Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Αστερίσκοι από Κομισιόν: Σε κίνδυνο οι στόχοι του προγράμματος


Κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Αστερίσκοι από Κομισιόν: Σε κίνδυνο οι στόχοι του προγράμματος

© Sputnik / Alexey Vitvitsky
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Την εξαμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία ενέκρινε η Κομισιόν, η οποία επιφυλάσσεται να επαναξιολογήσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές φθινόπωρο, προειδοποιώντας για τις πιθανές επιπτώσεις των μέτρων ανακούφισης στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Διακριτικό «καμπανάκι» για τα πρόσφατα μέτρα φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε και νομοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, κρούει η Κομισιόν, στην εξαμηνιαία έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος αυτών των μόνιμων μέτρων (σ.σ. «13η σύνταξη», μείωση ΦΠΑ κ.α.), σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ τόσο για το 2019, όσο και για τα επόμενα χρόνια.
«Η υιοθέτηση αυτών των νέων μέτρων θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (σ.σ. 3,5%)» σπεύδει να επισημάνει, ενώ προειδοποιεί για την πιθανότητα περιορισμού της «διαρθρωτικής δημοσιονομικής ισορροπίας».
Δεν παραλείπει, μάλιστα, να υπογραμμίσει το ενδεχόμενο «αύξησης της ανησυχίας για την υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων του 2020».
«Η έκταση του ρίσκου θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των νέων σχημάτων εξόφλησης των οφειλών (σ.σ. 120 δόσεις)» αναφέρει, επιπλέον.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν επιφυλάσσεται να επαναξιολογήσει την ευρύτερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το φθινόπωρο του 2019.
Εξηγεί δε, ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διατηρηθεί σε καθοδική τροχιά, παρότι αναγνωρίζει ότι προκύπτουν ορισμένοι κίνδυνοι για την τήρηση των στόχων μείωσης του.
«Αυτό (σ.σ. χρέος) θα επαναξιολογηθεί το φθινόπωρο, ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης αυτών των πρόσφατων μέτρων (σ.σ. ελάφρυνσης)» σπεύδει να προσθέσει.
​Ειδική μνεία γίνεται και στην πορεία εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς η Κομισιόν — παρότι αναγνωρίζει τις θετικές επιπτώσεις σε μία σειρά τομέων — παραθέτει τις εναπομείνασες προκλήσεις, ιδίως στον τομέα του δικαστικού συστήματος.
«Η μακρά και δύσκολη πορεία ολοκλήρωσης μίας δικαστικής υπόθεσης, συνιστά βαρίδι στην "παραγωγικότητα" των δικαστηρίων» τονίζει, χαρακτηριστικά, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση της δικαστικής λειτουργίας, εξέλιξη η οποία θα συμβάλει στην τόνωση των επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Όσον αφορά την παραγωγικότητα, η Επιτροπή καθιστά εξαιρετικής σημασίας την αύξηση των επενδύσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να διευθετηθούν τα όποια εμπόδια στους καινοτόμους κλάδους της οικονομίας.
Μάλιστα, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων, με στόχο τόσο την επίλυση τωνμακροοικονομικών ανισορροπιών όσο και την εξασφάλιση των συνθηκών στήριξης μίας εύρωστης και υγιούς οικονομικής ανάπτυξης.
Αναφερόμενη, τέλος, στο αίτημα για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος (σ.σ. στο 2,5% του ΑΕΠ), μέσω της χρήσης μέρους του μαξιλαριού ρευστότητας, η Επιτροπή δηλώνει αναρμόδια και παραπέμπει στο Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου