Ανανέωση 21:43Δημοσίευση: 18 Ιουλίου 2019, 7:55 μμ | Ανανέωση: Ιούλιος 18, 2019 στις 9:46 μμ
Tελικά ο Ν. Τραμπ ή δουλεύει τον Ερντογάν, ή δεν είναι καλά, ή δέχεται συνεχώς πιέσεις, καθώς άλλαξε πάλι άποψη για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας!
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αρχικά ότι οι ΗΠΑ δεν εξετάζει για την ώρα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400 μόνο για να …αλλάξει γνώμη λίγο αργότερα και να υποστηρίξει το αντίθετο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, κάνοντας στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του μέσα σε λίγα λεπτά.
«Το εξετάζουμε (σ.σ. κυρώσεις), είναι πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους… Το εξετάζουμε, θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν το έχουμε ανακοινώσει ακόμα» δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Δηλώσεις είχαμε και από τον Χ. Ακάρ, καθώς είπε πως η απομάκρυνση από το πρόγραμμα των F-35, θα έχει αρνητική εξέλιξη για την ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Ανανέωση: 20:32
Tελικά θα μας τρελάνει ο Τραμπ, καθώς αλλάζει συνέχεια άποψη!
Παρά την αρχική εχθρική στάση απέναντι στην κίνηση της Άγκυρας να αγοράσουν το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, ο Ντόναλντ Τραμπ χαμήλωσε τους τόνους, παραδεχόμενος ότι η απόκτησή του είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν εξετάζει για την ώρα την εναλλακτική της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε τους τόνους σήμερα διαβεβαιώνοντας τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα μπει στο στόχαστρο κυρώσεων για τη συμφωνία με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε την Άγκυρα ότι οι κινήσεις της κάνουν τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35 αδύνατη.
Αρχικό κείμενο
Όπως αναφέρουν πηγές από την Ουάσινγκτον, την απόφαση για το «πέταγμα» της Τουρκίας έξω από το πρόγραμμα των F-35 έλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ.
Όπως ανέφερε λοιπόν ο Μιχάλης Ιγνατίου στο δελτίο του Open, δική του απόφαση λοιπόν θα είναι και το αν θα ληφθούν νέες κυρώσεις. Απέναντί του έχει ένα αντιτουρκικό και θυμωμένο Κογκρέσο, που του ζητά να πράξει ότι προβλέπεται.
Το βασικό «χτύπημα» αναμένεται να είναι εναντίον του τραπεζικού συστήματος και γενικότερα κατά της Τουρκικής οικονομίας. Κυρώσεις επίσης μπορεί να υπάρξουν και κατά προσώπων και εταιρειών που ενεπλάκησαν στην παραλαβή των S-400, δηλαδή ακόμα και υπουργών του Ερντογάν.
Mάλιστα όπως αναφέρει ο Μ. Ιγνατίου, χθες ο Σύμβουλος Ασφαλεία Τ. Μπόλτον, ανέβασε φωτογραφία με τον Ν. Δένδια. Με αυτό τον τρόπο έστειλε έμμεσο μήνυμα στον Ερντογάν όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος.
Δείτε το βίντεο:
ΟΡΓΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Οργισμένος είναι ο Ερντογάν μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσει την Τουρκία από τα F-35 Tηλεφώνησε στον σύμβουλο του Τραμπ, Τζον Μπόλτον. Σε κάκιστο σημείο οι σχέσεις των δύο χωρών.
Η δήλωση αυτή έγινε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ερντογάν με τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα Εθνικής Ασφάλειας.
Αφού ξεκίνησε η παράδοση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35.
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν υγιείς με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις, πρόσθεσε το CNN Turk.
ΓΥΜΝΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΑ
Όπως ανέφερε πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, την παράλυση της τουρκικής αεροπορίας οδηγεί η παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 καθώς το «πακέτο» των κυρώσεων περιλαμβάνει συστήματα υψίστης σημασίας για στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας όπως τα μαχητικά F-16 που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και τα ελικόπτερα Chinook και Black Hawk.
Οι κυρώσεις που εξετάζονται απο τις ΗΠΑ αναμένεται να είναι καταστροφικές για την τουρκική αμυντική βιομηχανία και τη λειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον επιβληθούν. Οι Τούρκοι ήδη προετοιμάζονται για αυτό που έρχεται και στην Άγκυρα επικρατεί αγωνία για τις συνέπειες της αγοράς του ρωσικού συστήματος.
Τεράστιο πρόβλημα διαθεσιμότητας θα αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, τα τουρκικά F-16 μετά τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των μαχητικών στελθ F-35.
Σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού πενταγώνου είναι θέμα χρόνου να δοθεί εντολή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην κατασκευάστρια εταιρεία, να πάψει την ροή ανταλλακτικών των F-16 προς την Τουρκία.
Αξίζει να αναφέρουμε πως η τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει περίπου 239 F-16 όλων των εκδόσεων, εκ των οποίων βέβαια ήδη τα περισσότερα είναι καθηλωμένα λόγω έλλειψης πιλότων.Pentapostagma Enimerosis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου