Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ΤΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ Η ΟΧΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΏ ΤΟ ΑΡΘΡΟ !!Ακονίζει «ψαλίδια» ο Γιάννης Βρούτσης

Ακονίζει «ψαλίδια» ο Γιάννης Βρούτσης

EUROKINISSI
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Ακονίζει «ψαλίδια» ο Γιάννης Βρούτσης

  • A-
  • A+
Μια «διαρροή» με στόχο την αποδόμηση του νόμου Κατρούγκαλου αποκάλυψε τα σχέδια του υπουργού Εργασίας για νέο ασφαλιστικό, με χαμηλότερες εισφορές και μικρότερη ανταποδοτικότητα στις συντάξεις, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Μεγάλο «ψαλίδισμα» στην ανταποδοτικότητα σε συνδυασμό με αλλαγές σε εισφορές και νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων φαίνεται ότι δρομολογεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή και «σημαία» μια «παγωμένη» συνταξιοδοτική απόφαση του ΕΦΚΑ, ύψους κοντά στα 24.000 ευρώ, για την οποία μέχρι νεωτέρας καταβαλλόταν μόνο η προσωρινή σύνταξη, εν αναμονή ορισμού νέου πλαφόν στη θέση του ορίου των 3.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι 31.12.2018 λόγω μνημονίου.
Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «έδωσε προφορική εντολή για τη μη έκδοση συντάξεων άνω των 10.000 ευρώ» και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται «κατεπείγουσα νομοθετική παρέμβαση» επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει συντεταγμένη διαδικασία για την αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου.
Μέχρι τώρα πάντως και εν αναμονή σχετικής ρύθμισης που είχαν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει στη Βουλή, με εντολή του υπουργείου Εργασίας ο ΕΦΚΑ καθυστερούσε την οριστικοποίηση πληρωμής τόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση όσο και σε άλλες που ξέφευγαν από λογικά όρια, αποδίδοντας στους δικαιούχους μόνο το ποσό της προσωρινής σύνταξης.
Τέτοια υψηλά όρια μπορούν να προκύψουν κυρίως σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και κάποιους ασφαλισμένους από ΔΕΚΟ, λόγω υψηλών κρατήσεων.
Το θέμα είχε δημοσιοποιηθεί πριν από μερικούς μήνες από τον τότε υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ένας από τους λόγους που δεν εκδίδονται εκκαθαριστικά συνταξιούχων είναι ότι πρέπει να γίνουν κάποιες διορθώσεις στο ύψος των συντάξεων.
Πράγματι, είναι άλλο ζήτημα να έχει εκδοθεί συνταξιοδοτική απόφαση και άλλο ζήτημα η καταβολή της σύνταξης.
Ρωτήσαμε σχετικά τον Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος τόνισε στην «Εφ.Συν.» ότι πρόκειται για «κακόγουστο θέατρο» του νέου υπουργού Εργασίας, καθώς «δεν χορηγήσαμε συντάξεις των 24.000 ευρώ και μάλιστα ένας από τους δικαιούχους μάς έχει υποβάλει μήνυση».
«Δεν προλάβαμε να νομοθετήσουμε νέο όριο, το ξέρουν οι υπηρεσίες και μάλιστα είχαν ετοιμάσει σχετική ρύθμιση με πλαφόν καταβολής έως το 14πλάσιο της εθνικής σύνταξης (5.384 ευρώ), ανεξαρτήτως ύψους απονομής κύριας σύνταξης» τονίζει ο πρώην υφυπουργός.

Σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν πλέον δύο σενάρια, εκ των οποίων το ένα προβλέπει πλαφόν κοντά στα 3.000 ευρώ για καταβολή κύριας σύνταξης, εν αναμονή της επεξεργασίας του νέου ασφαλιστικού νόμου που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, που με το δέλεαρ των χαμηλότερων εισφορών θα αποδίδει περιορισμένες κύριες συντάξεις με μικρότερη ανταποδοτικότητα, για να ενισχύσει τη στροφή προς τον πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

  Βραζιλία: Στις 70.000 οι εκτοπισμένοι - Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από τις πλημμύρες Newsroom  Ανανεώθηκε:  Κυριακή, 05 Μαϊος 2024 11:...