Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Ενα Ζέπελιν πάνω από τη Σάμο...

Ενα Ζέπελιν πάνω από τη Σάμο...

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπεύθυνος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Ενα Ζέπελιν πάνω από τη Σάμο...


Ενα αερόπλοιο θα εγκατασταθεί τις επόμενες ημέρες σε σταθερό σημείο στον ουρανό της Σάμου για να επιτηρεί «τα δίκτυα των διακινητών», όπως ισχυρίζονται πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην πραγματικότητα για να επιτηρεί τις βάρκες των προσφύγων και των μεταναστών που επιζητούν να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη, έτσι ώστε να δρομολογείται η αποτροπή τους, όπως παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 («Καλοκαίρι μαζί»).
Πηγές του υπουργείου διευκρινίζουν στην «Εφ.Συν.» ότι το αερόπλοιο θα είναι μικρού μεγέθους, εφοδιασμένο με ραντάρ, και θα βρίσκεται σε σταθερό σημείο στον ουρανό της Σάμου.
Πάντως, δεν θα θυμίζει «το θεόρατο, δυσοίωνο αερόστατο, ορατό από παντού στον ουρανό του λεκανοπεδίου Αττικής» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως έγραφε χτες η «efsyn.gr». Βέβαια, ανεξάρτητα από το μέγεθός του, η εγκατάστασή του στον ουρανό της Σάμου δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα δυσοίωνο σύμβολο της πιο σκληρής και απάνθρωπης ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό.
«Θα επιτηρεί τα δίκτυα των διακινητών» λέει το υπουργείο, αλλά στην πραγματικότητα θα ελέγχει τις ροές προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο
Πηγές του υπουργείου διευκρινίζουν επίσης ότι η συμφωνία με τη FRONTEX για το επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση του αερόπλοιου στη Σάμο υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Κάτι τέτοιο δεν το διευκρίνισε βέβαια ο κύριος Κουμουτσάκος στην τηλεοπτική συνέντευξή του, ακριβώς διότι έρχεται σε προφανή αντίφαση με την εικόνα της χαλαρότητας που επιχειρεί να κατασκευάσει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με την εικόνα της στιβαρής κυβέρνησης της Ν.Δ. που ενδιαφέρεται για τη φύλαξη των συνόρων.
Αλλωστε, στους πρώτους στόχους της νέας κυβέρνησης βρίσκεται η κατασκευή του νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο, έξω από το Βαθύ, κάτι που είχε ξεκινήσει ο πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας, συναντώντας μέχρι τέλους τη σθεναρή αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, την οποία υποδαύλιζαν τοπικά στελέχη της Ν.Δ. στο νησί σε πλήρη σύμπνοια με ακροδεξιούς κύκλους.

«Δεν υπάρχει επαναπροώθηση»

Ο κύριος Κουμουτσάκος ισχυρίστηκε και χτες εμφατικά, όπως το κάνει σε όλες τις δημόσιες ομιλίες του με την ιδιότητα του υπουργού, ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό θα σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Δεν υπάρχει επαναπροώθηση. Ολα θα γίνουν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Τίποτα δε θα κάνει η Ελλάδα που θα κινείται πέραν του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Και σημείωσε ότι το αερόπλοιο θα παίρνει εικόνα από μια τεράστια περιοχή, γεγονός που σημαίνει ότι «πρώτα απ’ όλα ξέρεις τι ώρα φεύγει από τους διακινητές το σκάφος, ενημερώνεις την τουρκική πλευρά, πηγαίνεις εσύ κοντά, δηλαδή είναι ένα σύνολο ενεργειών».
Τι ακριβώς θα κάνει το Ελληνικό Λιμενικό όταν, ειδοποιημένο από το αερόπλοιο, θα ενημερώνει το Τουρκικό Λιμενικό και θα πηγαίνει κοντά στις βάρκες των προσφύγων δεν το διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός. Θα συλλαμβάνει μόνο τους διακινητές και θα αφήνει τους υπόλοιπους πρόσφυγες να συνεχίζουν την πορεία τους; Αστεία πράγματα. Το αποκαλύπτει και το βίντεο που δημοσιοποίησε η οργάνωση Aegean Boat Report.
Ο κύριος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε βέβαια παράνομες τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης, αλλά η όλη συζήτηση για τη φύλαξη των συνόρων γίνεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της αύξησης της ροής των προσφύγων και των μεταναστών, καθιστώντας προσχηματικό τον στόχο της πάταξης των διακινητών, οι οποίοι βέβαια ενισχύονται από την απουσία νόμιμων και ασφαλών δρόμων εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη.

«Τι εννοεί ο κ. Κουμουτσάκος;»

Το σημείωσε στη δήλωσή του και ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός:
«Οι σημερινές δηλώσεις του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για εγκατάσταση Ζέπελιν στη Σάμο είναι σκόπιμα ασαφείς. Τι ακριβώς πληροφόρηση και εντολή θα δίνεται στο ελληνικό Λιμενικό; Τι εννοεί ο κ. Κουμουτσάκος όταν λέει ότι “θα πηγαίνει κοντά” το Λιμενικό και θα ενημερώνει την τουρκική πλευρά;
»Σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Ναυτικής Ερευνας και Διάσωσης, τα παράκτια κράτη είναι υποχρεωμένα να αναπτύσσουν μηχανισμούς έρευνας και διάσωσης για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στα χωρικά τους ύδατα, καθώς και να συνεργάζονται με τα γειτονικά κράτη προς τον σκοπό αυτό.
»Αρα, δηλώσεις τύπου “να πηγαίνει κοντά το Λιμενικό” παραπέμπουν σε πρακτικές αποτροπής και επαναπροωθήσεων (push backs) στη θάλασσα, που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο και ανασύρουν στη μνήμη τραγωδίες, όπως αυτή του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι το 2014.
»Αυτές οι δηλώσεις κρίνονται ακόμη πιο ανησυχητικές αν συνδυαστούν και με το βίντεο που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας, το οποίο δείχνει σκάφος του Λιμενικού να επιχειρεί απώθηση βάρκας με πρόσφυγες κοντά στο Αγαθονήσι στις 17 Ιουλίου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Έφοδος της αστυνομίας στο γραφείο του Al Jazeera μετά το «μαύρο» από τον Νετανιάχου

  Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ Έφοδο σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ το οποίο χρησιμοποιείτο από το  Al Jazeera  ως το ντε φάκτο γραφείο του, ...