Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.
Πιο αναλυτικά, ο Γεράσιμος Χουλιάρας με τρεις αναρτήσεις στο Facebook συνιστά ψυχραιμία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού.
Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του ο γνωστός σεισμολόγος αναφέρει:
«2 σενάρια υπάρχουν. Ή πάμε για εκτόνωση ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό. Μόνο ο χρόνος και η καταγραφή της ακολουθίας θα το δείξουν αυτό και κανένας βιαστικός άνθρωπος».
"Πλούσια την πρώτη ώρα η ακολουθία και μετά τον 4,4 φαίνεται να μειώνεται η δραστηριοτητα, ειναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα και πρέπει να περιμένουμε και με ψυχραιμία να λάβουμε τα συνηθισμένα προληπτικά μέτρα, στερέωση αντικείμενων, υλικών κτλ Όπως διαπιστώσαμε πάλι οι τηλεπικοινωνίες είχαν τεράστιο πρόβλημα".
"Η σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, μετά τον σεισμό της 7/9/1999 (περιέχει και την επικεντρική περιοχή του 1981 Αλκυονίδες) και στον δεύτερο χάρτη τα σημερινά επίκεντρα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο".
Νωρίτερα ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στην κάμερα του Οpen TV, συμβούλεψε τον κόσμο να δείξει ψυχραιμία και να έχει μια αντισεισμική παιδεία και συνείδηση ώστε να ξέρει τι να κάνει σε περίπτωση σεισμού, ενώ ανέφερε ότι αν επιβεβαιωθεί ότι οι ακόλουθες δονήσεις μετά τον ισχυρό σεισμό ήταν μετασεισμική δραστηριότητα, αυτή θα κρατήσει κάποιες μέρες.
Την εκτίμησή του ότι τα 5,1 Ρίχτερ που συγκλόνισαν το μεσημέρι της Παρασκευής την Αθήνα ήταν ο κύριος σεισμός εξέφρασε από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου, κάνοντας λόγο για «επανάληψη του σεισμού της Πάρνηθας το 1999».
Την ανάγκη να ελεγχθούν κτήρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη μετά τον ισχυρό σεισμό επεσήμανε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την περιοχή του Μοναστηρακίου, όπου κινούνται πολλοί άνθρωποι και υπάρχουν κτίσματα σε άθλια κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.
Ο σημερινός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που ήταν πολύ αισθητός στην Αθήνα έγινε στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, τόνισε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης και πρόσθεσε πως «έγινε σε τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει. Εκτίμησή μου ότι ήταν το κυρίως γεγονός. Αναμένω σχετικά έντονη μετασεισμική ακολουθία».
«Πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αν και είναι παρακινδυνευμένο να βγάλουμε συμπεράσματα τόσο νωρίς», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για επόμενο δυνατό σεισμό. Αναμένονται μετασεισμοί αλλά όχι του ίδιου μεγέθους σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη.
Αντίθετη άποψη έχει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος τονίζει πως χρειάζεται χρόνος για να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμός. Οι μετασεισμοί που έχουν γίνει δεν μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι ο πρώτος ήταν ο κύριος, συμπληρώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου