρά του, ο κ. Μπιλιράκης, ο οποίος εκλέγεται με το ρεπουμπλικανικό κόμμα στην Φλόριντα, αποκάλυψε πως έχει μιλήσει στην πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, για τη σημασία του εν λόγω νομοσχεδίου.
«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο… Μίλησα με την πρόεδρο της Βουλής σχετικά (με την σημασία) του νομοσχεδίου….Αν μπορέσουμε να το περάσουμε, και ξέρω ότι μπορούμε, θα κάνουμε ορισμένα σημαντικά πράγματα για τις ΗΠΑ, την Ελλάδα φυσικά, την Κύπρο και το Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σίσιλιν από την πολιτεία του Ροντ Άιλαντ, έκανε λόγο για την πραγματική ανάπτυξη μιας ενεργειακής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός ότι το «EastMed Act» θα απελευθερώσει τη δυναμική των περιφερειακών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε, η κατάργηση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων αλλά και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην Τουρκία για τα F-35 καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διασφαλίσουν την «μακρόχρονη συμμαχία» και «σχέση» τους με τον Κυπριακή Δημοκρατία.
«Αυτή η νομοθεσία θα ενισχύσει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας και θα δώσει στον Κύπρο τη δυνατότητα να είναι ένας πιο ενεργός και ισχυρός σύμμαχος στην περιοχή. Είναι, λοιπόν, μια πολύ σημαντική μέρα και όπως είπε ο Τεντ Ντόιτς (το νομοσχέδιο) είναι διακομματικό και προσβλέπουμε στην υπερψήφιση του».
Κάνοντας επίσης λόγο για «μια σπουδαία μέρα» στο Καπιτώλιο», ο δημοκρατικός βουλευτής από την Φλόριντα, Τεντ Ντόιτς, υπογράμμισε ότι το «East Med» θα βοηθήσει την τετραμερή περιφερειακή συνεργασία να πάει στο επόμενο επίπεδο. «Θα ενισχύσει μια ακόμα στενότερη σχέση συνεργασίας, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ό,τι υπάρχει, να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για ολόκληρη την περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ικανοποίηση HALC και AJC
Εκφράζοντας την ικανοποίηση του λίγο μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, διαπίστωσε ότι υπάρχει μια «νέα δυναμική», τονίζοντας τη σημασία που έχει ο διακομματικός χαρακτήρας του «EastMed Act» και το γεγονός ότι πλέον έχει κατατεθεί και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το «EastMed Act». Το νομοσχέδιο έχει αρχίσει να αποκτά μια πραγματική δυναμική. Νομίζω ότι θα σημειώσουμε κάποια πρόοδο στο πολιτικό μέτωπο και βεβαίως τόσο από το HALC όσο και από το AJC θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προώθηση του».
Από την πλευρά της η Julie Rayman, διευθύντρια πολιτικής προσέγγισης του AJC (American Jewish Committee) υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο είναι σημαντικό όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και για τα ίδια τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
«Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη χώρα μας, τις ΗΠΑ, γιατί επιτέλους υπάρχει νομοθεσία που αντανακλά τις τρέχουσες πραγματικότητες στην περιοχή και ευθυγραμμίζει την πολιτική των ΗΠΑ με το εθνικό μας συμφέρον και τις πολιτικές που απαιτούνται για να προωθηθεί η συνεργασία που υπάρχει ήδη στην περιοχή ώστε να φτάσει στο επόμενο επίπεδο προς όφελος της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ».
Τι περιλαμβάνει ο Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην αν. Μεσόγειο του 2019
- Αίρει την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία
- Προβλέπεται ότι μέσα σε 90 ημέρες από την επικύρωση του, ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στο Κογκρέσο με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας
- Εγκρίνει το ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω του προγράμματος για τη «Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων» (FMF)
- Εγκρίνει το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του προγράμματος «Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (IMET)
- Αναφέρει ότι η ασφάλεια των εταίρων της Αμερικής όπως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
- Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ και πυλώνα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο
- Επιδιώκει την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
- Προσθέτει ότι οι τέσσερις χώρες, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αμερική αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα ανατρέπει την σταθερότητα, θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και της σχέσης καλής γειτονίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.
- Τονίζει την πρόθεση της Ουάσινγκτον να συνεχίσει να έχει ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην Σούδα
- Κάνει αναφορά στο φυσικό αέριο στην περιοχή και το πως αυτό μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης και στην ενίσχυση του ρόλου της περιοχή
- Εγκρίνει την ίδρυση ενός αμερικανικού ενεργειακού κέντρου για την Ανατολική Μεσόγειο με στόχο τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου
- Εμποδίζει τη μεταφορά των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400
- Ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να υποβάλει στο Κογκρέσο στρατηγική για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και εκθέσεις για τις κακοήθεις δραστηριότητες της Ρωσίας και άλλων χωρών στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου