Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Ασθενείς-όμηροι γαλάζιων μεθοδεύσεων

Ασθενείς-όμηροι γαλάζιων μεθοδεύσεων

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Ασθενείς-όμηροι γαλάζιων μεθοδεύσεων


Πίεση προς την κυβέρνηση για εξόφληση χρεών που εκκρεμούν εδώ και μία δεκαετία και υπέρ το δέον σκληρή στάση παρά τις επίμονες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης από τον Αν. Ξανθό. Τα «παιχνίδια» του νέου περιφερειάρχη (με την ιδιότητά του ως προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών) και στο βάθος η εκφρασμένη θέση της Ν.Δ. υπέρ των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών Υγείας.
Εκατοντάδες ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα είδαν χθες τις απαραίτητες για την υγεία τους εξετάσεις να αναβάλλονται επ' αόριστον, αφού τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια αποφάσισαν να βάλουν προεκλογικά λουκέτο διαρκείας μέχρι η κυβέρνηση -μέσω του ΕΟΠΥΥ- να τους εξοφλήσει χρέη που ακόμα εκκρεμούν από το 2009 -περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ- και να μηδενίσει την υποχρεωτική επιστροφή (clawback) του δεύτερου εξαμήνου του 2018.
Παρά τη στοχευμένη προεκλογική πίεση που ασκούν συντεταγμένα οι ιδιώτες πάροχοι (ΠΟΣΙΠΥ - ΠΟΣΚΕ - ΠΑΣΙΔΙΚ - ΠΑΝΙΔΙ) για δεύτερη φορά -η πρώτη ήταν πριν από τις ευρωεκλογές με τριήμερη απεργία- προς την κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τούς έχει καλέσει σήμερα στις 2 το μεσημέρι σε νέα συνάντηση για την εξεύρεση λύσης.
Και αυτό προσπερνώντας και τον τορπιλισμό της πρώτης προσπάθειας διαλόγου μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτών, που εισήγαγε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο υπουργός Υγείας, από τον φιλόδοξο νεοδημοκράτη πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

Τα κίνητρα του «μπροστάρη»

Ηταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι ο Γιώργος Πατούλης βγήκε μπροστά στην άσκηση αυτής της πίεσης προς την κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές όχι ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά ως πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, κλείνοντας το μάτι στους ιδιώτες στους οποίους έχει υποσχεθεί μεγαλύτερη εμπλοκή στην περίθαλψη εάν εκλεγεί η παράταξή του.
Για τον λόγο αυτό τού επέτρεψαν ή ακόμα και ίσως τον παρότρυναν οι ιδιώτες πάροχοι να μπει μπροστάρης στη διεκδίκηση οφειλών μιας δεκαετίας από το κράτος. Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» λένε πως η Ν.Δ. έχει υποσχεθεί στους παρόχους ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματά τους εάν εκλεγεί κυβέρνηση.
Και παρά το γεγονός ότι, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), Δημήτρης Φασίτσας, απαντώντας στην ερώτηση γιατί τέθηκε ο Γιώργος Πατούλης επικεφαλής της πολιτικής πίεσης, ανέφερε με νόημα ότι «κάποιοι θέλουν να εκφράσουν τις δικές τους φιλοδοξίες» και πρόσθεσε ότι «η πρώτη συνάντηση με τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σε συναδελφικό κλίμα», σε επιστολή του προς την υπογράφουσα το ρεπορτάζ, την οποία κοινοποίησε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (!), ανασκευάζει γράφοντας ότι «ουδέποτε υπήρξε εκ μέρους μου έμμεση μομφή για τον κ. Πατούλη, αντιθέτως σας δήλωσα ότι είναι ο νόμιμος εκλεγμένος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και από τη θεσμική αυτή θέση του λαμβάνει θέσεις αλληλεγγύης απέναντι στην κινητοποίηση των ιατρών εργαστηρίων»…
Σύμφωνα πάντως με την ιατρική νομοθεσία (άρθρο 292, ν. 4512/17-1-2018, Μέρος Δ’ «Εκσυγχρονισμός της Νομοθεσίας περί Ιατρικών Συλλόγων»), πρώτιστος σκοπός των Ιατρικών Συλλόγων «είναι η μέριμνα για τη διατήρηση του ιατρικού σώματος ικανού από επιστημονικής και ηθικής απόψεως να εξυπηρετεί με προθυμία και αυταπάρνηση τη δημόσια υγεία και τους ασθενείς».
Είναι απορίας άξιον, επομένως, με ποια αρμοδιότητα, αν όχι του πολιτευτή της Ν.Δ., ο πρόεδρος του ΙΣΑ «αγωνίζεται» για λογαριασμό των πανελλήνιων ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ, όπως είναι οι ΠΟΣΙΠΥ - ΠΟΣΚΕ - ΠΑΣΙΔΙΚ - ΠΑΝΙΔΙ.

Η σημερινή συνάντηση

Παραμονή της σημερινής νέας συνάντησης των ιδιωτών παρόχων με τον υπουργό Υγείας, ο Γιώργος Πατούλης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε με το πέρας της σύσκεψης, ο πρόεδρος του ΙΣΑ υπόσχεται τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την πλήρη δικαίωση «για το καλό των ασθενών μας»...
Στην ίδια ανακοίνωση χρεώνει στη σημερινή κυβέρνηση το «τίναγμα στον αέρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» αλλά και «την αντιμετώπιση του Ελληνα ασθενή ως πολίτη δεύτερης κατηγορίας για τον οποίο επιφυλάσσει φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας».
Τη στιγμή που είναι γνωστό τοις πάσι ότι η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τις 1,8 εκατ. δωρεάν επισκέψεις πολιτών τον μήνα στις δημόσιες δομές, διαλύθηκε από τον νόμο του Αδ. Γεωργιάδη (ν. 4238/2014) με απολύσεις προσωπικού, κλείσιμο εργαστηρίων και μετακύλιση πόρων στον μεγαλοϊδιωτικό, κρατικοδίαιτο τομέα και σήμερα προσπαθεί, επανασχεδιασμένη, να ανασυνταχθεί από τις στάχτες της.
Θυμίζουμε ότι σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» (23/3/2014) από τη θέση του υπουργού Υγείας ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης ήταν θυμωμένος με έναν λαό ο οποίος «όλο δεν φταίει για τίποτα» και «έχει εθιστεί στη λογική τού τσάμπα».
«Ταυτίζουμε το δημόσιο με το δωρεάν, λες και είναι υποχρεωμένο το κράτος», έλεγε χαρακτηριστικά, ενώ, απαντώντας στο ερώτημα αν είναι δικές του οι αποφάσεις καταστροφής της δημόσιας Υγείας ή εκτελεί οδηγίες της τρόικας, είχε δηλώσει: «Το πρόγραμμα που υπάρχει στην Υγεία δεν είναι καταστροφικό. Είναι καταστροφικό το ότι μας το λέει ο Τόμσεν».
Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα παραμένει: οι ασθενείς που κρατούν παραπεμπτικά για τις απαραίτητες για την υγεία τους εξετάσεις από χθες και μέχρι νεωτέρας είναι ξεκρέμαστοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ: «Η φάση της μονομερούς αυτοσυγκράτησης έχει τελειώσει»

  AP Photo ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 03.10.24 19:30 efsyn.gr Ισραηλινός αξιωματούχος τονίζει πως τυχόν ισραηλινή επίθεση θα συναντούσε μια «μη σ...