Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Τελεσίγραφο Σαλβίνι από τις ΗΠΑ: «Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, που η Ευρώπη την ξέσκισε»


«Η Ιταλία είναι ο πρώτος, ο πιο αξιόπιστος και πιο σταθερός συνομιλητής των ΗΠΑ μέσα στην ΕΕ» και η «μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα με την οποία η Ουάσιγκτον επιθυμεί να συνομιλεί», δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Ένα ταξίδι που ο ηγέτης της Λέγκας προετοίμαζε από καιρό και πλέον με τον «αέρα» του 34% στις ευρωεκλογές και με τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου (με τον ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς), επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει, επικυρώνοντας πως ο πραγματικός ηγέτης στην ιταλική κυβέρνηση-συμμαχία είναι εκείνος.
Οι συνομιλίες του Σαλβίνι στην Ουάσιγκτον θα περιστραφούν στα θέματα του Ιράν, της Βενεζουέλας, της Κίνας -με την οποία η Ρώμη πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία για τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού»- αλλά και την αγορά των αμερικανικών F-35.
Η επίσκεψη του Σαλβίνι, που συμπεριφέρεται ως ο αρχιτέκτονας της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής, έχει προκαλέσει δυσθυμία στον κυβερνητικό εταίρο του, το Κίνημα των 5 Αστέρων, αλλά παράλληλα αποτελεί και μία πρόκληση και στον «πραγματικό» πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ιδίως εν όψει της απάντησης που θα πρέπει να δώσει η Ρώμη στις Βρυξέλλες, για να αποφύγει τη διαδικασία για την υπέρβαση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό.
Ο Σαλβίνι από την Ουάσιγκτον επανέφερε το θέμα του ενιαίου φορολογικού συντελεστή για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, παρά τις όποιες αντιρρήσεις των Βρυξελλών. «Η ιταλική κυβέρνηση δεν θα ικανοποιείται πλέον με τα ψίχουλα» διαμηνύει ο Σαλβίνι, προσθέτοντας «η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, που η Ευρώπη την ξέσκισε», «η μείωση των φόρων θα γίνει».

Ο ίδιος δήλωσε πως θα επιβλέψει προσωπικά την επιστολή που θα αποστείλει ο Κόντε στις Βρυξέλλες εντός της εβδομάδος. «Mιλήσαμε χθες βράδυ, και συμφωνήσαμε για το περιεχόμενο. Η ψήφος των Ιταλών έδωσε μία σαφή απάντηση» τόνισε ο Σαλβίνι.
Από την πλευρά του, ο Κόντε, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, επιδιώκει να τηρήσει μία πιο διαλλακτική στάση απέναντι στις Βρυξέλλες, αλλά και να μην παραμεριστεί από τον θεσμικό του ρόλο. Ο ίδιος επιδιώκει το περιεχόμενο του μηνύματος προς τις Βρυξέλλες να είναι «πολιτικό» και να υπογραμμίζει πως «η πρωτοκαθεδρία της οικονομίας δεν προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ευρώπη».
Την Τετάρτη, ο Κόντε μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στη σύνοδο των επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ε.Ε. για να αναδείξουν τους επικεφαλής των οργάνων της Ένωσης, αλλά και για να συζητήσει το ιταλικό ζήτημα. Προτού αποστείλει την επιστολή, ο Κόντε θα συναντηθεί με τον έτερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λουΐτζι Ντι Μάιο και τον Σαλβίνι.
Ωστόσο, τόσο ο Κόντε, όσοι και οι κυβερνητικοί εταίροι των 5 Αστέρων δεν κρύβουν την πικρία τους για την μονομερή δραστηριότητα του Σαλβίνι, ο οποίος φωτογραφίζεται ευτυχισμένος στην Ουάσιγκτον. Όμως, με τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Σαλβίνι μπορεί να εκμεταλλευθεί την πολιτική τους συνάφεια και το κάνει.
Από καιρό έχει διαπιστωθεί η φιλοαμερικανική τάση του Σαλβίνι στα ζητήματα του Ιράν και της Βενεζουέλας, αλλά και την απροσδόκητη απόσταση που τήρησε απέναντι στη συμφωνία Ρώμης -Πεκίνου, παρ’ όλο που αρχιτέκτονάς της ήταν ο Μικέλε Τζεράτσι, ένας από τους «ανθρώπους του». Ωστόσο, είναι σαφές πως για τον Σαλβίνι οι στενοί δεσμοί με τις ΗΠΑ του Τραμπ είναι πιο υπολογίσιμοι.
Σήμερα θα συνομιλήσει με τον Πομπέο «για τους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν για την ασφάλεια η Ρωσία και το Ιράν και οι αρπακτικές επενδύσεις της Κίνας σε κομβικές υποδομές στην Ιταλία και την Ευρώπη, αλλά και για την αναγκαιότητα να ενισχυθεί η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και ΗΠΑ», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Το γεγονός ότι ο Σαλβίνι σπεύδει να διαπραγματευθεί την αγορά των F-35 αντί για την αρμόδια υπουργό Αμύνης Ελιζαμπέτα Τρέντα αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα εκνευρισμού για τους κυβερνητικούς του εταίρους των 5 Αστέρων. «Από τη δική μου οπτική γωνία, οι υπογεγραμμένες ήδη συμφωνίες δεν μπορούμε να τις πετάξουμε. Είναι απολύτως χρήσιμο κι υγιές να επενδύουμε στην έρευνα συνδυάζοντας το ιταλικό εργατικό δυναμικό», τόνισε ο Σαλβίνι.
Όπως προσθέτει ο ηγέτης της Λέγκας, «ο Τραμπ έχει ξαναδώσει ένα όνειρο, μία ελπίδα, ένα όραμα και αυτό είναι κάτι που θέλω να φέρω κι εγώ στη χώρα μας», τονίζει ο Σαλβίνι, που ήδη έχει δηλώσει κάτι παρόμοιο για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Τώρα μετά το όραμα του Όρμπαν για την Ευρώπη, ο Σαλβίνι ονειρεύεται να μεταλαμπαδεύσει και την πλανητική αντίληψη του Τραμπ στην Ιταλία.Pentapostagma Enimerosis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σκέψεις για υποχρεωτικά καταφύγια στα κτήρια στη Νορβηγία λόγω της ρωσικής απειλής

  Newsroom   Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025 20:40 Καταφύγιο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Sergei Grits Υποχρεωτική θέλει να ξανακάνει την κατασκευή...